UMIN試験ID | UMIN000056310 |
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受付番号 | R000064198 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/12/01 |
最終更新日 | 2024/12/26 09:42:28 |
日本語
試験食品摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果検討試験
英語
Study of the effects of test food intake on skin function and terminal glycation products
日本語
試験食品摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果検討試験
英語
Study of the effects of test food intake on skin function and terminal glycation products
日本語
試験食品摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果検討試験
英語
Study of the effects of test food intake on skin function and terminal glycation products
日本語
試験食品摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果検討試験
英語
Study of the effects of test food intake on skin function and terminal glycation products
日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験の目的は、被験食品の摂取による皮膚機能ならびに終末糖化産物へ与える効果の検討ならびに安全性について確認する。
英語
The purpose of this study is to evaluate the effects of the food on skin function, terminal glycation products, and safety.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
皮膚粘弾性
(摂取前、摂取6週後、摂取12週後)
英語
Skin viscoelasticity
(Week 0, Week 6, Week 12)
日本語
*副次評価項目
[1]終末糖化産物測定(1)
[2]経表皮水分蒸散量(1)
[3]皮膚水分量(1)
[4]VISIA顔画像解析(2)
[5]専門医による目視評価(1)
[6]体感VASアンケート(1)
*探索的評価項目
[1]血液特殊検査(2)
*安全性評価項目
[1]血圧/脈拍(1)
[2]体重/体脂肪率/BMI(1)
[3]血液学的検査(1)
[4]血液生化学的検査(1)
[5]尿一般検査(1)
[6]医師問診(1)
[7]有害事象調査(副作用発現有無)(3)
[8]被験者日誌(4)
(1):摂取前、摂取6週後、摂取12週後
(2):摂取前、摂取12週後
(3):摂取6週後、摂取12週後
(4):試験品摂取開始日~試験終了まで毎日記載
英語
*Secondary indexes
[1]Terminal glycation product measurement(1)
[2]Transepidermal water loss(1)
[3]Skin moisture content(1)
[4]Image analysis by VISIA(2)
[5]Observation for skin condition by dermatologists(1)
[6]Visual Analogue Scale(1)
* Exploratory endpoint
[1]Specific blood test(2)
*Safety
[1]Blood pressure, pulsation(1)
[2]Weight, body fat percentage, BMI(1)
[3]Hematologic test(1)
[4]Blood biochemical test(1)
[5]Urine analysis(1)
[6]Doctor's questions(1)
[7]Side effects/ Adverse events(3)
[8]Subject's diary(4)
(1):Week 0, Week 6, Week 12
(2):Week 0, Week 12
(3):Week 6, Week 12
(4):From the first day of ingestion of a test material to the last day of the test.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品の経口摂取(1日2カプセル、12週間)
英語
Oral intake of the test food (2 capsules in a day; 12 weeks).
日本語
プラセボ食品の経口摂取(1日2カプセル、12週間)
英語
Oral intake of the placebo food (2 capsules in a day; 12 weeks).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
1)試験参加の同意取得時点での年齢が35歳以上65歳未満の女性
2)健康な者で、皮膚疾患を含む、慢性身体疾患がない者
3)ハリやたるみ等の肌の衰えを自覚する者
4)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
5)指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
6)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1) Women between 35 and 64 years of age at the time of obtaining consent to participate in the study.
2) Individuals who are healthy and have no chronic physical disease including skin disease.
3) Individuals who are aware of skin deterioration such as firmness and sagging.
4) Individuals who have been fully informed of the purpose and content of the study, have the capacity to consent, understand the study well, voluntarily volunteer to participate, and are able to consent to participation in the study in writing.
5) Individuals who can come to the designated venue for this study and be inspected.
6) Individuals judged appropriate for the study by the principal.
日本語
1)現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
2)ホルモン補充処置を受けている者
3)アトピー性皮膚炎など皮膚疾患症状を有する者
4)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の摂取、塗布習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
5)肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
6)消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
7)精神障害を有する者
8)BMIが30.0 kg/m2以上の者
9)試験食品含有成分にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品にアレルギー症状を起こす恐れのある者
10)現在、ならびに過去3ヶ月以内において肌改善効果や抗糖化を標榜した医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
11)日常的な飲酒量が純アルコール換算で平均60 g/日を超える者
12)喫煙習慣のある者
13)夜間勤務従事者
14)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者
15)試験期間中、花粉症など季節性アレルギー症状発症により、評価部位に痒み等の症状がでる恐れがある者。また、抗アレルギーに関する医薬品の服薬、点鼻薬を使用する可能性がある者(点眼剤は可)
16)試験期間中、日焼け行為など、故意に直射日光にあたる事を控えることができない者
17)肌ケアが極端におろそかになる者
18)評価部位の美容施術や治療歴を有する者
19)評価部位に傷や炎症を有する者、または月経前後に、評価部位に検査に影響する肌荒れが起こると感じている者
20)妊娠中、授乳中あるいは試験期間中に妊娠の可能性のある者
21)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
22)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
1) Individuals using medical products.
2) Individuals undergoing hormone replacement procedures.
3) Individuals with strange skin conditions at measurement points.
4) Individuals who used a drug to treat a disease in the past 1 month.
5) Individuals who have a history or current history of serious disorders of the liver, kidney, heart, lungs, blood, etc.
6) Individuals who are a patient or have a history of or endocrine disease.
7) Individuals with mental disabilities.
8) Individuals whose BMI is over 30 kg/m2.
9) Individuals who may develop allergic symptoms to any ingredient in the tested food, or to any other food or drug.
10) Currently, or within the past 3 months, those who have or will take medicines or health foods with claims of skin improvement or anti-glycation effects on a regular basis during the study period.
11) Individuals who excessively take alcohol.
12) Individuals who are a smoker.
13) Individuals who engage in a night work.
14) Individuals with possible changes of life style during the test period.
15) Individuals who may experience symptoms such as itching at the evaluation site due to the onset of seasonal allergic symptoms such as hay fever during the study period. In addition, persons who may be taking anti-allergy medication or nasal drops.
16) Individuals who cannot intentionally refrain from being exposed to direct sunlight during the examination period, such as sunburns.
17) Individuals who neglect skin care.
18) Have a history of cosmetic procedures or treatments in the evaluation area
19) Individuals with scars or inflammation at the evaluation site, or those who feel that skin irritation affecting the examination occurs at the evaluation site before or after menstruation.
20) Individuals who are or are possibly pregnant, or are lactating.
21) Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
22) Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
50
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名 | 俊貴 |
ミドルネーム | |
姓 | 峰時 |
英語
名 | Toshitaka |
ミドルネーム | |
姓 | Minetoki |
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日研フード株式会社
英語
Nikken Foods Co.,Ltd.
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研究開発本部
英語
Research and Development Division
437-0122
日本語
静岡県袋井市春岡723-1
英語
723-1 Haruoka, Fukuroi-shi, Shizuoka 437-0122, JAPAN
0538-49-0121
minetoki@nikkenfoods.co.jp
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
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株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
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日本語
英語
日本語
その他
英語
Nikken Foods Co.,Ltd.
日本語
日研フード株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
jimukyoku@tes-h.co.jp
いいえ/NO
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英語
2024 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064198
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