UMIN試験ID | UMIN000056939 |
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受付番号 | R000064643 |
科学的試験名 | 妊産婦における減塩調味料を用いた塩分摂取量変化と尿中排泄への影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/05 |
最終更新日 | 2025/02/05 09:08:00 |
日本語
減塩調味料による妊産婦の塩分の摂取と尿への排泄の変化
英語
Alteration of salt intake and urinary excretion in pregnant women by low-sodium seasonings
日本語
減塩調味料による妊産婦の塩分の摂取と排泄変化
英語
Alteration of salt intake and excretion in pregnant women by low-sodium seasonings
日本語
妊産婦における減塩調味料を用いた塩分摂取量変化と尿中排泄への影響
英語
Effects of using low-sodium seasonings on changes in salt intake and urinary excretion in pregnant women
日本語
妊産婦における減塩調味料の尿中排泄への影響
英語
Effect of low-sodium seasonings on urinary excretion in pregnant women
日本/Japan |
日本語
正常妊娠
英語
normal pregnancy
産婦人科学/Obstetrics and Gynecology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
妊娠高血圧症候群は、胎児発育不全やHELLP症候群の誘因となることが知られている。しかし妊産婦に使用できる降圧薬は限られているため、減塩指導が積極的に行われる。しかし、妊娠期間中は悪阻による食事量摂取低下や偏食など食事摂取量が不安定になるため、栄養摂取量を担保しながら減塩を行うのは困難である。
アルギン酸は1883 年に海藻 algae より抽出された酸性物質で、D-マンヌロン酸(M)と L-グルロン酸(G)からなるヘテロポリマーである。アルギン酸類を中心とした塩分吸着ファイバーは腸管内でナトリウムと結合し、そのまま便中に排泄される。実際に食塩負荷モデルを用いた検討から、アルギン酸類はイオン交換反応により食塩(ナトリウム)と結合し、消化管からの食塩(ナトリウム)の吸収を抑える事で、血中ナトリウム濃度上昇の抑制効果を示すこと、および、糞便中へのナトリウム排泄量の増加を示すことが明らかにされている(Fujiwara et al., Heliyon, 2021)。そのため、食塩と同時摂取することで腸管内・消化管内でアルギン酸類と塩分(ナトリウム)と結合し、結合を維持した状態で便として体外へ排泄されるため、塩分(ナトリウム)の血中への吸収を抑える事に繋がり、食塩(ナトリウム)の生体への取り込み・吸収を低下させることが可能となる。
本研究では熊本大学病院産婦人科で妊婦健診を受診している妊産婦を対象に、アルギン酸類を中心とした塩分吸着ファイバー含有食塩(減塩調味料)を摂取させ、塩分の尿中排泄量や食塩摂取量への有効性を評価することを目的とする。また減塩調味料摂取により他の栄養素の摂取に影響が出得るかも合わせて評価を行う。
英語
Gestational hypertension is a known trigger for fetal growth retardation and HELLP syndrome. While antihypertensive medications for pregnant and nursing women are limited, healthcare providers actively promote salt reduction guidance. However, ensuring adequate nutrient intake while reducing salt consumption during pregnancy is difficult, particularly due to decreased food intake and selective eating patterns associated with hyperemesis gravidarum.
Alginic acid, first extracted from seaweed in 1883, is a heteropolymer composed of D-mannuronic acid (M) and L-guluronic acid (G). Salt-adsorbing fibers, primarily alginates, bind to sodium in the intestinal tract and facilitate its direct excretion in stool. Studies using a salt-loading model have demonstrated that alginates bind to sodium through ion-exchange reactions and suppress its gastrointestinal absorption, thereby inhibiting increases in blood sodium concentration while enhancing fecal sodium excretion (Fujiwara et al., Heliyon, 2021). When consumed simultaneously with salt, alginates bind to sodium in the digestive tract and are excreted in feces while maintaining this binding, effectively reducing sodium absorption into the bloodstream.
This study aims to evaluate the effectiveness of salt-absorbing fiber containing alginate and other salt-absorbing fibers (low-sodium seasonings) on urinary excretion and salt intake in pregnant and nursing mothers receiving care at the Department of Obstetrics and Gynecology, Kumamoto University Hospital. Additionally, we will assess whether the consumption of low-sodium seasonings affects the intake of other essential nutrients.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
減塩調味料摂取による妊産婦の尿中塩分排泄量変化の有無を検証する。
英語
To examine whether there is a change in urinary salt excretion in pregnant and nursing women due to the intake of low-sodium seasonings.
日本語
減塩調味料摂取による尿中へ排泄される他の栄養項目の排泄変化を評価する。(評価項目:尿中カルシウム、尿中マグネシウム、尿中ビタミンC、尿中亜鉛、尿中鉄)
(安全性に関する評価項目)
● 有害事象
● 臨床検査値
● バイタルサイン
英語
Evaluate changes in excretion of other nutritional items excreted into urine due to intake of low-sodium seasonings. (Evaluation parameters: urinary calcium, urinary magnesium, urinary vitamin C, urinary zinc, urinary iron)
(Safety endpoints)
Adverse events
Laboratory values
Vital signs
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
4週間の観察期間中に減塩調味料(摂取量は自己判断とする)を摂取させる。1日あたりの減塩調味料の摂取上限は3g(1食あたり1gまで)とし、下限は設定しない。減塩調味料摂取に関するインタビュー(10分程度)を実施する。
英語
During the 4-week observation period, patients will be allowed to consume low-sodium seasonings (amount to be determined by the patient), with a maximum daily intake of 3 g (up to 1 g per meal) and no lower limit.Conduct an interview (about 10 minutes) on low-sodium seasoning intake.
日本語
コントロール群
英語
control group
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
女/Female
日本語
本研究で使用する試験食である塩分吸着ファイバー含有食塩(減塩調味料)は、尿中の栄養素(ナトリウム)量に大きく影響を受ける要素であることから、サンプルサイズを、統計ソフトG*Powerを用いて、Effect size=0.6、α error=0.05、Power=0.9で算出し、26名となった。また、ドロップ率を1~2割と仮定し、事前の背景調査(背景調査票:性別、年齢、アレルギー、持病の有無の確認)の結果から、試験の目的に適合した試験対象者の数を60名(コントロール群30名、減塩調味料群30名)とする。熊本大学病院産婦人科外来にて定期的に妊婦健診を受けている妊娠14週以降、32週の妊産婦で、下記の除外基準に該当しない者を対象とする。
英語
The sample size was calculated using the statistical software G Power, resulting in 26 respondents. Assuming a drop rate of 10-20%, and based on the results of a preliminary background investigation (background questionnaire: check gender, age, allergies, and pre-existing medical conditions), the number of study subjects who met the study objectives was set at 60 (30 in the control group and 30 in the low-sodium seasoning group). The subjects will be pregnant women who have been undergoing regular antenatal checkups at the outpatient department of obstetrics and gynecology at Kumamoto University Hospital from 14 weeks to 32 weeks gestation and who do not meet the following exclusion criteria.
日本語
1.双胎
2.早産のリスクがある妊産婦
3.緊急かつ明白な生命の危機が生じている状況にある者
4. 20歳未満の妊産婦
5. 日本以外の国籍の妊産婦
6.その他研究責任者または研究分担者が不適当と判断した者
英語
1. twins
2. expectant mothers at risk of premature delivery
3. those in an immediate and obvious life-threatening situation
4. expectant and nursing mothers under 20 years of age
5. expectant and nursing mothers of non-Japanese nationality
6. other persons judged to be inappropriate by the principal investigator or subinvestigators.
60
日本語
名 | 英治 |
ミドルネーム | |
姓 | 近藤 |
英語
名 | Eiji |
ミドルネーム | |
姓 | Kondoh |
日本語
熊本大学
英語
Kumamoto University
日本語
大学院生命科学研究部 産科婦人科学講座
英語
Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Life Sciences
860-8556
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjo, Chuo-ku, Kumamoto
096-373-5269
kondoh@kumamoto-u.ac.jp
日本語
名 | 裕 |
ミドルネーム | |
姓 | 岩越 |
英語
名 | Yutaka |
ミドルネーム | |
姓 | Iwagoe |
日本語
熊本大学病院
英語
Kumamoto University Hospital
日本語
産科婦人科
英語
Department of Obstetrics and Gynecology
860-8556
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjo, Chuo-ku, Kumamoto
096-373-5269
yutaka.i.0719.gyn@gmail.com
日本語
熊本大学
英語
Kumamoto University
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生命科学研究部産科婦人科学講座
日本語
近藤英治
英語
Eiji Kondoh
日本語
自己調達
英語
self-financing
日本語
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自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
岩越 裕
英語
Yutaka Iwagoe
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjo, Chuo-ku, Kumamoto
096-373-5269
yutaka.i.0719.gyn@gmail.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064643
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064643