| UMIN試験ID | UMIN000056926 |
|---|---|
| 受付番号 | R000065054 |
| 科学的試験名 | 食品温度が食後血糖、吸収、代謝に及ぼす影響の検討 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/12/01 |
| 最終更新日 | 2025/02/04 11:28:14 |
日本語
食品温度が食後血糖、吸収、代謝に及ぼす影響の検討
英語
Examining the effects of food temperature on postprandial blood glucose, absorption, and metabolism
日本語
食品温度が食後糖代謝に及ぼす影響の検討
英語
Examining the effects of food temperature on blood glucose metabolism
日本語
食品温度が食後血糖、吸収、代謝に及ぼす影響の検討
英語
Examining the effects of food temperature on postprandial blood glucose, absorption, and metabolism
日本語
食品温度が食後糖代謝に及ぼす影響の検討
英語
Examining the effects of food temperature on blood glucose metabolism
| 日本/Japan |
日本語
糖尿病
英語
Diabetes
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品温度が食後血糖値に及ぼす影響を、消化吸収の観点から明らかにすること
英語
To clarify the effect of food temperature on postprandial blood glucose levels in terms of digestion and absorption.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値
英語
Blood glucose
日本語
胃排出速度、糖吸収率、食欲、呼気中水素、呼気酸素摂取量および二酸化炭素排出量、体温、栄養素摂取状況、国際標準化身体活動質問票、生活状況
英語
Gastric emptying rate, sugar absorption, appetite, exhaled hydrogen, exhaled oxygen intake and carbon dioxide emissions, body temperature, nutrient intake, international standardized physical activity questionnaire, living conditions
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
治療・ケア/Treatment
| 食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
試験食を温かい温度(60℃程度)で摂取する
英語
Consume the test meal at a hot temperature.
日本語
試験食を冷たい温度(10度以下)で摂取する
英語
Consume the test meal at cold temperatures.
日本語
試験食を体温程度(37℃程度)で摂取する
英語
Consume the test meal at about body temperatures.
日本語
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英語
日本語
英語
| 18 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①胃腸器官の障害や関連する疾病に罹患していない人
②ペースメーカーや医療用インプラントを使用していない人
③妊娠中ではない人
④食欲に影響を及ぼす薬の服用をしていない人
⑤使用する試験食の原材料(米、小麦)にアレルギーがない人
⑥18歳~65歳の成人である人
英語
1 People who do not suffer from gastrointestinal organ disorders or related diseases
2 People who are not using pacemakers or medical implants
3 People who are not pregnant
4 People who are not taking any medication that affects appetite
5 People who are not allergic to any of the ingredients (rice or wheat) of the test food to be used.
6 A person who is an adult between the ages of 18 and 65 years old
日本語
①胃腸器官の障害や関連する疾病に罹患している人
②ペースメーカーや医療用インプラントを使用している人
③妊娠中の人
④食欲に影響を及ぼす薬の服用をしている人
⑤使用する試験食の原材料(米、小麦)にアレルギーがある人
⑥18歳~65歳の成人以外の人
英語
1 Persons suffering from disorders of the gastrointestinal organs or related diseases
2 People with pacemakers or medical implants
3 People who are pregnant
4 Persons taking medication that affects appetite
5 People who are allergic to the ingredients (rice or wheat) of the test meal to be used.
6 People other than adults between the ages of 18 and 65
40
日本語
| 名 | 杏子 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 藤平 |
英語
| 名 | Kyoko |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Fujihira |
日本語
東京工科大学
英語
Tokyo University of Technology
日本語
教養学環
英語
Department of Liberal Arts
1920982
日本語
東京都八王子市片倉町1404-1
英語
1404-1 Katakura-cho, Hachioji-shi, Tokyo
042-637-2768
fujihirak@stf.teu.ac.jp
日本語
| 名 | 藤平 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 杏子 |
英語
| 名 | Kyoko |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Fujihira |
日本語
東京工科大学
英語
Tokyo University of Technology
日本語
教養学環
英語
Department of Liberal Arts
1920982
日本語
東京都八王子市片倉町1404-1
英語
1404-1 Katakura-cho, Hachioji-shi, Tokyo
042-637-2768
fujihirak@stf.teu.ac.jp
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東京工科大学
英語
Tokyo University of Technology
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Tokyo University of Technology
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文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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東京工科大学倫理委員会
英語
Tokyo University of Technology Ethics Committee
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東京都八王子市片倉町1404-1
英語
1404-1 Katakura-cho, Hachioji-shi, Tokyo
042-637-2210
rinri@stf.teu.ac.jp
いいえ/NO
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| 2025 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
| 2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
| 2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
| 2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065054
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065054