UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000056227
受付番号 R000064244
科学的試験名 食事バランスの適正化技術の開発に向けた食事内容と血中および尿中バイオマーカーに関する探索的研究
一般公開日(本登録希望日) 2024/11/21
最終更新日 2024/11/21 17:51:32

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
食事バランスの適正化技術の開発に向けた食事内容と血中および尿中バイオマーカーに関する探索的研究


英語
Exploratory research on dietary content and blood and urine biomarkers for the development of techniques to optimize dietary balance

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
食事バランスの「見える化」試験


英語
Research to visualize dietary balance

科学的試験名/Scientific Title

日本語
食事バランスの適正化技術の開発に向けた食事内容と血中および尿中バイオマーカーに関する探索的研究


英語
Exploratory research on dietary content and blood and urine biomarkers for the development of techniques to optimize dietary balance

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
食事バランスの「見える化」試験


英語
Research to visualize dietary balance

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
食事内容と血中および尿中バイオマーカーとの関係性の探索


英語
Exploring the relationship between diet and blood and urine biomarkers

目的2/Basic objectives2

生物学的利用性/Bio-availability

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
食事中の野菜、果物、肉、食塩等の成分と血液および尿中のそれらのバイオマーカー成分との関連性の評価


英語
Assessment of the relationship between dietary components such as vegetables, fruits, meat, and salt and their biomarker components in blood and urine

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
血中および尿中一般生化学値項目、腸内細菌叢、身長・体重、身体組成、血圧、光学的皮膚カロテノイド量測定装置により指先からの野菜摂取状況に関する指標、日常的な野菜果物摂取に関する調査票


英語
Items of general biochemical values in blood and urine, intestinal flora, height and weight, body composition, blood pressure, index of vegetable intake status from fingertips by optical skin carotenoid content measuring device, questionnaire on daily vegetable and fruit intake


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
野菜・果物等を摂取せずに2日間過ごした後、1日分の野菜350 g・果物200 gを2日間摂取する。


英語
Participants restrict their intake of vegetables, fruits, etc. for two days, and then consume 350 g of vegetables and 200 g of fruits per day for two days.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1)自由意志による研究参加の同意を本人から文書で取得可能な者
(2)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の健康な日本人
(3)重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎臓疾患、消化器疾患、がん、届け出が必要な感染症に罹患していない者
(4)介入食および野菜・果物非摂取期間の内容を理解し、実施可能な者
(5)自身のスマートフォンを研究で利用できる者


英語
(1) Individuals must be able to provide free and voluntary written consent to participate in the study.
(2) Healthy Japanese individuals between 20 and 65 years of age at the time of consent.
(3) Those who do not have a serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, or gastrointestinal disease, cancer, or infectious disease that requires notification.
(4) Those who understand and can implement the intervention diet and vegetable/fruit non-intake period.
(5) Who can use their smartphones in this study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1)妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
(2)継続的な治療、投薬、生活指導を受けている疾患を有しているため、インフォームド・コンセント実施機関の研究担当医師が対象者として適さないと判断した者
(3)継続的に投薬している者、及び医師・管理栄養士による食事指導を受けている者
(4)他の臨床試験に現在参加している者
(5)全血献血後1か月以内の者
(6)野菜・果物、およびその他の介入食による食物アレルギーをもつ者
(7)その他、インフォームド・コンセント実施機関の研究責任者が不適切と判断した者


英語
(1) Pregnant or possibly pregnant and lactating women.
(2) People who have a disease for which they are receiving continuous treatment, medication, or lifestyle guidance and who are deemed unsuitable as subjects by the research physician at the institution providing informed consent.
(3) Those receiving continuous medication and dietary guidance from a physician or dietitian.
(4) Current participation in another clinical trial.
(5) Subjects who donated whole blood for less than one month.
(6) Food allergies to vegetables, fruits, or other intervention foods.
(7) Other subjects are deemed inappropriate by the principal investigator of the institution where informed consent is to be provided.

目標参加者数/Target sample size

30


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
東泉
ミドルネーム
裕子


英語
Yuko
ミドルネーム
TOUSEN

所属組織/Organization

日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所


英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

所属部署/Division name

日本語
食品保健機能研究部


英語
Department of Food Function and Labeling

郵便番号/Zip code

566-0002

住所/Address

日本語
大阪府摂津市千里丘新町3-17 健都イノベーションパークNKビル


英語
Kento Innovation Park, NK Building, 3-17 Senrioka Shinmachi, Settsu-shi, Osaka 566-0002, Japan

電話/TEL

06-6384-1120

Email/Email

tousen@nibiohn.go.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
大仁
ミドルネーム
石川


英語
Hirohito
ミドルネーム
Ishikawa

組織名/Organization

日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ


英語
Healthcare Systems Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
臨床研究事業部


英語
Clinical Research Department

郵便番号/Zip code

466-0058

住所/Address

日本語
愛知県名古屋市昭和区白金一丁目14番18号


英語
1-14-18 Shirokane, Showa-ku, Nagoya City, Aichi Prefecture

電話/TEL

052-734-8885

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

oyama.suzuka@hc-sys.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所


英語
National Institute of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
others

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries


組織名/Division

日本語
農林水産省


組織の区分/Category of Funding Organization

その他の国の官庁/Government offices of other countries

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構


英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
National Agriculture and Food Research Organization

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所研究倫理審査委員会


英語
Research Ethics Review Committee, National Institute of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

住所/Address

日本語
大阪府茨木市彩都あさぎ7-6-8


英語
7-6-8 Asagi, Saito, Ibaraki City, Osaka, Japan

電話/Tel

072-641-9829

Email/Email

irb-office@nibiohn.go.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所 (大阪府)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 11 21


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 10 17

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 10 17

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 01 25

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 11 21

最終更新日/Last modified on

2024 11 21



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