UMIN試験ID | UMIN000056116 |
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受付番号 | R000064108 |
科学的試験名 | アミノ酸混合物の血糖低下作用-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/11/15 |
最終更新日 | 2024/11/13 14:03:45 |
日本語
血糖に対するアミノ酸混合物の効果
英語
Effect of amino acid mixture on blood glucose
日本語
アミノ酸混合物の血糖低下作用
英語
Effect of amino acid mixture on blood glucose
日本語
アミノ酸混合物の血糖低下作用-プラセボ対照ランダム化二重盲検クロスオーバー試験
英語
Effect amino acid mixture on blood glucose - a randomized placebo controlled double blind cross-over study-
日本語
アミノ酸混合物の血糖低下作用
英語
Effect amino acid mixture on blood glucose
日本/Japan |
日本語
運動量が足りないと感じている健康な成人
英語
Healthy adults who feel they do not get enough physical activity
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
運動量が足りないと感じている健康な成人を対象としてアミノ酸配合混合物の血糖に対する効果を検証する
英語
To examines the effect of amino acid mixture on blood glucose in healthy adults who feel they do not get enough physical activity
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値
英語
Blood glucose levels
日本語
血中インスリン濃度
血中アミノ酸濃度
英語
Insulin concentration
Amino acid concentration
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
アミノ酸混合物
単回摂取
英語
amino acid mixture,
single dose
日本語
プラセボ食品
単回摂取
英語
foods not containing amino acid mixture,
single dose
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上、65歳未満の男女
(2) アルコール多量常飲者でない者(スクリーニング検査、各研究実施2日前からの禁酒が可能な者)
(3) 研究の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
(4) 運動量が足りないと感じているひと(目安として:運動1回/週以下)
英語
(1)(Healthy) males and females aged between 20 to 64 years old.
(2)Not heavy alcholic drinker(Subjects who can stop drinking from 2 days before each measurement)
(3)Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written concent form.
(4)healthy adults who feel they do not get enough physical activity(less than 1 exercise/week)
日本語
(1) 血糖に影響を及ぼす可能性がある医薬品を服用している者
(2) 試験期間中に血糖に影響を及ぼす可能性があるサプリメント・健康食品(特定保健用食品を含む)を常用している者
(3)治療が必要な糖尿病と診断された者
(4) 腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者、既往歴のある者
(5) 消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者
(6) スクリーニング検査における血液検査から、被験者として不適当と判断された者
(7) 摂取開始前12週間以内の400mLの献血、4週間以内に200mLの献血2週間以内に成分献血(血漿成分献血及び血小板成分献血)を行った者
また、研究中の採血総量も考えて、試験後12週以内に献血の予定がある者
(8)貧血症と診断され、頻回採血に適さない者
(9) スクリーニング検査日からさかのぼって1週間以内に下痢を発症した者、抗生物質を服用した者
(10)他の食品の摂取や医薬品を使用する試験、化粧品及び医薬品などを塗布する試験に参加中の者、参加の意志がある者
(11) 妊娠している者、試験期間中に妊娠の意思がある者、授乳中の者
(12)その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
(13)スクリーニング検査の結果、空腹時血糖値110 mg/dL以上、もしくはブドウ糖負荷試験(75 gOGTT)2時間値が200 mg/dL以上の者*
(14)スクリーニング検査時のブドウ糖負荷試験(75 gOGTT)で、血糖値が全く上がらない方、血糖値及び血中インスリンの変化がN字形もしくはM字形であった者
英語
(1)Subjects who use oral medication affecting blood glucose.
(2)Subjects who constantly use supplements and/or functional foods (including Food for Specified Health Uses) affecting blood glucose.
(3)Subjects who need medical treatment for diabetes.
(4)Subjects who contract or are under treatment or are medical history for serious diseases (e.g.,liver disease, kidney disease, and/or heart disease), thyroid gland disease, adrenal gland disease, and/or metabolic disorder.
(5)Subjects who have a operational history of digestive disease affecting digestion and absorption.
(6)Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of blood tests by the investigator at screening.
(7)Subjects who have donated 400 mL of blood within 12 weeks prior to the start of the study and 200 mL of blood within 4 weeks and component blood donations (plasma component and platelet component blood donations) within 2 weeks prior to the start of the study. Also, considering the total amount of blood collected during the study, those who plan to donate blood within 12 weeks of the study.
(8)Subjects who are diagnosed as anemic and not suitable for frequent collection of blood.
(9)Subjects who developed diarrhea or took antibiotics within one week retroactive to the examination.
(10)Subjects who are planning to participate in other clinical studies.
(11)Subjects who are planning to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating.
(12)Subjects who are judged as unsuitable for the study by the investigator for other reasons.
(13) Glucose tolerance test (75 g OGTT): Fasting blood glucose level greater than 110 mg/dL, or 2-hour blood glucose level greater than 200 mg/dL
(14) Glucose tolerance test (75 g OGTT): The blood glucose level does not rise at all. The behavior of the blood glucose level change is N-shaped or M-shaped.
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日本語
名 | しのぶ |
ミドルネーム | |
姓 | 西谷 |
英語
名 | Shinobu |
ミドルネーム | |
姓 | Nishitani |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 ウェルネスソリューション開発センター 機能性素材グループ
英語
Functional Ingredients Group Wellness Solution Development Center Institute of Food Sciences and Technologies Food Products Division
210-8681
日本語
神奈川県川崎市鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa, Japan
08010457701
shinobu.nishitani.vx8@asv.ajinomoto.com
日本語
名 | 恭子 |
ミドルネーム | |
姓 | 三浦 |
英語
名 | Kyoko |
ミドルネーム | |
姓 | MIURA |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 ウェルネスソリューション開発センター 機能性素材グループ
英語
Functional Ingredients Group Wellness Solution Development Center
210-8681
日本語
神奈川県川崎市鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa, Japan
07043255184
kyouko.miura.jt9@asv.ajinomoto.com
日本語
その他
英語
KSO Corporation
日本語
株式会社 ケイ・エス・オー
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
人を対象とする試験審議委員会
英語
Ethics Committee of Ajinomoto Co., Ltd
日本語
東京都中央区京橋1-15-1
英語
1-15-1,Kyobashi, Chuo-ku, Tokyo
+81-3-5250-8134
ajinomoto_irb@ajinomoto.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064108
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064108