UMIN試験ID | UMIN000056115 |
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受付番号 | R000064076 |
科学的試験名 | 乳酸菌素材の摂取が体調維持に与える影響の探索研究 ―プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/11/12 |
最終更新日 | 2024/11/06 16:17:40 |
日本語
乳酸菌素材の摂取が体調維持に与える影響の探索研究
英語
Exploratory Study on the Effects of Ingestion of Lactobacillus Material on the Maintenance of Physical Condition
日本語
乳酸菌素材の摂取が体調維持に与える影響の探索研究
英語
Exploratory Study on the Effects of Ingestion of Lactobacillus Material on the Maintenance of Physical Condition
日本語
乳酸菌素材の摂取が体調維持に与える影響の探索研究
―プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
Exploratory Study on the Effects of Ingestion of Lactobacillus Material on the Maintenance of Physical Condition: Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel Group Study
日本語
乳酸菌素材の摂取が体調維持に与える影響の探索研究
英語
Exploratory Study on the Effects of Ingestion of Lactobacillus Material on the Maintenance of Physical Condition
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌素材を4週間継続摂取した際の体調維持に与える影響について、プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験により検討する。
英語
To investigate the effects of 4 weeks ingestion of Lactobacillus material on the maintenance of physical condition in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel group study.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
体調アンケート
英語
Physical condition questionnaire
日本語
免疫機能、QOL関連アンケート
英語
Immune function, QOL-related questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1回、4週間摂取する。
英語
Consume test food once a day for 4 weeks.
日本語
プラセボ食品を1日1回、4週間摂取する。
英語
Consume placebo food once a day for 4 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.本研究の意義、内容、目的を十分に理解し、本研究の参加について文書にて同意を得られた者
2.スクリーニング検査時の年齢が35歳以上60歳未満の健常日本人男女
3.風邪をひきやすい者
英語
1.Those who agree to participate in this study with a written informed consent.
2.Healthy Japanese males and females between 35 and 59 years old at the time of the screening test.
3.Those prone to catching colds.
日本語
1.慢性疾患を有し、薬剤を常用している者
2.糖尿病、自己免疫疾患、甲状腺疾患、副腎疾患に罹患している者、又はこれらの既往歴がある者
3.重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
4.胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
5.血圧測定、身体計測、血液検査で著しい異常が認められる者
6.妊娠中もしくは妊娠している可能性のある女性、授乳中の女性
7.薬物又は食品(特に乳)に対しアレルギー症状を示すおそれのある者
8.乳製品を摂取すると下痢を起こしやすいと自覚する者
9.過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者
10.歯科治療中の者、又はスクリーニング検査の時点で出血を伴う歯や口腔内のトラブルがあり、試験期間中その症状が継続する見込みのある者
11.閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
12.試験期間中にアレルギー症状 が出る可能性がある者
13.スクリーニング検査前の1か月間に本試験に影響を与える健康食品を週4日以上習慣的に摂取している者
14.スクリーニング検査前の1か月間にサプリメント全般を週6日以上習慣的に摂取している者
15.試験期間中に体調維持や免疫機能の維持を謳う乳酸菌・酢酸菌等含有食品、ヨーグルト(発酵乳)全般、健康食品・サプリメント全般(特定保健用食品、機能性表示食品、栄養機能食品など)の摂取をやめることができない者
16.過去半年以内に喫煙習慣がある者
17.アルコールの常用者
18.生活習慣が極度に不規則な者
19.スクリーニング検査から摂取終了2週後検査までの間に予防接種の予定がある者
20.試験期間中に海外旅行や海外出張を行う予定のある者
21.摂取開始前16週間以内に400 mL献血を行った女性、摂取開始前12週間以内に400 mL献血を行った男性、摂取開始前4週間以内に200 mL献血又は2週間以内に成分献血を行った者
22.スクリーニング検査4週間前から摂取終了2週後検査までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者、又は参加の意思のある者
23.その他、試験責任医師が不適当であると判断した者
英語
1.Those with chronic diseases and use drug regularly.
2.Those have/ had diabetes, autoimmune disease, thyroid disease, adrenal disease.
3.Those with serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal diseases, and/or affected with infectious diseases requiring official reports.
4.Those with major surgical history related to the digestive system.
5.Those with seriously abnormal blood pressure, physical data or hematologic data.
6.Pregnant or lactating women or those planning to become pregnant.
7.Those who may have allergic reactions to drugs, foods or plants (esp. milk).
8.Those prone to diarrhea from dairy products.
9.Those who experienced discomfort during blood draw.
10.Those undergoing dental treatment or have dental/ oral issues involving bleeding at the time of the screening test, and whose symptoms are expected to continue throughout the study.
11.Pre- or post-menopausal women with obvious physical changes.
12.Those at risk of allergic reactions during the study.
13.Those who regularly taking health foods that affect this study at least 4 days per wk during the month prior to the screening test.
14.Those who regularly taking supplements at least 6 days per wk during the month prior to the screening test.
15.Those unable to stop taking foods claiming to maintain physical condition or immune function, yogurt, health foods, or supplements during the study.
16.Those have smoked within the past six mos.
17.Alcohol addicts.
18.Those with disordered lifestyle
19.Those planning to vaccination between the screening test and the final test.
20.Those planning to go abroad during the study.
21.Those who donated either 400 ml whole blood within 16 wks (women), 12 wks (men), 200 ml whole blood within 4 wks (both), or blood components within 2 wks (both), prior to the study.
22.Those participating or wish to participate in other clinical studies between 4 wks prior to the screening test and the final test.
23.Those ineligible due to physician's judgment.
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日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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その他
英語
Meiji Co., Ltd.
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株式会社 明治
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営利企業/Profit organization
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北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
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北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2024 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064076
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064076