UMIN試験ID | UMIN000056689 |
---|---|
受付番号 | R000064799 |
科学的試験名 | 1型糖尿病患者における食事内容と運動の組み合わせが血糖値に及ぼす影響:N-of-1交差介入試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/01/14 |
最終更新日 | 2025/01/14 09:28:50 |
日本語
1型糖尿病患者における食事内容と運動の組み合わせが血糖値に及ぼす影響
英語
Effects of diet and exercise combination on blood glucose levels in patients with type 1 diabetes.
日本語
1型糖尿病患者の食事・運動と血糖値
英語
Diet, exercise, and blood glucose levels in type 1 diabetics
日本語
1型糖尿病患者における食事内容と運動の組み合わせが血糖値に及ぼす影響:N-of-1交差介入試験
英語
The Effect of Diet and Exercise Combination on Blood Glucose Levels in Patients with Type 1 Diabetes: N-of-1 Crossover Intervention Trial
日本語
1型糖尿病患者を対象とした食事・運動と血糖値に関する試験
英語
The study on Diet, Exercise, and Blood Glucose Levels in Patients with Type 1 Diabetes
日本/Japan |
日本語
1型糖尿病
英語
Type 1 diabetes
消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、1型糖尿病患者を対象としたN-of-1交差介入試験を行い、血糖値を正常範囲内に抑えるにあたり有効である食事・運動パターンの組み合わせを明らかにすることである。
英語
The purpose of this study is to
conduct an N-of-1 crossover intervention trial in patients with type 1 diabetes to determine the combination of diet and exercise patterns that are effective in keeping blood glucose levels within normal ranges.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中グルコース濃度
英語
Blood glucose levels
日本語
英語
介入/Interventional
n-of-1/n-of-1
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
10
治療・ケア/Treatment
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
対象者は、高脂質/低たんぱく質/低糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として有酸素運動(最大心拍数の70%程度の強度でのジョギング)を行う。
英語
A subject consumes a high fat/low protein/low carbohydrate diet for 1 week, while performing aerobic exercise (jogging at 70% of their maximum heart rate) 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、高脂質/高たんぱく質/低糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として約45分のレジスタンストレーニングを実施する。
英語
A subject consumes high fat/high protein/low carbohydrate diet for 1 week, while performing 45 minutes of resistance training 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、低脂質/低たんぱく質/高糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として有酸素運動(最大心拍数の70%程度の強度でのジョギング)を行う。
英語
A subject consumes low fat/low protein/high carbohydrate diet for 1 week, while performing aerobic exercise (jogging at 70% of their maximum heart rate) 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、低脂質/高たんぱく質/高糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として約45分のレジスタンストレーニングを実施する。
英語
A subject consumes low fat/high protein/high carbohydrate diet for 1 week, while performing 45 minutes of resistance training 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、脂質、たんぱく質、糖質のエネルギー比率のバランスが取れた食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として有酸素運動(最大心拍数の70%程度の強度でのジョギング)を行う。
英語
A subject consumes a diet with balanced PFC ratio for 1 week, while performing aerobic exercise (jogging at 70% of their maximum heart rate) 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、高脂質/低たんぱく質/低糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として約45分のレジスタンストレーニングを実施する。
英語
A subject consumes high fat/low protein/low carbohydrate diet for 1 week, while performing 45 minutes of resistance training 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、高脂質/高たんぱく質/低糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として有酸素運動(最大心拍数の70%程度の強度でのジョギング)を行う。
英語
A subject consumes high fat/high protein/low carbohydrate diet for 1 week, while performing aerobic exercise (jogging at 70% of their maximum heart rate) 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、低脂質/低たんぱく質/高糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として約45分のレジスタンストレーニングを実施する。
英語
A subject consumes low fat/low protein/high carbohydrates diet for 1 week, while performing 45 minutes of resistance training 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、低脂質/高たんぱく質/高糖質に調整した食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として有酸素運動(最大心拍数の70%程度の強度でのジョギング)を行う。
英語
A subject consumes low fat/high protein/high carbohydrates for 1 week, while performing aerobic exercise (jogging at 70% of their maximum heart rate) 1 hour after dinner on alternate days.
日本語
対象者は、脂質、たんぱく質、糖質のエネルギー比率のバランスが取れた食事を1週間摂取する。この期間中、対象者は1日おきに、摂取後1時間後を目安として約45分のレジスタンストレーニングを実施する。
英語
A subject consumes a diet with balanced PFC ratio for 1 week, while performing 45 minutes of resistance training 1 hour after dinner on alternate days.
23 | 歳/years-old | 以上/<= |
23 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1型糖尿病患者かつ、運動を行なうことによって健康に問題が生じない、健康な成人男性
英語
Healthy adult men with type 1 diabetes who has no health problems by exercise.
日本語
軽い運動をも禁忌とされる合併症を持つ者
英語
Those with complications that contraindicate even light exercise
100
日本語
名 | 薫平 |
ミドルネーム | |
姓 | 谷澤 |
英語
名 | Kumpei |
ミドルネーム | |
姓 | Tanisawa |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama
0429476745
tanisawa@waseda.jp
日本語
名 | 薫平 |
ミドルネーム | |
姓 | 谷澤 |
英語
名 | Kumpei |
ミドルネーム | |
姓 | Tanisawa |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama
0429476745
tanisawa@waseda.jp
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
早稲田大学人を対象とする研究に関する倫理委員会事務局
英語
Waseda University, Ethics Review Committee on Research with Human Subjects
日本語
〒169-8050 東京都新宿区戸塚町1-104
英語
1-104, Totsukamachi, Shinjuku-ku, Tokyo
0352721639
rinri@list.waseda.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064799
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064799