UMIN試験ID | UMIN000056713 |
---|---|
受付番号 | R000064678 |
科学的試験名 | スギ花粉飛散時の鼻の不快感に対するハーブ粉末摂取による緩和効果の有効性評価-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/01/14 |
最終更新日 | 2025/01/14 17:38:14 |
日本語
スギ花粉飛散時の鼻の不快感に対するハーブ粉末摂取による緩和効果の有効性評価-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験-
英語
Evaluation of the Efficacy of Harb Powder Intake for Alleviating Nasal Discomfort During Cedar Pollen Dispersal - A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Parallel-Group Comparison Study
日本語
スギ花粉飛散時の鼻の不快感に対するハーブ粉末摂取による緩和効果の有効性評価
英語
Evaluation of the Efficacy of Harb Powder Intake for Alleviating Nasal Discomfort During Cedar Pollen Dispersal
日本語
スギ花粉飛散時の鼻の不快感に対するハーブ粉末摂取による緩和効果の有効性評価-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験-
英語
Evaluation of the Efficacy of Harb Powder Intake for Alleviating Nasal Discomfort During Cedar Pollen Dispersal - A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Parallel-Group Comparison Study
日本語
スギ花粉飛散時の鼻の不快感に対するハーブ粉末摂取による緩和効果の有効性評価
英語
Evaluation of the Efficacy of Harb Powder Intake for Alleviating Nasal Discomfort During Cedar Pollen Dispersal
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
スギ花粉によるくしゃみ、鼻水、鼻づまり等の鼻症状を有する男女健常者を対象に、研究食品を14週間摂取させることにより、スギ花粉等による鼻や眼の不快感(くしゃみ、鼻水、鼻づまり、目のかゆみなど)に対する有効性および安全性を評価することを目的とする。
英語
This study aims to evaluate the efficacy and safety of a study food for 14 weeks in alleviating nasal and ocular discomfort (sneezing, runny nose, nasal congestion, itchy eyes) caused by cedar pollen in healthy male and female adults.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
JRQLQの鼻症状スコア
英語
Nasal Symptom Score of JRQLQ
日本語
JRQLQの眼症状スコア及びQOL(日常生活の質)スコア、
鼻腔内評価(下鼻甲介粘膜の膨張・下鼻甲介粘膜の色調・水様性分泌量・鼻汁の性状)
特異的IgE(スギ、ヒノキ)、非特異的IgE
英語
Eye Symptom Score and Quality of Life (QOL) Score of JRQLQ
Nasal Cavity Evaluation (inferior turbinate mucosal swelling, color of inferior turbinate mucosa, watery secretion volume, nasal discharge properties)
Specific IgE (Cedar, Cypress), Non-specific IgE
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
朝食後もしくは午前中に、100ml程度の水またはぬるま湯とともに、被験食品12粒/日を14週間毎日摂取する
英語
Participants will consume 12 study food tablets daily with approximately 100 ml of water or lukewarm water every day for 14 weeks after breakfast or in the morning.
日本語
朝食後もしくは午前中に、100ml程度の水またはぬるま湯とともに、対照食品12粒/日を14週間毎日摂取する
英語
Participants will consume 12 control food tablets daily with approximately 100 ml of water or lukewarm water every day for 14 weeks after breakfast or in the morning.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢:20歳以上、65歳未満(同意取得時)
2. 性別:日本人男性及び女性
3. BMIが30 kg/m2未満の者
4. スギ花粉によるくしゃみ、鼻水、鼻づまり等の鼻症状を有するが、研究責任医師が本試験の参加に問題ないと判断した者
5. 研究前及び研究期間中に、アレルギー治療薬を、「服用していない」もしくは「時々服用しているが常用していない」者 ※時々服用している者は、全被験者のうち半数以下とする。
6. 14週間、研究食品の摂取に協力できる者
7. スマートフォン・PCにより電子日誌の入力が可能な者
8. 研究の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
9. 研究責任医師が病者でないと判断し、本試験への参加を適当と認めた者
英語
1. Age: 20 to 65 years (at time of consent)
2. Gender: Japanese males and females
3. BMI less than 30 kg/m^2
4. Individuals with nasal symptoms caused by cedar pollen (sneezing, runny nose, nasal congestion) deemed suitable for participation by the principal investigator
5. Individuals not taking or only occasionally taking allergy medications before and during the study. Occasional users should be less than half of all participants.
6. Individuals able to cooperate with the study food intake for 14 weeks
7. Individuals able to input electronic diaries via smartphone or PC
8. Individuals who have received sufficient explanation about the study's purpose and content, understood it well, voluntarily agreed to participate, and provided written consent
9. Individuals deemed healthy and suitable for the study by the principal investigator
日本語
1. 現在、何らかの疾病で通院、又は薬剤及び漢方で治療を行っている者(頓用可能)
2. 急性鼻炎、副鼻腔炎、鼻茸、鼻中隔彎曲症等を有する者
3. 過去に鼻腔内手術療法(凝固壊死法,切除など)の治療を受けた者
4. 気管支喘息を合併している者
5. 重篤な肝臓、腎臓、心臓、呼吸器、内分泌、代謝疾患等を有しているもしくは有していた者(ただし、虫垂炎は可とする)
6. 特異的減感作療法を実施している者
7. 乳酸菌製剤、乳酸菌サプリメント、ヨーグルトの摂取を日常的に行っている者(週3日以上)(ただし同意取得時点で摂取を研究期間中休止できる者は該当しない)。
8. 甜茶・べにふうき茶等の抗アレルギー効果をもつ食品の摂取を日常的に行っている者(週3日以上)(ただし同意取得時点で摂取を研究期間中休止できる者は該当しない)。
9. 健康食品(健康維持や回復を目的とした食品あるいはサプリメント等)を摂取している者(ただし同意取得時点で摂取を研究期間中休止できる者は該当しない)。
10. 研究食品に対し、アレルギー症状を起こす恐れのある者
11. 薬剤アレルギーもしくは食物アレルギーの現病・既往歴のある者
12. 過度な飲酒習慣がある者(目安:1日あたり純アルコール量が40g以上)
13. 喫煙習慣のある者(禁煙後1年未満の者)
14. 交代制勤務で夜勤勤務のある者
15. 研究期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
16. 研究期間中、海外旅行等、海外への渡航を予定している者
17. 妊娠中、授乳中もしくは研究期間中に妊娠を希望する者
18. 同意取得前1か月以内に他の臨床研究に参加していた方又は現在参加している方、又は研究期間中に参加予定の者
19. 過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者
20. 研究責任医師が本研究の参加にふさわしくないと判断した者
英語
1. Currently under medical treatment (occasional use permitted)
2. Acute rhinitis, sinusitis, nasal polyps, or deviated nasal septum
3. History of nasal surgery
4. Bronchial asthma
5. Severe liver, kidney, heart, respiratory, endocrine, or metabolic diseases (except appendicitis)
6. Undergoing specific desensitization therapy
7. Regular intake of lactic acid bacteria products (3+ days/week), unless discontinued during the study
8. Regular intake of anti-allergic foods like sweet tea or Benifuuki tea (3+ days/week) unless ceasing during the study
9. Regular intake of foods or supplements claimed to have health benefits unless discontinued during the study
10. Allergic reactions to the study food
11. History of drug or food allergies
12. Excessive alcohol consumption (40g+ pure alcohol/day)
13. Smoking habits (less than 1 year of cessation)
14. Shift work with night shifts
15. Planning significant lifestyle changes during the study
16. Planning travel abroad during the study
17. Pregnant, breastfeeding, or planning pregnancy during the study
18. Participation in another clinical study within 1 month before consent or currently participating or planning to participate during the study
19. History of discomfort or health deterioration from blood sampling
20. Considered unsuitable for the study by the principal investigator
60
日本語
名 | 浩幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 恩田 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Onda |
日本語
エスビー食品株式会社
英語
S&B FOODS INC.
日本語
中央研究所 機能性研究開発ユニット
英語
Functional food Research and Development Unit, Central Research Institute
136-0082
日本語
東京都江東区新木場2-3-8 三井リンクラボ新木場1 605号室
英語
#605 Mitsui Link-Lab, Shinkiba 1, 2-3-8 Shinkiba, Koto-ku, Tokyo 136-0082, Japan
03-3558-5531
hiroyuki_onda@sbfoods.co.jp
日本語
名 | 博邦 |
ミドルネーム | |
姓 | 加山 |
英語
名 | Hirokuni |
ミドルネーム | |
姓 | Kayama |
日本語
株式会社アイメックRD
英語
IMEQRD Co., Ltd.
日本語
企画営業部
英語
Planning and Sales Department
104-0061
日本語
東京都中央区銀座6-2-1 Daiwa銀座ビル3F
英語
Daiwa Ginza Bld. 3F, 6-2-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo, Japan
0367045968
clinical-trial@imeqrd.co.jp
日本語
その他
英語
IMEQRD Co. Ltd.
日本語
株式会社アイメックRD
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
S&B FOODS INC.
日本語
エスビー食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団 白水会 須田クリニック治験審査委員会
英語
Suda Clinic institutional review board
日本語
東京都新宿区高田馬場2-8-14
英語
2-8-14,Takadanobaba,Shinjyuku,Tokyo
0367045968
jimukyoku@imeqrd.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 12 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 12 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064678
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064678