UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000056513
受付番号 R000064580
科学的試験名 アルギン酸カルシウム含有麺における中性脂肪への影響 -プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験-
一般公開日(本登録希望日) 2024/12/25
最終更新日 2024/12/20 13:07:05

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における中性脂肪への影響
-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験-


英語
Effect of calcium alginate-containing noodles on triglycerides.
Placebo-controlled randomized double-blind crossover study.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における中性脂肪への影響


英語
Effect of calcium alginate-containing noodles on triglycerides.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における中性脂肪への影響
-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験-


英語
Effect of calcium alginate-containing noodles on triglycerides.
Placebo-controlled randomized double-blind crossover study.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
アルギン酸カルシウム含有麺における中性脂肪への影響


英語
Effect of calcium alginate-containing noodles on triglycerides.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者


英語
Healthy subjects

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
アルギン酸カルシウム含有麺による血中中性脂肪上昇抑制効果を検討する。


英語
To examine the effect of calcium alginate-containing noodles on suppressing increases in blood triglyceride levels.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
・食後血中中性脂肪値AUC, ΔAUC(0-6時間)
・血中中性脂肪値C, ΔC
・食後血中中性脂肪値Cmax, ΔCmax


英語
The area under the curve (AUC, delta AUC) of the postprandial serum triglyceride.

The serum triglyceride level C, delta C.

The maximum concentration (Cmax, delta Cmax) of the postprandial serum triglyceride.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
Ⅰ期:プラセボ麺
Ⅱ期:アルギン酸含有麺A
Ⅲ期:アルギン酸含有麺B

被験食品を5分間で摂食。

※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。


英語
Stage I: Placebo noodles
Stage II: Alginic acid-containing noodles A
Stage III: Alginic acid-containing noodles B

Eat the test food in 5 minutes.

*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
Ⅰ期:アルギン酸含有麺A
Ⅱ期:アルギン酸含有麺B
Ⅲ期:プラセボ麺

被験食品を5分間で摂食。

※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。


英語
Stage I: Alginic acid-containing noodles A
Stage II: Alginic acid-containing noodles B
Stage III: Placebo noodles

Eat the test food in 5 minutes.

*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
Ⅰ期:アルギン酸含有麺B
Ⅱ期:プラセボ麺
Ⅲ期:アルギン酸含有麺A

被験食品を5分間で摂食。

※介入順序はI期、Ⅱ期、Ⅲ期とし、単回摂取とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。


英語
Stage I: Alginic acid-containing noodles B
Phase II: Placebo noodles
Stage III: Alginic acid-containing noodles A

Eat the test food in 5 minutes.

*The order of intervention will be Stage I, Stage II, and Stage III, with single intake.
*The washout period is one week or more.

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
・同意取得時において年齢が18歳以上の男女.
・原則としてスクリーニング検査時の空腹時血中中性脂肪が150㎎/dL未満の者.
・研究協力同意説明書に明記されている本研究の目的および安全性を十分理解し同意を得た者.


英語
Males and females aged 18 years or older at the time of informed consent.

In principle, those whose fasting blood triglyceride level at the time of screening test is less than 150mg/dL.

Those who fully understand the purpose and safety of this research specified in the research cooperation consent form and have obtained consent.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
・脂質異常症、糖尿病により医師による治療、投薬、生活指導を受けている者.
・血中脂質に影響する医薬品、健康食品、サプリメントを常用している者.
・糖尿病,肝疾患,腎疾患,高血圧,虚血性心疾患,消化器系疾患等の重篤な疾患のある者およびその既往症を有する者
・糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品やサプリメントを摂取している者
・何らかの疾患があり、投薬治療中の者で研究担当医師が被験者として不適当と認めた者.
・スクリーニング時におけるHIV抗原・抗体、HBs抗原、HCV抗体および梅毒検査の結果、いずれかが陽性であった者.
・血液学的検査、生化学的検査で明らかな異常が見つかった者.
・妊娠している、または、試験中に妊娠を希望される方および授乳中の者.
・スクリーニング検査において採血が困難であった者
・スクリーニング検査において中性脂肪値ΔC3h(想定されるTGCmax)が30mg/dL未満の者.
・試験麺(小麦粉等)に関してアレルギー症状を引き起こす恐れのある者


英語
Persons receiving treatment, medication, or lifestyle guidance from a doctor due to dyslipidemia or diabetes.

Persons who regularly use medicines, health foods, or supplements that affect blood lipids.

Those with serious illnesses, such as diabetes, liver disease, kidney disease, high blood pressure, ischemic heart disease, or digestive system disease, or those with a history of such illnesses.

Those taking medicines or supplements that may affect glucose metabolism.

Persons who have some kind of disease and are receiving medication and are deemed unsuitable as subjects by the research doctor.

Persons whose HIV antigen/antibody, HBs antigen, HCV antibody, or syphilis test result was positive at the time of screening.

Persons with obvious abnormalities found in hematological or biochemical tests.

Those who are pregnant, wish to become pregnant during the test, or are breastfeeding.

Persons who had difficulty collecting blood during the screening test.

Persons whose triglyceride delta C3h (estimated TGCmax) is less than 30 mg/dL in the screening test.

Persons who may experience allergic symptoms regarding the test noodles (flour, etc.)

目標参加者数/Target sample size

12


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
五月
ミドルネーム
木村


英語
Satsuki
ミドルネーム
Kimura

所属組織/Organization

日本語
一般社団法人
健大トランスレーショナルリサーチセンター


英語
General Incorporated Association, Kendai Translational Research Center

所属部署/Division name

日本語
臨床研究部


英語
Clinical Research Department

郵便番号/Zip code

3700002

住所/Address

日本語
群馬県高崎市日高町450-1-A


英語
450-1-A Hidaka-machi, Takasaki City, Gunma Prefecture

電話/TEL

0273954316

Email/Email

kimura.ktrc@gmail.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
五月
ミドルネーム
木村


英語
Satsuki
ミドルネーム
Kimura

組織名/Organization

日本語
一般社団法人 健大トランスレーショナルリサーチセンター


英語
General Incorporated Association, Kendai Translational Research Center

部署名/Division name

日本語
臨床研究部


英語
Clinical Research Department

郵便番号/Zip code

3700002

住所/Address

日本語
群馬県高崎市日高町450-1-A


英語
450-1-A Hidaka-machi, Takasaki City, Gunma Prefecture

電話/TEL

0273954316

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

kimura.ktrc@gmail.com


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
General Incorporated Association, Kendai Translational Research Center

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
一般社団法人 健大トランスレーショナルリサーチセンター


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
General Incorporated Association, Kendai Translational Research Center

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
一般社団法人
健大トランスレーショナルリサーチセンター


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
高崎健康福祉大学研究倫理審査委員会


英語
Takasaki University of Health and Welfare Research Ethics Review Committee

住所/Address

日本語
群馬県高崎市中大類町37-1


英語
37-1 Nakaorui-cho, Takasaki-shi, Gunma, Japan

電話/Tel

0273521290

Email/Email

kuwabara@takasaki-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 12 25


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

一般募集中/Open public recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 11 26

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 11 28

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 11 28

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 12 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 12 20

最終更新日/Last modified on

2024 12 20



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064580


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064580