UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000056930
受付番号 R000065056
科学的試験名 超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響
一般公開日(本登録希望日) 2025/02/04
最終更新日 2025/02/04 14:45:32

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響


英語
Effects of Ultrasonic-Containing Ambient Sounds on Subjective Eating Experience

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
超高周波研究


英語
Ultrasonic study

科学的試験名/Scientific Title

日本語
超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響


英語
Effects of Ultrasonic-Containing Ambient Sounds on Subjective Eating Experience

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
超高周波研究


英語
Ultrasonic study

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者の食体験


英語
Eating Experience in Healthy Individuals

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本研究では、超高周波数の音(ハイパーソニック・サウンド)が食体験にどのように作用するかを探究する。具体的には、ハイパーソニック・サウンドが主観的な美味しさにどのような影響を与えるかを検討するとともに、客観的指標として血糖値や心拍変動等の自律神経系指標への影響も検討する。最終的に、検証試験を計画するために必要なハイパーソニック・サウンドの効果量を予測するための基本的データを得ることを目的とする。


英語
This study explores the effects of ultrasonic-frequency sound (hypersonic sound) on the eating experience. Specifically, it examines how hypersonic sound influences subjective taste perception and its impact on objective indicators such as blood glucose levels and autonomic nervous system markers, including heart rate variability. Ultimately, the study aims to establish fundamental data necessary for estimating the effect size of hypersonic sound, which will be used to design future validation experiments.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2

その他/Others

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
間質液グルコース濃度


英語
Interstitial glucose concentration

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
主観的な美味しさ評価
空腹感/満腹感の評価
心電図


英語
Subjective taste evaluation
Subjective Hunger/Satiety assessment
Electrocardiogram (ECG)


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

その他/Other

介入1/Interventions/Control_1

日本語
本研究では、環境音としてデジタル録音された超高周波を含む音源を用いる。対照音は、超高周波を含まない同じ音源(サンプリング周波数44.1kHz)を用いる。パソコンに保存された音源ファイルを、超高周波処理に対応した再生アプリケーションを用いて再生する。出力されたデジタルデータは、DAC機能付き増幅装置でアナログ変換した後、広い周波数帯域(45-100kHz)をカバーするスピーカーシステムで繰り返し再生する。


英語
This study uses digitally recorded sound sources containing ultrasonic frequencies as ambient sounds. The control sound is the same source without ultrasonic frequencies (44.1kHz sampling). Audio files stored on a computer are played using an application compatible with ultrasonic processing. The output digital data is converted to analog via an amplifier with a built-in DAC and repeatedly played through a speaker system covering a wide frequency range (45-100kHz).

介入2/Interventions/Control_2

日本語
本研究では、環境音としてデジタル録音された超高周波を含む音源を用いる。対照音は、超高周波を含まない同じ音源(サンプリング周波数44.1kHz)を用いる。パソコンに保存された音源ファイルを、超高周波処理に対応した再生アプリケーションを用いて再生する。出力されたデジタルデータは、DAC機能付き増幅装置でアナログ変換した後、広い周波数帯域(45-100kHz)をカバーするスピーカーシステムで繰り返し再生する。


英語
This study uses digitally recorded sound sources containing ultrasonic frequencies as ambient sounds. The control sound is the same source without ultrasonic frequencies (44.1kHz sampling). Audio files stored on a computer are played using an application compatible with ultrasonic processing. The output digital data is converted to analog via an amplifier with a built-in DAC and repeatedly played through a speaker system covering a wide frequency range (45-100kHz).

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

22 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
大学生
年齢:18~22歳
性別:女性
BMI:18.5~24.9kg/㎡


英語
University students
Age 18-22 years
Gender Female
BMI 18.5-24.9

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
現在医療機関に通院中の者(診断は問わない)
朝食の欠食習慣がある者
調査日前日の昼食後から調査開始までの間に服薬をしている者


英語
Individuals currently receiving medical treatment (regardless of diagnosis)
Individuals with a habit of skipping breakfast
Individuals who have taken medication between lunch on the day before the study and the start of the study

目標参加者数/Target sample size

3


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
光彦
ミドルネーム
山田


英語
Mitsuhiko
ミドルネーム
Yamada

所属組織/Organization

日本語
東京家政学院大学


英語
Tokyo Kasei Gakuin University

所属部署/Division name

日本語
病態生理学研究室


英語
Department of Pathophysiology

郵便番号/Zip code

102-8341

住所/Address

日本語
東京都千代田区三番町22番地


英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-3262-2251

Email/Email

yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
光彦
ミドルネーム
山田


英語
Mitsuhiko
ミドルネーム
Yamada

組織名/Organization

日本語
東京家政学院大学


英語
Tokyo Kasei Gakuin University

部署名/Division name

日本語
病態生理学研究室


英語
Department of Pathophysiology

郵便番号/Zip code

102-8341

住所/Address

日本語
東京都千代田区三番町22番地


英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-3262-2251

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
東京家政学院大学


英語
Tokyo Kasei Gakuin University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
東京家政学院大学


英語
Tokyo Kasei Gakuin University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
東京家政学院大学倫理審査委員会


英語
Tokyo Kasei Gakuin University Ethics Review Committee

住所/Address

日本語
〒102-8341 東京都千代田区三番町22番地


英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8341, Japan

電話/Tel

03-3262-2251

Email/Email

rec@kasei-gakuin.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 02 04


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

3

主な結果/Results

日本語
超高周波群では、対照群と比較して有意な差ではなかったものの、喫食終了直後の美味しさが高かった。両群ともに、喫食前と比較して喫食開始45分後の間質液グルコース濃度が有意に上昇していたが、60分後には超高周波群では対照群を比較して有意に低い値であった。この結果は、超高周波存在下において血糖値が早期に低下(インスリン分泌反応性が亢進)した可能性を示している。超高周波存在下におけるインスリン分泌反応性亢進の背景に、副交感神経系の興奮が寄与する可能性を示しており非常に興味深い。


英語
Although not significant, the hypersonic group reported higher taste ratings immediately after eating than the control group. Both groups showed a significant rise in interstitial glucose concentration 45 min post-meal, but at 60 min, the hypersonic group had significantly lower levels. This suggests an earlier glucose decline, possibly due to enhanced insulin secretion. The potential role of parasympathetic activation in this response is particularly intriguing.

主な結果入力日/Results date posted

2025 02 04

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 07 10

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 07 10

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 07 10

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 10 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 02 04

最終更新日/Last modified on

2025 02 04



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