UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000056653
受付番号 R000064746
科学的試験名 緑茶飲料に関する嗜好性の解析
一般公開日(本登録希望日) 2025/01/08
最終更新日 2025/01/14 17:36:46

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
緑茶飲料に関する嗜好性の解析


英語
Analysis of preference for green tea beverages

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
緑茶飲料に関する嗜好性の解析


英語
Analysis of preference for green tea beverages

科学的試験名/Scientific Title

日本語
緑茶飲料に関する嗜好性の解析


英語
Analysis of preference for green tea beverages

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
緑茶飲料に関する嗜好性の解析


英語
Analysis of preference for green tea beverages

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
No

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
市販の緑茶飲料の特徴と被験者の官能評価結果との関係性を検証する。


英語
This study examines the relationship between the characteristics of commercial green tea beverages and the subjects' sensory evaluation results.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
緑茶飲料に関する嗜好性の解析を目的とした試験


英語
This study aimed at analyzing preference for green tea beverages.

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
二乗平均平方根誤差


英語
RMSE(Root Mean Squared Error)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

5

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
試験食品5種(A,B,C,D,E)を試験当日に摂取する。初めに試験食品Aを摂取する。
(試験食品ごとの官能評価および試験食品摂取前にアンケートに回答する。)
ウォッシュアウト(6日後)
試験食品7種を試験当日に摂取する
(試験食品ごとに官能評価及び全試験食品摂取後にアンケートに回答する。)


英語
Take 5 types (A,B,C,D,E) of test foods on the day of the test. Initially, test food A is ingested.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire prior to consumption of the test food.)
Wash out (6 days later)
Take 7 types of test foods on the day of the test.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire after consumption of all test foods.)

介入2/Interventions/Control_2

日本語
試験食品5種(A,B,C,D,E)を試験当日に摂取する。初めに試験食品Bを摂取する。
(試験食品ごとの官能評価および試験食品摂取前にアンケートに回答する。)
ウォッシュアウト(6日後)
試験食品7種を試験当日に摂取する
(試験食品ごとに官能評価及び全試験食品摂取後にアンケートに回答する。)


英語
Take 5 types (A,B,C,D,E) of test foods on the day of the test. Initially, test food B is ingested.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire prior to consumption of the test food.)
Wash out (6 days later)
Take 7 types of test foods on the day of the test.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire after consumption of all test foods.)

介入3/Interventions/Control_3

日本語
試験食品5種(A,B,C,D,E)を試験当日に摂取する。初めに試験食品Cを摂取する。
(試験食品ごとの官能評価および試験食品摂取前にアンケートに回答する。)
ウォッシュアウト(6日後)
試験食品7種を試験当日に摂取する
(試験食品ごとに官能評価及び全試験食品摂取後にアンケートに回答する。)


英語
Take 5 types (A,B,C,D,E) of test foods on the day of the test. Initially, test food C is ingested.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire prior to consumption of the test food.)
Wash out (6 days later)
Take 7 types of test foods on the day of the test.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire after consumption of all test foods.)

介入4/Interventions/Control_4

日本語
試験食品5種(A,B,C,D,E)を試験当日に摂取する。初めに試験食品Dを摂取する。
(試験食品ごとの官能評価および試験食品摂取前にアンケートに回答する。)
ウォッシュアウト(6日後)
試験食品7種を試験当日に摂取する
(試験食品ごとに官能評価及び全試験食品摂取後にアンケートに回答する。)


英語
Take 5 types (A,B,C,D,E) of test foods on the day of the test. Initially, test food D is ingested.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire prior to consumption of the test food.)
Wash out (6 days later)
Take 7 types of test foods on the day of the test.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire after consumption of all test foods.)

介入5/Interventions/Control_5

日本語
試験食品5種(A,B,C,D,E)を試験当日に摂取する。初めに試験食品Eを摂取する。
(試験食品ごとの官能評価および試験食品摂取前にアンケートに回答する。)
ウォッシュアウト(6日後)
試験食品7種を試験当日に摂取する
(試験食品ごとに官能評価及び全試験食品摂取後にアンケートに回答する。)


英語
Take 5 types (A,B,C,D,E) of test foods on the day of the test. Initially, test food E is ingested.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire prior to consumption of the test food.)
Wash out (6 days later)
Take 7 types of test foods on the day of the test.
(Sensory evaluation of each test food and completion of a questionnaire after consumption of all test foods.)

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

49 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上49歳以下の健常な日本人の男女
2. 市販緑茶飲料の飲用者(週1回以上の頻度で市販緑茶飲料を自購入・飲用する者)
3. 市販緑茶飲料を70分以内に70 ml×7品全量を摂取可能で、市販の緑茶飲料が嫌いでない者
4. 事前に当該試験の説明を受け、その内容が理解でき、その趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者


英語
1. Healthy Japanese men and women aged 20 to 49 at the time of obtaining consent
2. Consumers of commercially available green tea beverages (those who purchase and consume commercially available green tea beverages at least once a week)
3. Individuals who can consume a total of 70 ml * 7 samples of commercially available green tea beverages within 70 minutes and do not dislike commercially available green tea beverages
4. Individuals who have received an explanation of the study in advance, can understand its content, agree with its purpose, and can provide written consent themselves

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 味嗅覚に異常がある者
2. 市販の緑茶飲料で体調不良になったことがある者
3. 緑茶に含まれる成分による健康被害発生の可能性がある者
4. 慢性疾患を有し、事前試験期間および本試験期間に投薬が必要な疾患がある者、投薬治療を必要とした重篤な疾患既往歴(糖尿病、肝疾患 (肝炎)、腎疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺 疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等)のある者
5. 消化吸収に影響を与える消化器疾患の既往歴を有する者、または消化器の手術歴がある者
6. 精神状態に影響を及ぼす可能性のある医薬品を常用している者
7. 薬物依存・アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
8. 精神疾患・てんかんの既往歴のある者
9. 医薬品および食物にアレルギーがある者"


英語
1. Individuals with abnormalities in taste or smell
2. Individuals who have experienced health issues from commercially available green tea beverages
3. Individuals who may experience health problems due to ingredients contained in green tea.
4. Individuals with chronic diseases requiring medication during the pre-trial and main trial periods, or with a history of severe diseases requiring medication (such as diabetes, liver disease [hepatitis], kidney disease, heart disease, thyroid disease, adrenal disease, or other metabolic disorders)
5. Individuals with a history of gastrointestinal diseases affecting digestion and absorption, or with a history of gastrointestinal surgery
6. Individuals regularly taking medications that may affect mental state
7. Individuals with a history or current condition of drug or alcohol dependence
8. Individuals with a history of mental illness or epilepsy
9. Individuals with allergies to medications or foods

目標参加者数/Target sample size

320


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
貴章
ミドルネーム
稲葉


英語
Takaaki
ミドルネーム
Inaba

所属組織/Organization

日本語
キリンホールディングス株式会社


英語
Kirin Holdings Company, Limited

所属部署/Division name

日本語
R&D本部飲料未来研究所


英語
Research & Development division, Institute for Future Beverages

郵便番号/Zip code

230-8628

住所/Address

日本語
神奈川県横浜市鶴見区生麦1-17-1


英語
1-17-1, Namamugi, Tsurumi, Yokohama, Kanagawa, Japan

電話/TEL

080-2201-1812

Email/Email

Takaaki_Inaba@kirin.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
優人
ミドルネーム
藤原


英語
Yuto
ミドルネーム
Fujiwara

組織名/Organization

日本語
キリンホールディングス株式会社


英語
Kirin Holdings Company, Limited

部署名/Division name

日本語
R&D本部飲料未来研究所


英語
Research & Development division, Institute for Future Beverages

郵便番号/Zip code

230-8628

住所/Address

日本語
神奈川県横浜市鶴見区生麦1-17-1


英語
1-17-1, Namamugi, Tsurumi, Yokohama, Kanagawa, Japan

電話/TEL

070-4004-0445

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

Yuto_Fujiwara@kirin.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Kirin Holdings Company, Limited

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
キリンホールディングス株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Kirin Holdings Company, Limited

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
キリンホールディングス株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
キリンホールディングス株式会社 ヒト試験倫理審査委員会


英語
Research Ethical Review Committee of Kirin Holdings Company, Ltd.

住所/Address

日本語
東京都中野区中野4-10-2中野セントラルパークサウス


英語
Nakano Central Park South, 4-10-2, Nakano, Nakano-ku, Tokyo, Japan

電話/Tel

03-6837-4128

Email/Email

02976_Ni@kirin.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

日本インフォメーション株式会社(東京都)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 01 08


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

一般募集中/Open public recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 12 12

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 12 12

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 01 08

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 02 09

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 01 07

最終更新日/Last modified on

2025 01 14



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