UMIN試験ID | UMIN000057031 |
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受付番号 | R000065089 |
科学的試験名 | 高齢者を対象とした乳製品の効果検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/17 |
最終更新日 | 2025/03/13 16:24:34 |
日本語
高齢者を対象とした乳製品の効果検証試験
英語
A study to verify the effectiveness of a dairy product in the elderly.
日本語
高齢者を対象とした乳製品の効果検証試験
英語
A study to verify the effectiveness of a dairy product in the elderly.
日本語
高齢者を対象とした乳製品の効果検証試験
英語
A study to verify the effectiveness of a dairy product in the elderly.
日本語
高齢者を対象とした乳製品の効果検証試験
英語
A study to verify the effectiveness of a dairy product in the elderly.
日本/Japan |
日本語
成人男女
英語
Adult male and female
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌を含有する発酵乳製品を高齢者に48週間連続摂取させ、栄養状態や体重減少に及ぼす影響の評価、および高齢者の健康に関する指標の探索的評価を行うとともに、安全性を検討する
英語
To evaluate the efficacy of a fermented milk containing lactic acid bacteria on nutritional status and weight in elderly people for 48 weeks of continuous intake, and to conduct an exploratory evaluation of indicators of health in the elderly, as well as to examine the safety of the product.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
体重
英語
Body weight
日本語
BMI、筋肉量、四肢骨格筋量、四肢骨格筋量指数、握力、栄養指標をはじめとする血中マーカー、食事調査、GDS15、CNAQ-J、PSQI-J、生活記録(発熱、入院)
英語
BMI, muscle mass, appendicular skeletal muscle mass, appendicular skeletal muscle mass index, grip strength, blood markers such as nutritional indexes, dietary survey, GDS15, CNAQ-J, PSQI-J, daily life record (fever, hospitalization)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
研究食品を1日1回1本、48週間連続摂取
英語
Continuous intake of test food (1 bottle a day) for 48 weeks
日本語
摂取なし
英語
No intake
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
75 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が75歳以上の男女
(2) 事前検査時に要支援1、要支援2、要介護1、要介護2のいずれかの認定を受けている者
(3) BMIが25 kg/m^2未満の者
(4) 研究の目的および内容について、本人または代諾者から研究への参加に文書による同意を得ることができる者。なお、代諾者から同意を得る場合は、研究対象者(被験者)本人が研究の目的および内容を理解できるよう説明し、研究対象者(被験者)本人から了解を得るよう努める(インフォームド・アセント)
英語
(1) Male and female aged 75 years or older
(2) Subjects who have been certified as needing assistance level 1, assistance level 2, nursing care level 1, or nursing care level 2
(3) Subjects with a BMI of less than 25 kg/m^2
(4) Subjects who can obtain written consent to participate in the study from the person himself/herself or a legal representative regarding the purpose and content of the study. When obtaining consent from a legal representative, the purpose and content of the study must be explained to the subject so that he/she can understand it, and an effort must be made to obtain consent from the subject himself/herself (informed assent)
日本語
(1) 研究期間中に生命の危機が生じる可能性のある疾患に罹患している者
(2) 研究食品の経口摂取が困難な者
(3) 治療中の疾患の食事制限等により、研究食品の摂取が困難な者
(4) 研究に関連してアレルギー発症のおそれがある者(乳・大豆にアレルギーを有する者)
(5) 研究食品あるいはヨーグルトの摂取で腹部症状を呈する恐れのある者
(6) 関与成分を含む食品を日常的に摂取しており、研究期間中に中止できない者
(7) 同意取得日から過去1ヵ月以内に他の臨床研究や治験、ヒト試験に参加していた者、あるいは研究期間中に他の臨床研究等に参加する予定のある者
(8) 生活習慣アンケートの回答から、研究対象者(被験者)として不適と判断された者
(9) 事前の臨床検査値および測定値から、研究対象者(被験者)として不適と判断された者
(10) その他、実施医師責任者が研究対象者(被験者)として不適と判断された者
英語
(1) Subjects suffering from a disease that may be life-threatening during the study period
(2) Subjects who have difficulty orally ingesting the study food
(3) Subjects who cannot ingest the study food due to dietary restrictions for the disease they are being treated for
(4) Subjects who may develop allergies related to the study (Subjects with allergies to milk or soybeans)
(5) Subjects who may experience abdominal symptoms when ingesting the study food or yogurt
(6) Subjects who regularly consume foods containing the relevant ingredients and cannot stop during the study period
(7) Subjects who have participated or plan to participate in other studies within one month from the date of consent acquisition or during the study
(8) Subjects who are judged to be unsuitable as subjects based on their responses to the lifestyle questionnaire
(9) Subjects who are judged to be unsuitable as subjects based on clinical test values and measurements
(10) Subjects who are judged to be unsuitable as subjects by the responsible physician for other reason
70
日本語
名 | 栄一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 内藤 |
英語
名 | Eiichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Naito |
日本語
株式会社ヤクルト本社
英語
Yakult Honsha Co., Ltd.
日本語
中央研究所 食品研究所 食品第一研究室
英語
Food Research Laboratory I, Food Research Department, Yakult Central Institute
186-8650
日本語
東京都国立市泉5丁目11番地
英語
5-11 Izumi, Kunitachi-shi, Tokyo
042-577-8969
eiichiro-naito@yakult.co.jp
日本語
名 | 麻梨子 |
ミドルネーム | |
姓 | 近藤 |
英語
名 | Mariko |
ミドルネーム | |
姓 | Kondo |
日本語
株式会社EPメディエイト
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
開発部 試験企画課
英語
Development department, Trial planning section
162-0821
日本語
東京都新宿区津久戸町1-8 AKビル
英語
Kagurazaka AK Bldg., 1-8 Tsukudocho, Shinjuku-ku, Tokyo
070-3023-8211
kondo.mariko793@eps.co.jp
日本語
その他
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
株式会社EPメディエイト
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Yakult Honsha Co., Ltd.
日本語
株式会社ヤクルト本社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
メディカルステーションクリニック倫理審査委員会
英語
Medical Station Clinic Research Ethics Committee
日本語
東京都目黒区鷹番3-12-8市川学芸大ビル3階
英語
3-12-8, Takaban, Meguro-ku, Tokyo
03-6452-2712
nakajima.megumi888@eps.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
社会福祉法人新栄会 滝野川病院(東京都)
2025 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
一般募集中/Open public recruiting
2025 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
2026 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065089
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065089