UMIN試験ID | UMIN000056594 |
---|---|
受付番号 | R000064677 |
科学的試験名 | メトロノームのリズム刺激が咀嚼テンポに与える影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/12/28 |
最終更新日 | 2024/12/27 19:20:20 |
日本語
メトロノームのリズム刺激が咀嚼テンポに与える影響に関する研究
英語
A study on the effect of rhythmic stimulation of metronome on masticatory tempo
日本語
メトロノームと咀嚼テンポ
英語
metronome and masticatory tempo
日本語
メトロノームのリズム刺激が咀嚼テンポに与える影響に関する研究
英語
A study on the effect of rhythmic stimulation of metronome on masticatory tempo
日本語
メトロノームと咀嚼テンポ
英語
metronome and masticatory tempo
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
healthy subject
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
年齢やBMIで調整したのちに、咀嚼テンポと筋肉量、筋力(握力)、身体運動能、体格、咀嚼力との関連をまず明らかにする。次に、メトロノームのリズムに合わせることで咀嚼テンポ、咀嚼回数が増加するかを検討する。
英語
After adjusting for age and BMI, we will first determine the relationship between mastication tempo and muscle mass, muscle strength (grip strength), physical exercise capacity, body size, and chewing ability. Next, we will examine whether or not mastication tempo and chewing frequency increase by adjusting to the rhythm of a metronome.
その他/Others
日本語
この研究では、咀嚼テンポが、年齢、性別、体格、筋力、身体機能と関連するかを明らかにする。また実測値と本人が食べるのにかかるとあらかじめ予想した時間との違い、本人の通常の食事の摂取状況との関連についても検討する。
次にメトロノームに合わせて咀嚼を行うことで、食事時間、咀嚼テンポ、総咀嚼回数の検討に影響が見られるかを検討する。それぞれ、ピザ(マルハニチロ 冷凍ピザ 1枚100g及びその代替品)のうち、1/4切れずつ、テンポ(なし、40bpm、80bpm、160bpm)に合わせて食べるようにする。もしくはフランスパン(4切れ、厚さ1cm)を同様に1切れずつテンポ(なし、40bpm、80bpm、160bpm)に合わせて食べるようにする。
英語
This study will clarify whether mastication tempo is related to age, gender, body size, muscle strength, and physical function. It will also examine the difference between the actual measured values and the time the individual anticipated in advance that it would take to eat, and the relationship with the individual's normal food intake status.
Next, we will examine whether chewing in accordance with a metronome affects eating time, chewing tempo, and total number of chews. Each of them will be asked to eat 1/4 slice of pizza (Maruha Nichiro frozen pizza, 1 slice, 100 g and its substitute) to the tempo (none, 40 bpm, 80 bpm, 160 bpm). Or, eat one slice of French bread (4 slices, 1 cm thick) in the same way, one slice at a time to the tempo (none, 40 bpm, 80 bpm, 160 bpm).
日本語
メトロノームのリズム(4群)による咀嚼テンポ、総食事時間への影響については、調整なしの場合はOne Way ANOVAの後、Tukey法で多重比較を行う。調整ありの場合は、年齢、性別、BMIを共変量とし、メトロノームのリズム(4群)における咀嚼テンポ、咀嚼回数の比較を共分散分析で行う。
英語
For the effects of metronome rhythm (4 groups) on mastication tempo and total meal time, multiple comparisons will be made by Tukey method after One Way ANOVA in the case without adjustment. In the case with adjustment, age, gender, and BMI will be used as covariates, and the comparison of chewing tempo and number of chews in the metronome rhythm (4 groups) will be performed by analysis of covariance.
日本語
従属変数を咀嚼テンポ(咀嚼回数)、独立変数を体格、握力、身体機能、総エネルギー量及び栄養素摂
取量、年齢、性別、BMIとして、相関を明らかにする。
英語
The dependent variable was mastication tempo (number of chews), and the independent variables were body size, grip strength, physical function, total energy and nutrient intake, age, sex, and BMI.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
4
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
介入法は、メトロノームのリズム(40 bpm)に合わせて、ピザを食べることである。リズムなしをコントロールとする。
英語
The intervention method consisted of eating pizza to the rhythm of a metronome (40bpm). No rhythm is assumed to be the control.
日本語
介入法は、メトロノームのリズム(80 bpm)に合わせて、ピザを食べることである。リズムなしをコントロールとする。
英語
The intervention method consisted of eating pizza to the rhythm of a metronome (80bpm). No rhythm is assumed to be the control.
日本語
介入法は、メトロノームのリズム(160 bpm)に合わせて、ピザを食べることである。リズムなしをコントロールとする。
英語
The intervention method consisted of eating pizza to the rhythm of a metronome (160bpm). No rhythm is assumed to be the control.
日本語
リズムなしをコントロールとする。
英語
No rhythm is assumed to be the control.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の参加にあたり、十分な説明を受けた後に、十分な理解の上に、
本人の自由意志による文書同意が得られた被験者
2. 同意取得時に20 歳以上65 歳未満の被験者(パイロットスタディー
のため、性別は問わない)
英語
1. subjects who, after receiving a full explanation and with full understanding, give their free written consent to participate in this study
2. subjects who are between 20 and 65 years old at the time of consent (regardless of gender for the purpose of the pilot study)
日本語
1. 基礎疾患(糖尿病、高血圧など)を有する方
2. その他、研究責任者が不適切と判断した方
英語
1. those with underlying medical conditions (e.g., diabetes, hypertension, etc.)
2. others who are deemed inappropriate by the principal investigator
30
日本語
名 | 勝美 |
ミドルネーム | |
姓 | 飯塚 |
英語
名 | Katsumi |
ミドルネーム | |
姓 | Iizuka |
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita health university
日本語
医学部 臨床栄養学講座
英語
Department of Clinical Nutrition, faculty of Medicine,
470-1192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽が窪1番98
英語
1-98 Dengakugakubo, KUtsukakemachi, Toyoake, Aichi
0562-93-2329
katsumi.iizuka@fujita-hu.ac.jp
日本語
名 | 勝美 |
ミドルネーム | |
姓 | 飯塚 |
英語
名 | katsumi |
ミドルネーム | |
姓 | Iizuka |
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita health university
日本語
医学部 臨床栄養学
英語
Department of Clinical Nutrition, faculty of Medicine,
470-1192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽が窪1番98
英語
1-98, Dengakugakubo, Kutsukakemachi, Toyoake, Aichi
0562-93-2329
katsumi.iizuka@fujita-hu.ac.jp
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita health university
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita health university
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
藤田医科大学医学研究倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee of Fujita Health University
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽が窪1番98
英語
1-98, Dengakugakubo, Kutsukakemachi, Toyoake, Aichi
0562-93-2865
katsumi.iizuka@fujita-hu.ac.jp
はい/YES
HM24-004
日本語
藤田医科大学医学研究倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee of Fujita Health University
日本語
英語
藤田医科大学
2024 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
未公表/Unpublished
33
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064677
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064677