UMIN試験ID | UMIN000055811 |
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受付番号 | R000063791 |
科学的試験名 | 試験食品の摂取が腸内環境に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/12 |
最終更新日 | 2024/10/11 15:12:51 |
日本語
試験食品の摂取が腸内環境に及ぼす影響
英語
The effects of test meal intake on the intestinal environment
日本語
試験食品の摂取が腸内環境に及ぼす影響
英語
The effects of test meal intake on the intestinal environment
日本語
試験食品の摂取が腸内環境に及ぼす影響
英語
The effects of test meal intake on the intestinal environment
日本語
試験食品の摂取が腸内環境に及ぼす影響
英語
The effects of test meal intake on the intestinal environment
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を20歳以上60歳未満の日本人に4週間連続摂取させたときの、腸内環境改善効果について探索的に評価する。
英語
To exploratorily evaluate the intestinal environment improvement effect on Japanese (20 to 59 years old) by intake of test food for four weeks.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
排便回数/週、腸内細菌叢解析
英語
Defecation frequency per week and intestinal microbiota analysis
日本語
アンケート(排便、食事記録、体調)、
便水分量、便pH、便中腐敗物質、便中短鎖脂肪酸、
尿中クレアチニン補正インドキシル硫酸値、
体重、BMI、腹囲
英語
Questionnaire (defecation, dietary records, physical condition),
Fecal moisture content, Fecal pH, Fecal putrefactive substances, Fecal short-chain fatty acids,
Urinary indoxyl sulfate levels corrected for creatinine
Body weight, BMI, Waist circumference
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品を1日3回食事前に毎日4週間摂取
英語
Intake test meal three times a day before each meal, every day for four weeks
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した方
2.同意取得時の年齢が20歳以上60歳未満の日本人
3.便秘気味の方(排便回数:週2-5回・便秘の自覚症状あり)
英語
1.Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the exam, have the capacity to consent, applied with free will with sufficient understanding, and agreed to participate
2.Persons who are Japanese and 20 years old or more and under 60 years old
3.Persons who tend to be constipated (defecation frequency: 2-5 times per week, with subjective symptoms of constipation)
日本語
1.慢性疾患を有し薬物治療を受けている方、重篤な疾患既往歴がある方
2.消化器系の手術歴がある方(盲腸切除や内視鏡によるポリープ切除術を除く)
3.腸閉塞、食道狭窄、異常な腸の狭小化があるもしくは既往歴がある方
4.試験食品にアレルギー等を有する方
5.食物繊維を含むサプリメントを摂取している方
6.腸内環境に影響する可能性のある医薬品(便秘薬を含む)、漢方、保健機能食品(特定保健用食品、機能性表示食品および栄養機能食品)などを常用している方
7.日常の水分摂取量が極端に少ない方
8.欠食習慣がある方
9.試験食品を1日3回毎食ごとに、予め指示された通り調製し摂取することができない方
10.研究開始前1ヶ月間に、他の研究に参加した方、あるいは本研究同意後に他の研究に参加する予定のある方
11.研究統括医師及び研究代表者の判断により不適格と判断した方
12.授乳中の方、妊娠している方、研究期間中に妊娠の予定、希望がある方
英語
1.Persons who have chronic illness, receiving medication, have a serious disease history
2.Persons who have a history of gastrointestinal surgery (excluding appendectomy or endoscopic polyp removal)
3.Persons who have or have a history of intestinal obstruction, esophageal stenosis, or abnormal intestinal narrowing
4.Persons who are allergic to the test food
5.Persons who are taking supplements containing dietary fiber
6.Persons who regularly take medicine (including laxatives), Chinese medicine, foods with health claims (foods for specified health uses, foods with functional claims, and foods with nutritional claims) that may affect the intestinal environment
7.Persons whose daily water intake is extremely low
8.Persons who have a habit of skipping meals
9.Persons who cannot prepare and consume the test food three times a day before each meal as instructed
10.Persons who have participated in other tests within the first month before the start of the test, or those who intend to participate in another exam after consenting to this exam
11.Persons who were judged as inappropriate for study participants by the principal investigator
12.Persons who are pregnant, planning or hoping to be pregnant during the study period, breastfeeding
30
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名 | 和馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 戸田 |
英語
名 | Kazuma |
ミドルネーム | |
姓 | Toda |
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株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
臨床研究事業部
英語
Clinical Research Department
105-0004
日本語
東京都港区新橋五丁目27番1号 パークプレイス5階
英語
Park Place Bld. 5F, 5-27-1, Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
03-6809-2722
toda.kazuma@hc-sys.jp
日本語
名 | 和馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 戸田 |
英語
名 | Kazuma |
ミドルネーム | |
姓 | Toda |
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株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
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臨床研究事業部
英語
Clinical Research Department
1050004
日本語
東京都港区新橋5-27-1パークプレイス5階
英語
Park Place 5F, 5-27-1 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
0368092722
toda.kazuma@hc-sys.jp
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その他
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
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株式会社ヘルスケアシステムズ
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英語
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その他
英語
NISSIN FOODS HOLDINGS CO., LTD.
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日清食品ホールディングス株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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ヘルスケアシステムズ倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Healthcare Systems Co., Ltd.
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愛知県名古屋市昭和区白金1-14-18
英語
1-14-18, Shirakane, Showa-ku, Nagoya, Aichi, JAPAN
03-6809-2722
soumu@hc-sys.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 13 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
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英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063791
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063791