UMIN試験ID | UMIN000056930 |
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受付番号 | R000065056 |
科学的試験名 | 超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/04 |
最終更新日 | 2025/02/04 14:45:32 |
日本語
超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響
英語
Effects of Ultrasonic-Containing Ambient Sounds on Subjective Eating Experience
日本語
超高周波研究
英語
Ultrasonic study
日本語
超高周波を含む環境音が主観的食体験に与える影響
英語
Effects of Ultrasonic-Containing Ambient Sounds on Subjective Eating Experience
日本語
超高周波研究
英語
Ultrasonic study
日本/Japan |
日本語
健常者の食体験
英語
Eating Experience in Healthy Individuals
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、超高周波数の音(ハイパーソニック・サウンド)が食体験にどのように作用するかを探究する。具体的には、ハイパーソニック・サウンドが主観的な美味しさにどのような影響を与えるかを検討するとともに、客観的指標として血糖値や心拍変動等の自律神経系指標への影響も検討する。最終的に、検証試験を計画するために必要なハイパーソニック・サウンドの効果量を予測するための基本的データを得ることを目的とする。
英語
This study explores the effects of ultrasonic-frequency sound (hypersonic sound) on the eating experience. Specifically, it examines how hypersonic sound influences subjective taste perception and its impact on objective indicators such as blood glucose levels and autonomic nervous system markers, including heart rate variability. Ultimately, the study aims to establish fundamental data necessary for estimating the effect size of hypersonic sound, which will be used to design future validation experiments.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
間質液グルコース濃度
英語
Interstitial glucose concentration
日本語
主観的な美味しさ評価
空腹感/満腹感の評価
心電図
英語
Subjective taste evaluation
Subjective Hunger/Satiety assessment
Electrocardiogram (ECG)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
その他/Other |
日本語
本研究では、環境音としてデジタル録音された超高周波を含む音源を用いる。対照音は、超高周波を含まない同じ音源(サンプリング周波数44.1kHz)を用いる。パソコンに保存された音源ファイルを、超高周波処理に対応した再生アプリケーションを用いて再生する。出力されたデジタルデータは、DAC機能付き増幅装置でアナログ変換した後、広い周波数帯域(45-100kHz)をカバーするスピーカーシステムで繰り返し再生する。
英語
This study uses digitally recorded sound sources containing ultrasonic frequencies as ambient sounds. The control sound is the same source without ultrasonic frequencies (44.1kHz sampling). Audio files stored on a computer are played using an application compatible with ultrasonic processing. The output digital data is converted to analog via an amplifier with a built-in DAC and repeatedly played through a speaker system covering a wide frequency range (45-100kHz).
日本語
本研究では、環境音としてデジタル録音された超高周波を含む音源を用いる。対照音は、超高周波を含まない同じ音源(サンプリング周波数44.1kHz)を用いる。パソコンに保存された音源ファイルを、超高周波処理に対応した再生アプリケーションを用いて再生する。出力されたデジタルデータは、DAC機能付き増幅装置でアナログ変換した後、広い周波数帯域(45-100kHz)をカバーするスピーカーシステムで繰り返し再生する。
英語
This study uses digitally recorded sound sources containing ultrasonic frequencies as ambient sounds. The control sound is the same source without ultrasonic frequencies (44.1kHz sampling). Audio files stored on a computer are played using an application compatible with ultrasonic processing. The output digital data is converted to analog via an amplifier with a built-in DAC and repeatedly played through a speaker system covering a wide frequency range (45-100kHz).
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英語
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18 | 歳/years-old | 以上/<= |
22 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
大学生
年齢:18~22歳
性別:女性
BMI:18.5~24.9kg/㎡
英語
University students
Age 18-22 years
Gender Female
BMI 18.5-24.9
日本語
現在医療機関に通院中の者(診断は問わない)
朝食の欠食習慣がある者
調査日前日の昼食後から調査開始までの間に服薬をしている者
英語
Individuals currently receiving medical treatment (regardless of diagnosis)
Individuals with a habit of skipping breakfast
Individuals who have taken medication between lunch on the day before the study and the start of the study
3
日本語
名 | 光彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 山田 |
英語
名 | Mitsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Yamada |
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
日本語
病態生理学研究室
英語
Department of Pathophysiology
102-8341
日本語
東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan
03-3262-2251
yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp
日本語
名 | 光彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 山田 |
英語
名 | Mitsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Yamada |
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
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病態生理学研究室
英語
Department of Pathophysiology
102-8341
日本語
東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan
03-3262-2251
yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp
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東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
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東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
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自己調達/Self funding
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英語
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東京家政学院大学倫理審査委員会
英語
Tokyo Kasei Gakuin University Ethics Review Committee
日本語
〒102-8341 東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8341, Japan
03-3262-2251
rec@kasei-gakuin.ac.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
未公表/Unpublished
3
日本語
超高周波群では、対照群と比較して有意な差ではなかったものの、喫食終了直後の美味しさが高かった。両群ともに、喫食前と比較して喫食開始45分後の間質液グルコース濃度が有意に上昇していたが、60分後には超高周波群では対照群を比較して有意に低い値であった。この結果は、超高周波存在下において血糖値が早期に低下(インスリン分泌反応性が亢進)した可能性を示している。超高周波存在下におけるインスリン分泌反応性亢進の背景に、副交感神経系の興奮が寄与する可能性を示しており非常に興味深い。
英語
Although not significant, the hypersonic group reported higher taste ratings immediately after eating than the control group. Both groups showed a significant rise in interstitial glucose concentration 45 min post-meal, but at 60 min, the hypersonic group had significantly lower levels. This suggests an earlier glucose decline, possibly due to enhanced insulin secretion. The potential role of parasympathetic activation in this response is particularly intriguing.
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
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英語
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試験終了/Completed
2024 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065056
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065056