UMIN試験ID | UMIN000056159 |
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受付番号 | R000064163 |
科学的試験名 | サルコペニアにおける指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質必要量の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/11/14 |
最終更新日 | 2024/11/14 17:17:41 |
日本語
サルコペニアにおける指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質必要量の検討
英語
Investigation of Protein Requirements in Sarcopenia Using the Amino Acid Oxidation Method
日本語
サルコペニアにおける指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質必要量の検討
英語
Investigation of Protein Requirements in Sarcopenia Using the Amino Acid Oxidation Method
日本語
サルコペニアにおける指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質必要量の検討
英語
Investigation of Protein Requirements in Sarcopenia Using the Amino Acid Oxidation Method
日本語
サルコペニアにおける指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質必要量の検討
英語
Investigation of Protein Requirements in Sarcopenia Using the Amino Acid Oxidation Method
日本/Japan |
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サルコペニア患者
英語
Sarcopeia
老年内科学/Geriatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、指標アミノ酸酸化法を用いて、日本人サルコペニア患者におけるたんぱく質必要量を明らかにすることを目的とする。
英語
This study aims to determine the protein requirements in Japanese sarcopenia patients using the indicator amino acid oxidation method
その他/Others
日本語
たんぱく質必要量に関連する因子の探索
英語
Exploration of Factors Related to Protein Requirements.
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
日本語
たんぱく質必要量
英語
protein requirement
日本語
たんぱく質摂取量、エネルギー消費量(身体活動レベル)、各栄養素の摂取量
英語
Protein intake, energy expenditure (physical activity level), and intake of each nutrient
観察/Observational
日本語
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英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
・自由意思による研究参加の同意を本人から文書で取得可能な者
・下記の判断基準からプレサルコペニアまたは、サルコペニアに該当すると思われる者
・自立した生活を送れる者
英語
Individuals capable of providing written informed consent for study participation of their own free will.
Individuals suspected to meet the criteria for pre-sarcopenia or sarcopenia based on the following assessment criteria
Individuals capable of leading an independent lifestyle
日本語
・認知機能検査が実施不可の者
・1日に0.5g/kg以上のたんぱく質製剤を1か月以内に週1度以上摂取している者
・規定食(提供される食事)に食物アレルギーがある方
・過度のアルコール(純アルコール 60g/日以上)やたばこを常用している者
・IAAO法試験日3日前からの禁煙・禁酒をできない者
・研究責任者及び研究分担者が研究の対象として不適当と判断した症例
英語
Individuals unable to undergo cognitive function tests
Individuals who have consumed protein supplements at a dosage of 0.5 g/kg or more at least once a week within the past month
Individuals with food allergies to the specified meals provided in the study
Individuals who habitually consume excessive alcohol (pure alcohol intake of 60 g/day or more) or use tobacco regularly
Individuals unable to abstain from smoking and drinking alcohol for three days prior to the IAAO method test day
40
日本語
名 | 陽一 |
ミドルネーム | |
姓 | 畑本 |
英語
名 | Yoichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hatamoto |
日本語
国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所 国立健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
臨床栄養研究センター
英語
Center for Clinical Nutrition
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3ー17 健都イノベーションパークNKビル
英語
NK Building, Kento Innovation Park, 3-17 Senrioka Shinmachi, Settsu City, Osaka Prefecture, Japan
06-6384-1120
yhatamoto@nibiohn.go.jp
日本語
名 | 陽一 |
ミドルネーム | |
姓 | 畑本 |
英語
名 | Yoichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hatamoto |
日本語
国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所 国立健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
臨床栄養研究センター
英語
Center for Clinical Nutrition
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3番17号 健都イノベーションパークNKビル
英語
3-17 Senrigaokashinmachi, Settsu, Osaka, 566-0002,1-23-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo, 162-8636, Japan
06-6384-1120
yhatamoto@nibiohn.go.jp
日本語
その他
英語
National Institute of Health and Nutrition, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所法
日本語
臨床栄養研究センター
日本語
畑本 陽一
英語
Hatamoto Yoichi
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国立研究開発法人日本医療研究開発機構
英語
Japan Agency for Medical Research and Development
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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福岡大学医に関する倫理委員会
英語
Fukuoka Univ. Department of Bioethics & Medical Ethics
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福岡市城南区七隈7-45-1
英語
7-45-1, Nanakuma, Jonan-ku, Fukuoka City, Fukuoka, 814-0180, Japan
092-801-1011
fumed-ethics@fukuoka-u.ac.jp
いいえ/NO
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2024 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2024 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
本研究では、サルコペニア患者のたんぱく質必要量を解明する。たんぱく質の必要量の評価は、そのGold standard法とされる安定同位体の摂取を利用した、指標アミノ酸酸化法(IAAO) を用いて評価する。
まず、対象者選定のためのスクリーニング調査を行う。その結果、適格性が認められた者は、IAAO法の測定を行う。IAAO法は、たんぱく質含有量の異なる7段階の規定食を用いた、食事摂取型の試験を各週1回ずつ、7週間かけて実施する(1日1段階のみ実施)。
1名の被験者がたんぱく質摂取量の異なる7条件をそれぞれ5-7日間のウォッシュアウトを設け実施する。
例えば、(0.1, 0.4, 0,7, 1,0, 1.3, 1.6, 1.8 g/kg)の試験食の条件をランダムに実施する。
試験日は、1時間間隔で8回の試験たんぱく質を含む食事と 13C-Pheを摂取し、断続的に専用の呼気バックを採取する。13C-Phe分析は、赤外分光分析装置または質量分析機器を用いて、呼気13CO2濃度を分析する。
英語
This study aims to elucidate the protein requirements in sarcopenia patients. Protein requirements will be assessed using the indicator amino acid oxidation (IAAO) method, which is considered the gold standard and utilizes the intake of stable isotopes for evaluation.
First, a screening survey will be conducted to select eligible participants. Those deemed eligible will undergo measurements using the IAAO method. The IAAO method involves a dietary intake-based trial using seven test diets with different protein contents, administered once a week over seven weeks (one test diet per day).
2024 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064163
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064163