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UMIN試験ID UMIN000056840
受付番号 R000064956
科学的試験名 咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品の摂取しやすさに及ぼす物性の影響
一般公開日(本登録希望日) 2025/01/27
最終更新日 2025/01/27 20:41:15

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品の摂取しやすさに及ぼす物性の影響


英語
Effect of physical properties on ease of swallowing of jelly-like nutritional foods.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品の摂取しやすさに及ぼす物性の影響


英語
Effect of physical properties on ease of swallowing of jelly-like nutritional foods.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品の摂取しやすさに及ぼす物性の影響


英語
Effect of physical properties on ease of swallowing of jelly-like nutritional foods.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品の摂取しやすさに及ぼす物性の影響


英語
Effect of physical properties on ease of swallowing of jelly-like nutritional foods.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
75歳以上の男女


英語
Men and women over 75 years old

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
物性が異なるゼリー状栄養食品の摂取しやすさの評価


英語
Evaluation of the ease of swallowing of jelly-like nutritional foods with different physical properties.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
物性の異なるゼリー状栄養食品を摂取する際の嚥下音データを解析に使用する。嚥下音から抽出した咀嚼時間および嚥下時間から食品間の違いと類似点を評価する。


英語
The sound data obtained during swallowing of jelly-like nutritional foods with different physical properties is used for analysis. The differences between foods are evaluated based on the chewing time and swallowing time extracted from the swallowing sound and wave form.

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
咀嚼嚥下するゼリー状栄養食品を摂取する際の嚥下音データ


英語
Swallowing sound data when ingesting a jelly-like nutritional food that is chewed and swallowed.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
嚥下音データと風味評価、主観評価を比較する


英語
Compare swallowing sound data with flavor evaluation and subjective evaluation.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
ゼリー状栄養食品


英語
Jelly-like nutritional food.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
介入1と異なる物性のゼリー状栄養食品


英語
Jelly-like nutritional food with different physical properties from intervention 1

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

75 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1)本研究の同意取得日において75歳以上の男女
2)本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、研究の内容を十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者


英語
1) Men and women aged 75 years or older on the day consent was obtained for this study.
2) Those who have been fully informed of the purpose and content of this study, are capable of consenting, fully understand the content of the study, and have volunteered of their own volition and agreed to participate in the study in writing.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1) 以下の既往歴あるいは現病歴がある者
・ 脳血管疾患
・ 嚥下に関連する腫瘍の既往
・ 神経変性疾患および神経筋疾患を含めた嚥下機能に影響を与える疾患
・ 呼吸器疾患
・ 上部消化器疾患
・ 咽喉頭の器質的疾患
2)摂食嚥下に関連する障害の診断を受けたことがある者
3) 70歳以上で肺炎の診断を受けたことがある者
4)食事形態ないし水分摂取に制限のある者
5)乾燥菓子(クラッカー、クッキー、ポテトチップス、煎餅等)の喫食経験がなく好まない者
6)乳、小麦および大豆アレルギーのある者
7)来所に介助が必要な者
8)ネックバンドの装着が困難な者
9)指示の理解が困難な者
10)その他、研究実施責任者、研究責任医師もしくは研究代表者が研究対象者として不適格と判断した者


英語
1) Persons with a history or current illness of the following:
Cerebrovascular disease
History of tumors related to swallowing
Diseases that affect swallowing function, including neurodegenerative and neuromuscular diseases
Respiratory disease
Upper digestive disease
Organic diseases of the larynx
2) Persons who have been diagnosed with a disorder related to eating and swallowing
3) Persons aged 70 or older who have been diagnosed with pneumonia
4) Persons with restrictions on food or fluid intake
5) Persons who have never eaten or do not like dry snacks (crackers, cookies, potato chips, rice crackers, etc.)
6) Persons with milk, wheat, or soybean allergies
7) Persons who require assistance when coming to the facility
8) Persons who have difficulty wearing the neckband
9) Persons who have difficulty understanding instructions
10) Other persons who the study manager, principal investigator, or representative investigator deems ineligible to be study subjects

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
義雄
ミドルネーム
外山


英語
Yoshio
ミドルネーム
Toyama

所属組織/Organization

日本語
株式会社 明治


英語
Meiji Co., Ltd.

所属部署/Division name

日本語
研究本部


英語
R&D Division

郵便番号/Zip code

192-0919

住所/Address

日本語
東京都八王子市七国1-29-1


英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji,Tokyo,192-0919,Japan

電話/TEL

042-632-5824

Email/Email

yoshio.toyama@meiji.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
智子
ミドルネーム
久嶋


英語
Tomoko
ミドルネーム
Hisajima

組織名/Organization

日本語
株式会社 明治


英語
Meiji Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
研究本部


英語
R&D Division

郵便番号/Zip code

192-0919

住所/Address

日本語
東京都八王子市七国1-29-1


英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji,Tokyo,192-0919,Japan

電話/TEL

042-632-5824

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

tomoko.hisajima@meiji.com


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Meiji Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社 明治


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
無し


英語
Meiji Co., Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社 明治


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
国立研究開発法人 国立長寿医療研究センター


英語
National Center for Geriatrics and Gerontology

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
明治ヒト対象研究審査委員会


英語
Meiji institutional Review Board

住所/Address

日本語
東京都八王子市七国-29-1


英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji ,Tokyo,192-0919,Japan

電話/Tel

042-632-5900

Email/Email

MEIJI.IRB@meiji.com


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

PLIMES株式会社(茨城県)/PLIMES Co.,Ltd.(Ibaraki)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 01 27


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

28

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 10 16

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 10 10

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 11 25

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 12 19

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 01 27

最終更新日/Last modified on

2025 01 27



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