UMIN試験ID | UMIN000056542 |
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受付番号 | R000064611 |
科学的試験名 | アニサキスアレルギーにおける加熱加工魚介類摂取の安全性に関する観察研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/12/25 |
最終更新日 | 2024/12/23 18:37:58 |
日本語
アニサキスアレルギーにおける加熱加工魚介類摂取の安全性に関する観察研究
英語
Observational study on the safety of consuming heat-processed seafood among patients with Anisakis allergy.
日本語
アニサキスアレルギーにおける加熱加工魚介類摂取
英語
Consumption of heat-processed seafood in patients with Anisakis allergy.
日本語
アニサキスアレルギーにおける加熱加工魚介類摂取の安全性に関する観察研究
英語
Observational study on the safety of consuming heat-processed seafood among patients with Anisakis allergy.
日本語
アニサキスアレルギーにおける加熱加工魚介類摂取
英語
Consumption of heat-processed seafood in patients with Anisakis allergy.
日本/Japan |
日本語
アニサキスアレルギー
英語
Anisakis allergy
膠原病・アレルギー内科学/Clinical immunology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アニサキスアレルギー患者を対象に、摂取した食事の内容を前向きに日記に記載することを依頼し、加熱加工した魚介類摂取によりアナフィラキシーが誘発されるリスクが極めて低いことを確認することが本研究の目的である
英語
The aim of this study is to confirm that the risk of anaphylaxis being induced by the consumption of heat-processed seafood is extremely low by asking patients with anisakis allergy to keep a diary of the contents of the food they consume in a prospective manner.
安全性/Safety
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
食物日記における、加熱加工した魚類・イカ摂取後のアナフィラキシーの発生率(発生回数/食事摂取回数)が1%未満と1%以上
英語
The incidence of anaphylaxis (number of occurrences/number of meals) after eating heat-processed fish or squid in a food diary is less than 1% or 1% or more.
日本語
登録時の疾患関連QOL得点
登録時と1年後の比較における、疾患関連QOL得点の変化
食物日記における、3つの魚介類摂取カテゴリー(摂取なし、加熱加工魚介類摂取、生の魚介類摂取)の食事に関連して生じた「即時型アレルギー症状」の発生率
食物日記における「即時型アレルギー症状」の発生
生存時間分析のモデルでの食物日記における「即時型アレルギー症状」の新規発症
日記による食事摂取パターンに基づくクラスター解析
食物日記における累積アナフィラキシー発症の有無
疾患関連QOLの改善
英語
Disease-related quality of life score at the time of registration
Change in disease-related quality of life score between the time of registration and one year later
Incidence of immediate allergic symptoms associated with food intake of the three seafood intake categories (no intake, intake of cooked/processed seafood, intake of raw seafood) in the food diary.
Incidence of immediate allergic symptoms in the food diary
Incidence of immediate allergic symptoms in the food diary in the survival analysis model
Cluster analysis based on dietary intake patterns in the diary
Cumulative incidence of anaphylaxis in the food diary
Improvement in disease-related quality of life
観察/Observational
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
99 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 登録前2年以内に魚類・イカ摂取後の全身性即時型アレルギー症状の既往を有する(皮膚・粘膜症状、消化器症状、呼吸器症状、心血管系症状のうち、2つ以上の症状が生じることを持って全身性と考える。加熱加工食品の場合は、食後2時間以内に症状が始まり、生食の場合は摂取後症状誘発までは24時間以内に症状が始まる場合が該当)
(2) 登録前1年以内の血液検査で、アニサキス特異的IgE抗体価が0.70 UA/mL以上
(3) IgE検査等により魚介類含む食物自体へのアレルギーが否定できる
(4) これまでの魚類・イカ摂取に関連して生じた全身性アレルギー症状はすべて、魚類もしくはイカの生食(生の魚類・イカを酢締め、塩漬けした食品を含む)後に生じている
(5) 20歳以上
(6) 精神的に責任能力があり,口頭による意思疎通が可能である
英語
(1) Within the two years prior to registration, the person has a history of systemic immediate allergic symptoms after consuming fish or squid (if two or more of the following symptoms occur - skin/mucous membrane symptoms, digestive symptoms, respiratory symptoms, cardiovascular symptoms - then it is considered systemic. In the case of heat-processed food, symptoms begin within two hours of eating, and in the case of raw food, symptoms begin within 24 hours of consumption)
(2) Specific IgE antibody titer for anisakis of 0.70 UA/mL or higher in a blood test taken within the year prior to registration
(3) Allergy to food itself, including seafood, can be ruled out by IgE testing, etc.
(4) All systemic allergic symptoms that have occurred in relation to the consumption of fish or squid have occurred after eating raw fish or squid (including food that has been pickled in vinegar or salted).
(5) 20 years of age or older
(6) Mentally responsible and able to communicate verbally
日本語
(1) 1年間の日記調査と定期的な外来受診を行うことに同意できないもの
(2) 特発性慢性蕁麻疹、他の原因による食物アレルギー、化学物質過敏症を合併しているもの
(3) 喘息以外の慢性呼吸疾患,心疾患/腎疾患,薬物療法を要する自己免疫疾患,炎症性腸疾患,悪性腫瘍、重度のアレルギー性皮膚疾患を合併する患者
(4) 観察期間中のほぼ全期間においてヒスタミンH1受容体拮抗薬の定期内服を行う、もしくは、観察期間中に一度でもオマリズマブ、デュピルマブを使用する見込みが高いもの
(5) その他不適格と判断されたもの
英語
(1) Those who cannot agree to a one-year diary survey and regular outpatient visits
(2) Those with idiopathic chronic urticaria, food allergies caused by other factors, or multiple chemical sensitivity
(3) Patients with chronic respiratory diseases other than asthma, heart/kidney disease, autoimmune diseases requiring drug therapy, inflammatory bowel disease, malignant tumours, or severe allergic skin disease
(4) Patients who are expected to take regular doses of a histamine H1 receptor antagonist for almost the entire observation period, or who are expected to use omalizumab or dupilumab at least once during the observation period
(5) Other cases judged to be ineligible
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名 | 友馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 福冨 |
英語
名 | Yuma |
ミドルネーム | |
姓 | Fukutomi |
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国立病院機構相模原病院
英語
NHO Sagamihara National Hospital
日本語
臨床研究センター 臨床研究推進部長
英語
Division of Clinical Research Promotion, Clinical Research Center for Allergy and Rheumatology
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai Minami-ku Sagamihara Kanagawa Japan
042-742-8311
fukutomi.yuma.da@mail.hosp.go.jp
日本語
名 | 友馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 福冨 |
英語
名 | Yuma |
ミドルネーム | |
姓 | Fukutomi |
日本語
国立病院機構相模原病院
英語
NHO Sagamihara National Hospital
日本語
臨床研究センター 臨床研究推進部長
英語
Division of Clinical Research Promotion, Clinical Research Center for Allergy and Rheumatology
252-0392
日本語
神奈川県相模原市南区桜台18-1
英語
18-1 Sakuradai Minami-ku Sagamihara Kanagawa Japan
042-742-8311
fukutomi.yuma.da@mail.hosp.go.jp
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独立行政法人国立病院機構(相模原病院臨床研究センター)
英語
NHO Sagamihara National Hospital
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独立行政法人国立病院機構本部(総合研究センター)
英語
National Hospital Organization
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その他/Other
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国立病院機構臨床研究中央倫理審査委員会
英語
National Hospital Organization Review Board for Clinical Trials (Headquarters)
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東京都目黒区東が丘2-5-21
英語
2-5-21 Higashigaoka, Meguro-ku, Tokyo
03-5712-5050
700-kenkyu@mail.hosp.go.jp
いいえ/NO
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英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2027 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
日本語
登録期間(2024年11月8日から2026年11月7日まで)中に、研究を実施する医療機関の外来を受診したアニサキスアレルギー患者で選択基準を満たしたものを対象に、本研究への参加の呼びかけを行う。研究は、1年間の観察研究であり、介入は伴わない。観察期間中は、日常生活で摂取した魚介類の内容を患者自ら日記に記録し、さらに即時型アレルギー症状を経験した場合は、それも日記に記録するように依頼する。さらに患者には、外来を定期的に受診するように依頼し、外来受診時には担当医師は日記内容の確認と評価を行う。
英語
During the registration period (from 8 November 2024 to 7 November 2026), we will invite patients with Anisakis allergy who have visited the outpatient department of the medical institution where the research will be conducted and who meet the selection criteria to participate in this study. The study is an observational study that will last for one year and will not involve any intervention. During the observation period, patients will be asked to record in a diary the types of seafood they consume in their daily lives, and also to record in the diary any immediate allergic symptoms they experience. In addition, patients will be asked to visit the outpatient clinic regularly, and the doctor in charge will check and evaluate the contents of the diary at the time of the outpatient visit.
2024 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064611
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064611