UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000056710
受付番号 R000064750
科学的試験名 高めの血圧に及ぼすGABA摂取の効果に関するシステマティックレビュー
一般公開日(本登録希望日) 2025/01/15
最終更新日 2025/01/14 14:01:30

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
高めの血圧に及ぼすGABA摂取の効果に関するシステマティックレビュー


英語
Systematic review of the effects of GABA intake on elevated blood pressure

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
高めの血圧へのGABA摂取効果のSR


英語
SR of the effect of GABA intake on elevated blood pressure

科学的試験名/Scientific Title

日本語
高めの血圧に及ぼすGABA摂取の効果に関するシステマティックレビュー


英語
Systematic review of the effects of GABA intake on elevated blood pressure

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
高めの血圧へのGABA摂取効果のSR


英語
SR of the effect of GABA intake on elevated blood pressure

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健康な成人


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
健康であるが血圧がやや高めの成人におけるGABA摂取の効果についてシステマティックレビューで検証する。


英語
The aim of this study was to examine the effects of GABA intake in healthy but moderately elevated blood pressure in a systematic review.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
血圧


英語
Blood pressure

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design


ランダム化/Randomization


ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding


コントロール/Control


層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms


介入の目的/Purpose of intervention


介入の種類/Type of intervention


介入1/Interventions/Control_1

日本語


英語

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
P【参加者】
年齢:成人(18歳以上、上限適用なし)
性別:男女両方
健康状態:健常
外来血圧値が正常高値血圧者およびI度高血圧者を含める
BMI:標準体重(18.5以上25未満)および肥満1度(25以上30未満)
I【介入】
GABA含有食品(食品形態は問わない)の経口摂取とする。摂取期間は12週間以上とする。
C【対照】
GABAを含まないプラセボの摂取
O【アウトカム】
血圧を低下する機能がみられるか評価を行う。
S【研究デザイン】
ランダム化比較試験を行っている
機能性関与成分としてGABAの他に複数成分を用いた食品を使用している研究については対象外とする
査読のある原著論文のみを対象とする。


英語
[Participants]
Age: Adult (18 years old and over, no upper limit applies)
Gender: Both men and women
Health Condition: Healthy
Include patients with normal hypertension and degree I hypertension with outpatient blood pressure
BMI: Standard weight (18.5 to 25) and obesity 1 degree (25 to 30)
[Intervention]
Foods containing GABA (regardless of food form) should be taken orally. The duration of intake should not be less than 12 weeks.
[Comparison]
Intake of placebo without GABA
[Outcomes]
Evaluate whether there is a function of lowering blood pressure.
[Research design]
Conducting randomized controlled trials
Studies that use foods that use multiple ingredients in addition to GABA as functional ingredients are not included
Only peer-reviewed original papers are eligible.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
参加者に妊娠しているもしくは授乳中の女性、妊娠を計画している女性、高血圧症の治療中の人が含まれている試験
GABAの含有量が不明な研究
原著論文の試験結果を引用した論文、解説論文、学会発表抄録、会議録


英語
Trials that include women who are pregnant or breastfeeding, women who are planning to become pregnant, or people who are being treated for hypertension.
Studies with unknown GABA content.
Papers citing the test results of the original paper, explanatory papers, abstracts of conference presentations, conference proceedings.

目標参加者数/Target sample size



責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
邦義
ミドルネーム
清水


英語
Kuniyoshi
ミドルネーム
Shimizu

所属組織/Organization

日本語
九州大学大学院農学研究院


英語
Faculty of Agriculture, Graduate School of Kyushu University

所属部署/Division name

日本語
森林圏環境資源科学研究室


英語
Laboratory of Systematic Forest and Forest Products Sciences

郵便番号/Zip code

819-0395

住所/Address

日本語
福岡市西区元岡744


英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka, 819-0395, Japan

電話/TEL

092-802-4946

Email/Email

shimizu.kuniyoshi.381@m.kyushu-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
誠一
ミドルネーム
服部


英語
Seiichi
ミドルネーム
Hattori

組織名/Organization

日本語
株式会社久留米リサーチ・パーク


英語
Kurume Research Park Co., Ltd

部署名/Division name

日本語
バイオ事業部


英語
Bio Project Division

郵便番号/Zip code

839-0864

住所/Address

日本語
福岡県久留米市百年公園1番1号


英語
1-1 Hyakunenkoen,Kurume City, Fukuoka

電話/TEL

0942-37-6124

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

fbv@kurume-rp.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
九州大学


英語
Kyushu University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Kurume Research Park Co., Ltd

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社久留米リサーチ・パーク


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
健康栄養評価センター


英語
Evaluation Center of Health and Nutrition Inc.

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
SRのため該当なし


英語
Not applicable for the systematic review

住所/Address

日本語
N/A


英語
N/A

電話/Tel

0942-37-6124

Email/Email

fbv@kurume-rp.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 01 15


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 10 30

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 01 15

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
【研究の検索】
研究の検索は、臨床・疫学研究や検索作業の豊富な経験を有するA、B、Cが学術論文データベースおよび臨床試験登録データベースを用いて行う。さらに、機能性表示食品届出データベースを用いて、届出情報の検索も実施する。3名が独立して検索し、結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はDが確認し採否を決定する。
【研究の選択及びデータ収集のプロセス】
研究の選択は、上記AとB、Cが独立して実施し、結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はDが確認し採否を決定する。
データの項目の抽出、研究論文のバイアスリスク、バイアスリスクの評価は、AとB、Cが独立して実施し、評価の結果が一致しない場合は協議を行い、帰結しない場合はDが確認し決定する。
論文中に確認できない項目が存在する場合は、著者へ電子メールで確認する。
【研究報告のバイアスリスク】
各研究の信頼性の評価は、「Minds診療ガイドライン作成マニュアル2020 Ver.3.0」および「機能性表示食品の届出等に関するマニュアル(令和6年8月30日制定)」を参考に、非直接性、不精確、非一貫性、その他(出版バイアスなど)の各項目を、AとB、Cが独立して行い、結果が異なる場合はDを加えて協議を行い最終的に判断する。
【結果の統合と評価】
結果の統合は、同じ研究デザインの採用文献が複数あり、PICO各項目の類似性が高い場合に実施することとし、バイアスリスクが高い研究は統合に含めない。また、本文または図表にデータが記載されていない場合は著者に問合わせを行い、回答なしの場合は欠測値とする。メタアナリシスは統計ソフト EZR 1.68を用いて実施する。
異質性が高い場合はサブグループ解析を行う。結果の統合およびファンネルプロットの作成、メタアナリシスは、Dが実施する。
報告バイアスは、出版バイアスとして評価を実施し、メタアナリシスを実施する場合は、Egger’s testで評価する。
【確実性の評価】
本研究レビューおけるエビデンスの確実性は、非直接性、不精確、非一貫性、その他(出版バイアスなど)について、それぞれ「低」=0、「中」=-1、「高」=-2とし、項目の総和を算出して評価する。総和が0または-1の場合を「高」(A)、-2~-4の場合を「中」(B)、-5~-7の場合を「低」(C)、-8以下の場合を「とても低い」(D)と設定して評価する。


英語
The research process involves a team of three experienced individuals, A, B, and C, who independently conduct searches using academic article databases and clinical trial registries, as well as the Foods with Functional Claims Notification Database. In cases where their findings do not align, discussions are held, and if necessary, a fourth member, D, will make the final decision on the acceptance or rejection of results.

The selection of studies and data extraction is similarly conducted independently by A, B, and C, with a structured approach to resolving discrepancies through consultation and, if needed, confirmation by D. The evaluation of bias risk in research papers is performed using established guidelines, and any uncertainties in the data are addressed by contacting the authors directly.

To assess the reliability of studies, the team evaluates various factors such as indirectness, inaccuracy, and publication bias, referencing specific clinical practice guidelines. In synthesizing results, studies with similar designs and high PICO item similarity are pooled, while those with high bias risk are excluded. Missing data is addressed by reaching out to authors, and if unresponsive, it is treated as a missing value. Meta-analysis is conducted using statistical software, with subgroup analyses performed in cases of high heterogeneity.

The certainty of the evidence is quantified based on the evaluation of indirectness, inaccuracy, inconsistency, and publication bias, with a scoring system that categorizes the evidence into high, medium, low, and very low certainty levels. This structured approach ensures a comprehensive and rigorous evaluation of the research findings.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 01 14

最終更新日/Last modified on

2025 01 14



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