UMIN試験ID | UMIN000056058 |
---|---|
受付番号 | R000064056 |
科学的試験名 | 昼食欠食による夕食後血糖悪化機序解明:血清成分分析による探索的研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/11/06 |
最終更新日 | 2024/11/05 16:14:31 |
日本語
昼食欠食による夕食後血糖悪化機序解明:血清成分分析による探索的研究
英語
Mechanism of worsening post-dinner blood sugar due to lunch skipping: An exploratory study using serum component analysis
日本語
昼食欠食による夕食後血糖悪化機序解明:血清成分分析による探索的研究
英語
Mechanism of worsening post-dinner blood sugar due to lunch skipping: An exploratory study using serum component analysis
日本語
昼食欠食による夕食後血糖悪化機序解明:血清成分分析による探索的研究
英語
Mechanism of worsening post-dinner blood sugar due to lunch skipping: An exploratory study using serum component analysis
日本語
昼食欠食による夕食後血糖悪化機序解明:血清成分分析による探索的研究
英語
Mechanism of worsening post-dinner blood sugar due to lunch skipping: An exploratory study using serum component analysis
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
type 2 diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
朝食の欠食は、朝食摂取時と比べて昼食後の血糖値を悪化させるという報告があるが、我々は昼食の欠食も夕食後の血糖を悪化させることを確認した。
また、朝食の欠食において血糖調整に関わるホルモン変化と遊離脂肪酸上昇は見られているが、遊離脂肪酸以外の血清代謝物の分析による検討はされていない。昼食欠食は時間栄養学的にも朝食欠食時の血清代謝物と相違があると考えられ、その探索は新規性があると推察される。
以上を踏まえて、本研究では、昼食欠食時の夕食後の血糖悪化機序の解明に近づけることを目的として、網羅的に血清代謝物を分析する探索的研究としての臨床研究をおこなう。
英語
It has been reported that skipping breakfast worsens blood sugar levels after lunch compared to eating breakfast, and we confirmed that skipping lunch also worsens blood sugar levels after dinner.
Furthermore, although hormonal changes related to blood sugar regulation and increases in free fatty acids have been observed in skipping breakfast, no studies have been conducted to analyze serum metabolites other than free fatty acids. It is thought that the serum metabolites of skipped lunch are chronotrophically different from the serum metabolites of skipped breakfast, and the search for this is thought to be novel.
Based on the above, in this study, we conduct an exploratory clinical study to comprehensively analyze serum metabolites, with the aim of getting closer to elucidating the mechanism of post-dinner blood sugar deterioration in patients who skip lunch.
その他/Others
日本語
特定の食習慣が血糖変動にどのような影響を与えるかについて検討する
英語
Examine how specific dietary habits affect blood glucose variability
日本語
メタボロミクス・リピドミクス解析により得られた血漿中各分子の相対濃度
英語
Relative concentration of each molecule in plasma obtained by metabolomics/lipidomics analysis
日本語
血糖値、血漿インスリン、GLP-1濃度、グルカゴン濃度
英語
Blood sugar level, plasma insulin, GLP-1 concentration, glucagon concentration
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
まず身体計測、体組成測定、質問票の回答を行う。その後2日間欠食をしない対照群日程を行う。食事時間は朝食が6:00-7:00、昼食が12:00-13:00、夕食が18:00-19:00と定める。2日目の夕食前に採血を行い、夕食60,90分後に血糖値を測定する。7日間のウォッシュアウト期間後、2日目の昼食を欠食する試験群日程を行う。食事時間や採血、血糖値の測定は同様に実施する。
英語
Before the intervention starts, anthropometric, body composition, self-administered questionnaire are performed. This study protocol consists of two days control intervention-one week washout-two days test intervention. Each intervention sets the mealtime at 6-7 am (breakfast),0-1 pm (lunch), 6-7 pm (dinner). Blood is collected before the dinner at the second day of each intervention.
日本語
対照群日程と試験群日程の実施順序を逆にし、他の介入は同様に行う。
英語
Control intervention and test intervention are transposed. Other intervention protocols are the same as the above protocol.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
BMIが18.5以上25 kg/m2未満であり、糖尿病の既往歴がない満18歳以上の男女
英語
Men and women over 18 years of age with a BMI of 18.5 or more and less than 25 kg/m2 and no history of diabetes.
日本語
1) 妊娠中の女性
2) 喫煙習慣がある者
3) 欠食の習慣がある者
4)食物アレルギーがある者
5)研究責任者が試験への参加に対して不適切と判断した者
英語
1)Pregnant women
2)Smoking
3)Skipping meals
4)Food allergies
5)Those who the research director judges to be inappropriate for research participation
12
日本語
名 | 有希 |
ミドルネーム | |
姓 | 榛葉 |
英語
名 | Yuki |
ミドルネーム | |
姓 | Shimba |
日本語
静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
食品栄養科学部
英語
School of Food and Nutritional Sciences
422-8526
日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5561
shokuji@u-shizuoka-ken.ac.jp
日本語
名 | 有希 |
ミドルネーム | |
姓 | 榛葉 |
英語
名 | Yuki |
ミドルネーム | |
姓 | Shimba |
日本語
静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
食品栄養科学部
英語
School of Food and Nutritional Sciences
422-8526
日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5561
shokuji@u-shizuoka-ken.ac.jp
日本語
静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Urakami Foundation for Food and Food Culture Promotion
日本語
浦上食品・食文化振興財団
日本語
財団/Non profit foundation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1
英語
52-1 Yada, Suruga-ku, Shizuoka
054-264-5103
tyous10@u-shizuoka-ken.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 06 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 11 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000064056
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000064056
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |