UMIN試験ID | UMIN000056843 |
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受付番号 | R000064927 |
科学的試験名 | 機能性関与成分大麦由来β-グルカンの摂取による食後の血糖値の上昇抑制の機能性に関するシステマティック レビュー |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/01/31 |
最終更新日 | 2025/03/13 16:08:08 |
日本語
機能性関与成分大麦由来β-グルカンの摂取による食後の血糖値の上昇抑制に関するシステマティック レビュー
英語
A Systematic Review of the effect of intake of functional ingredients of barley-derived beta glucan in reducing postprandial Blood Glucose rise
日本語
大麦由来β-グルカンの食後の血糖値の上昇抑制効果SR
英語
SR of the effect of Barley-derived beta glucan in reducing postprandial Blood Glucose rise
日本語
機能性関与成分大麦由来β-グルカンの摂取による食後の血糖値の上昇抑制の機能性に関するシステマティック レビュー
英語
A Systematic Review of the effect of intake of functional ingredients of barley-derived beta glucan in reducing postprandial Blood Glucose rise
日本語
大麦由来β-グルカンの食後の血糖値の上昇抑制効果SR
英語
SR of the effect of Barley-derived beta-glucan in reducing postprandial Blood Glucose rise
日本/Japan |
日本語
空腹時血糖値又は食後血糖値が境界型又は高めの成人男女(18歳未満の者、妊産婦、授乳婦は除く)および 健常成人男女を対象とする。
英語
Male and female adults whose fasting or postprandial blood glucose in borderline or high levels, and healthy male and female adults. Those who are planning to become pregnant, expectant or nursing mothers, and breastfeeding women are excluded.
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
空腹時血糖値又は食後血糖が境界型又は高めの成人男女及び健常成人男女が大麦由来β-グルカンを継続経口摂取すると、食後血糖値の上昇抑制作用があるかをシステマティックレビューで検証する。
英語
The object is to investigate whether the intake of barley-derived beta-glucan affects to improve fasting or postprandial blood glucose in borderline or high levels' male and female adults, and healthy male and female adults based on a Systematic Review.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血中濃度曲線下面積(AUC)及び食後血糖値
英語
The effect of intake of barley-derived beta-glucan on Area under the blood concentration curve (AUC) and the postprandial blood glucose levels
日本語
英語
その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
(PICOS)
P(Participant):参加者
疾病に罹患していない空腹時血糖値又は75gOGTTが境界型又は食後血糖が高め
空腹時血糖値 :110 ~ 125 mg/dL
75gOGTT2時間値 :140 ~ 199mg/dL
随時血糖値:140 ~ 199mg/dL
の成人男女 および健常成人男女
未成年者、妊婦(妊娠を計画しているものを含む)、授乳婦、糖尿病の患者
BMI 18.5未満、30以上 を除く
I(Intervention):介入
大麦由来β-グルカン含有食品(食品形態は問わない)の経口摂取とする。摂取期間は1回摂取とする。 大麦由来β-グルカンの含有量が不明な研究は除外とする。
C(Comparison):比較対象
大麦由来β-グルカンを含まないプラセボの摂取とする.O(Outcome measurement):評価項目
オオムギ由来のβ-グルカンの摂取が食後血糖値に及ぼす影響の評価値。
S(Study design):研究デザイン
ランダム化比較試験を行っている。
試験結果に対して、統計学的解析による有意差検定が行われている。試験群として大麦由来β-グルカンを含有した食品または飲料を使用していること。 プラセボ摂取群のない介入試験、機能性関与成分として大麦由来β-グルカンの他に複数成分を用いた食品を使用している研究については対象外とする。査読のある原著論文のみを対象とする。
英語
(PICOS)
P (Participant): Male and female adults whose fasting or postprandial blood glucose level: 110-125 mg/dl, 75gOGTT 2 hour after value: 110-125 mg/dl, casual blood glucose level: 140-199 mg/dl, and healthy male and female adults. Minors, pregnant women (including those planning pregnant), lactating mothers, patients with diabetes mellitus, BMI less than 18.5, 30 or above are excluded.
I (Intervention): Foods containing barley-derived beta-glucan (regardless of food form) should be taken orally. The duration of intake is one time. Studies with unknown barley-derived beta-glucan content are excluded.
C (Comparison): Comparison target, Intake of barley-derived beta-glucan-free placebo
O (Outcome measurement): The primary outcome is the evaluated value of the effect of intake of barley-derived beta-glucan on Area under the blood concentration curve (AUC) and the postprandial blood glucose levels.
S (Study design): Randomised controlled trials are conducted. A significant difference test is performed on the test results by statistical analysis. The test arm must contain a food or beverage containing barley-derived beta-glucan. Intervention trials without a placebo group and studies using foods with multiple ingredients other than barley-derived beta-glucan as functional components are not included. Only peer-reviewed original papers are eligible.
日本語
参加者に妊娠しているもしくは授乳中の女性、妊娠を計画している女性、高血圧症の治療中の人が含まれている試験
大麦由来β-グルカンの含有量が不明な研究
原著論文の試験結果を引用した論文、解説論文、学会発表抄録、会議録
英語
Trials that include women who are pregnant or breastfeeding, women who are planning to become pregnant, or people who are being treated for hypertension
Studies with unknown barley-derived beta-glucan content
Papers citing the test results of the original paper, explanatory papers, abstracts of conference presentations, conference proceedings
日本語
名 | 邦義 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Kuniyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
日本語
九州大学大学院農学研究院
英語
Faculty of Agriculture, Graduate school of Kyushu University
日本語
森林圏環境資源科学研究室
英語
Laboratory of Systematic Forest and Forest Products Science
819-0395
日本語
福岡市西区元岡744
英語
19-0395 744 Motooka, Nishiku-Fukuoka City
092-802-4675
shimizu.kuniyoshi.381@m.kyushu-u.ac.jp
日本語
名 | 誠一 |
ミドルネーム | |
姓 | 服部 |
英語
名 | Seiichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hattori |
日本語
株式会社久留米リサーチ・パーク
英語
Kurume Research Park Co., Ltd.
日本語
バイオ事業部
英語
Bio Project Division
839-0864
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福岡県久留米市百年公園1番1号
英語
1-1 Hyakunenkoen,Kurume City, Fukuoka
0942-37-6124
fbv@kurume-rp.co.jp
日本語
九州大学
英語
Kyushu University
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日本語
九州大学農学研究院
日本語
清水邦義
英語
Kuniyoshi Shimizu
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その他
英語
Kurume Research Park Co., Ltd.
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株式会社久留米リサーチ・パーク
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バイオ事業部
営利企業/Profit organization
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日本
英語
Japan
日本語
健康栄養評価センター 柿野賢一
英語
Evaluation Center of Health and Nutrition Inc.
Kenichi Kakino
日本語
英語
日本語
該当なし
英語
N/A
日本語
該当なし
英語
N/A
N/A
N/A
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
【研究の検索】
研究の検索は、臨床・疫学研究や検索作業の豊富な経験を有するA、B、C が学術論文データベースおよび臨床試験登録データベースを用いて行う。さらに、機能性表示食品届出データベースを用いて、届出情報の検索も実施する。2名が独立して検索し、結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はCが確認し採否を決定する。
【研究の選択及びデータ収集のプロセス】
研究の選択は、上記AとB、Cが独立して実施し、結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はCが確認し採否を決定する。
データの項目の抽出、研究論文のバイアスリスク、バイアスリスクの評価は、AとB、Cが独立して実施し、評価の結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はCが確認し決定する。
論文中に確認できない項目が存在する場合は、著者へ電子メールで確認する。
【研究報告のバイアスリスク】
各研究の信頼性の評価は、「Minds診療ガイドライン作成マニュアル2020 Ver.3.0」および「機能性表示食品の届出等に関するマニュアル(令和6年8月30日制定)」を参考に、非直接性、不精確、非一貫性、その他(出版バイアスなど)の各項目を、AとBが独立して行い、結果が異なる場合はCを加えて協議を行い最終的に判断する
英語
The research process involves a team of three experienced individuals, A, B, and C, who independently conduct searches using academic article databases and clinical trial registries, as well as the Foods with Functional Claims Notification Database. In cases where their findings do not align, discussions are held, and if necessary, a fourth member, C, will make the final decision on the acceptance or rejection of results.
The selection of studies and data extraction is similarly conducted independently by A, B, and C, with a structured approach to resolving discrepancies through consultation and, if needed, confirmation by C. The evaluation of bias risk in research papers is performed using established guidelines, and any uncertainties in the data are addressed by contacting the authors directly.
To assess the reliability of studies, the team evaluates various factors such as indirectness, inaccuracy, and publication bias, referencing specific clinical practice guidelines.
In synthesizing results, studies with similar designs and high PICO item similarity are pooled, while those with high bias risk are excluded. Missing data is addressed by reaching out to authors, and if unresponsive, it is treated as a missing value. Meta-analysis is conducted using statistical software, with subgroup analyses performed in cases of high heterogeneity.
The certainty of the evidence is quantified based on the evaluation of indirectness, inaccuracy, inconsistency, and publication bias, with a scoring system that categorizes the evidence into high, medium, low, and very low certainty levels. This structured approach ensures a comprehensive and rigorous evaluation of the research findings.
2025 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064927
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064927