UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000055944
受付番号 R000063932
科学的試験名 習慣的咀嚼能力と心身の健康状態、食・生活状況の客観的評価ならびに相互関連の解明
一般公開日(本登録希望日) 2024/10/25
最終更新日 2024/10/25 13:02:57

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
成人の咀嚼能力と心身の健康状態および食・生活状況との関連


英語
Relationship between masticatory ability and physical and mental health status, lifestyle, and eating habits among Japanese adults

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
成人の咀嚼能力と心身の健康状態および食・生活状況との関連


英語
Relationship between masticatory ability and physical and mental health status, lifestyle, and eating habits among Japanese adults

科学的試験名/Scientific Title

日本語
習慣的咀嚼能力と心身の健康状態、食・生活状況の客観的評価ならびに相互関連の解明


英語
Objective evaluation of chewing ability and mental and physical health, lifestyle, and eating habits and elucidation of the association between them among Japanese adults

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
習慣的咀嚼能力と心身の健康状態、食・生活状況の客観的評価ならびに相互関連の解明


英語
Objective evaluation of chewing ability and mental and physical health, lifestyle, and eating habits and elucidation of the association between them among Japanese adults

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人


英語
Healthy Japanese adults

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
成人の習慣的咀嚼能力と心身の健康状態および食・生活状況を客観的に評価し、咀嚼能力の関連要因について多角的に検討すること


英語
This study objectively evaluates the habitual chewing ability and explores factors related to the chewing ability of mental and physical health status, lifestyle, and eating habits.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
関連性


英語
relationship

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
ストレス評価(安静時唾液α-アミラーゼ活性、自律神経活動)、抑うつ傾向(CES-D)、QOL(WHO QOL26)、握力、食事摂取状況(BDHQ)


英語
object stress status (salivary alpha-amylase activity, autonomic nervous system), depressive moods (CES-D), QOL (WHO-QOL26), hand grip power, dietary intake (BDHQ)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
主観的健康感、身長、体重、骨格筋量、食意識


英語
self-rated health status, height, body weight, skeletal muscle mass, attitude of meals


基本事項/Base

試験の種類/Study type

観察/Observational


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design


ランダム化/Randomization


ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding


コントロール/Control


層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms


介入の目的/Purpose of intervention


介入の種類/Type of intervention


介入1/Interventions/Control_1

日本語


英語

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

64 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
研究への参加同意が得られ、習慣的咀嚼能力の測定が実施できる者


英語
Persons who obtained written informed consent before the participation, and more can measure habitual chewing ability.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
・自律神経に影響を与える疾患に罹患しているか投薬治療を受けている者
・医師や管理栄養士から食事の指示や指導を受けている者
・ペースメーカーを装着している者
・嚥下能力が著しく低下している者


英語
Suffering from a disease or medicine that affects the autonomic nervous system
Receiving dietary instructions or guidance
Have a pacemaker
Difficulty deglutition

目標参加者数/Target sample size

200


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
稔子
ミドルネーム
桑野


英語
Toshiko
ミドルネーム
Kuwano

所属組織/Organization

日本語
静岡県立大学


英語
University of Shizuoka

所属部署/Division name

日本語
食品栄養科学部


英語
School of Food and Nutritional Science

郵便番号/Zip code

422-8526

住所/Address

日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1


英語
52-1 Yada, Suruga Ward, Shizuoka City, Shizuoka, 422-8526, JAPAN

電話/TEL

054-264-5513

Email/Email

kuwano@u-shizuoka-ken.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
稔子
ミドルネーム
桑野


英語
Toshiko
ミドルネーム
Kuwano

組織名/Organization

日本語
静岡県立大学


英語
University of Shizuoka

部署名/Division name

日本語
食品栄養科学部


英語
School of Food and Nutritional Science

郵便番号/Zip code

422-8526

住所/Address

日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1


英語
52-1 Yada, Suruga Ward, Shizuoka City, Shizuoka, 422-8526, JAPAN

電話/TEL

054-264-5513

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

kuwano@u-shizuoka-ken.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
静岡県立大学


英語
University of Shizuoka

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
科学技術振興機構


英語
Japan Science and Technology Agency

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
静岡県立大学研究倫理審査委員会


英語
The Ethics Committee of the University of Shizuoka

住所/Address

日本語
静岡県静岡市駿河区谷田52-1


英語
52-1 Yada, Suruga Ward, Shizuoka City, Shizuoka, 422-8526, JAPAN

電話/Tel

054-264-5103

Email/Email

koho1@u-shizuoka-ken.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 10 25


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 09 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 10 17

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 12 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 10 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
観察研究:成人男女を対象に、客観的咀嚼能力測定、心身の健康状態の調査、食生活・生活習慣等についての調査を行い、成人男女の習慣的咀嚼能力と心身の健康状態の双方を客観的に評価し、その関連要因について検討し咀嚼能力と食事・生活習慣との関連について明らかにする。


英語
Observation study: Objectively evaluate habitual chewing ability by wearable device and clarify the relationship between chewing ability and related factors of mental and physical health status, lifestyle, and eating habits among Japanese adults.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 10 25

最終更新日/Last modified on

2024 10 25



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名