UMIN試験ID | UMIN000056714 |
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受付番号 | R000064823 |
科学的試験名 | 継続的なヨーグルトの摂取による免疫機能と体調への影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/01/19 |
最終更新日 | 2025/06/05 16:59:01 |
日本語
継続的なヨーグルトの摂取による免疫機能と体調への影響
英語
Effects of continuous yogurt consumption on immune function and physical condition
日本語
継続的なヨーグルトの摂取による免疫機能と体調への影響
英語
Effects of continuous yogurt consumption on immune function and physical condition
日本語
継続的なヨーグルトの摂取による免疫機能と体調への影響
英語
Effects of continuous yogurt consumption on immune function and physical condition
日本語
継続的なヨーグルトの摂取による免疫機能と体調への影響
英語
Effects of continuous yogurt consumption on immune function and physical condition
日本/Japan |
日本語
なし(成人健常者)
英語
N/A (Healthy adults)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常成人に対し、ヨーグルトの摂取による免疫機能および体調への影響を検証する。
英語
To investigate the effects of continuous yogurt consumption on immune function and physical condition in healthy adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
唾液中s-IgA濃度および分泌速度
英語
The concentration and secretion rate of salivary s-IgA
日本語
唾液分泌速度、風邪様症状、樹状細胞活性、PBMCのサイトカイン産生、NK細胞活性
英語
Salivary secretion rate, cold-like symptoms, dendritic cell activity, cytokine production in PBMC, and NK cell activity
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(ヨーグルト、112 g)を1日1回、8週間摂取
英語
Oral intake of the test food (yogurt, 112 g) once daily for 8 weeks.
日本語
対照食品(酸性乳、112 g)を1日1回、8週間摂取
英語
Oral intake of the placebo food (acidified milk, 112 g) once daily for 8 weeks.
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の健常な日本人男女
2) 風邪をひきやすいと自認している者
3) 本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した者
英語
1) Healthy Japanese male and female aged 20-64 years at the time of consent acquisition.
2) Subjects who consider themselves prone to catching colds.
3) Subjects who provide written informed consent.
日本語
1) 糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、既往歴のある者
2) 慢性疾患を有し、薬剤を常用している者
3) 事前検査の1ヶ月以上前から、ヨーグルトや乳酸菌飲料、健康食品(特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品を含む)、サプリメントを常用(週3日以上)している者
4) ヨーグルトや乳酸菌飲料、健康食品(特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品を含む)、サプリメントの摂取を同意取得時から中止できない者
5) 平均的な飲酒量が1日あたりビール(5%)換算で1,000 mL(アルコール換算量で40 g)を超える者
6) 来院検査1日前からの禁酒ができない者
7) 喫煙習慣がある者
8) 過去3年間の1月~4月に花粉症が原因で医療機関を受診した者、または研究期間中に花粉症を発症する自覚がある者
9) 消化吸収に影響を与える消化器疾患および消化器の手術歴がある者(虫垂炎を除く)
10) 出血を伴う口腔内のトラブルがあり、研究期間中までその症状が継続する見込みのある者
11) 事前検査の1ヶ月前から12W検査日までの間に何らかの予防接種を希望する者
12) 他の医薬品または健康食品のヒト対象研究に参加中、研究終了後4週間以内、あるいは当研究の参加同意後に他のヒト対象研究に参加する予定のある者
13) 昼夜交代勤務に従事している者
14) 妊娠中、授乳中、あるいは研究期間中に妊娠する意思のある者
15) 乳製品を摂取すると下痢を起こしやすい者
16) 乳アレルギーがある者
17) 当研究開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
18) 当研究開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
19) 当研究開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
20) 当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
21) 当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
22) その他、研究責任医師または研究分担医師が本研究への参加が不適当と判断した者
英語
1) Subjects who have/had serious diseases affecting this study.
2) Subjects with chronic diseases who use medication regularly.
3) Subjects regularly consuming yogurt, lactic acid bacteria beverages, health foods, or supplements for 1 month or more before the screening test.
4) Subjects unable to refrain from consuming yogurt, lactic acid bacteria beverages, health foods, or supplements after consent.
5) Subjects with an average daily alcohol intake exceeding 40 g.
6) Subjects unable to abstain from alcohol for 1 day before the examination.
7) Subjects with smoking habits.
8) Subjects with a history of hay fever between January and April in the past 3 years or potential for hay fever during this study.
9) Subjects with gastrointestinal diseases or past gastrointestinal surgeries affecting digestion/absorption (excluding appendicitis).
10) Subjects with persistent oral problems involving bleeding.
11) Subjects planning to receive any vaccinations from 1 month before the screening test to the 12-week examination.
12) Subjects participating in other research within 4 weeks before consent or planning to participate in other research after consent.
13) Subjects who are engaged in day/night shift work.
14) Subjects who are pregnant, breastfeeding, or intend to become pregnant during this study.
15) Subjects prone to diarrhea after consuming dairy.
16) Subjects with milk allergies.
17) Subjects who donated component blood or 200 mL whole blood within 1 month before this study.
18) Males who donated 400 mL of whole blood within 3 months before this study.
19) Females who donated 400 mL of whole blood within 4 months before this study.
20) Males whose total blood draw volume, including the planned volume for this study, exceeds 1,200 mL within 12 months before this study.
21) Females whose total blood draw volume, including the planned volume for this study, exceeds 800 mL within 12 months before this study.
22) Subjects deemed unsuitable by the investigator.
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日本語
名 | 淑子 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Shukuko |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihara |
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック
英語
Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
院長
英語
Director
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
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英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
日本語
英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
チヨダパラメディカルケアクリニック(東京都)
2025 | 年 | 01 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
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英語
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参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064823
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064823