UMIN試験ID | UMIN000055667 |
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受付番号 | R000063615 |
科学的試験名 | 栄養素構成比率の変動が生体指標に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/09/29 |
最終更新日 | 2024/09/29 15:57:02 |
日本語
栄養素構成比率の変動が生体指標に及ぼす影響
英語
The effects of variations in macronutrient composition on biomarkers
日本語
栄養素構成比率の変動が生体指標に及ぼす影響
英語
The effects of variations in macronutrient composition on biomarkers
日本語
栄養素構成比率の変動が生体指標に及ぼす影響
英語
The effects of variations in macronutrient composition on biomarkers
日本語
栄養素構成比率の変動が生体指標に及ぼす影響
英語
The effects of variations in macronutrient composition on biomarkers
日本/Japan |
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健康な成人男性
英語
Healthy young adult males
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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本研究では、主要栄養素の日間変動が大きい食習慣がメタボリックフレキシビリティ(≒インスリン抵抗性)の改善ならびに健康維持に有効であるか否かを明らかにするため、主に糖代謝・脂質代謝および健康関連指標に及ぼす影響について探索的に検討する。
英語
This study will explore, in an exploratory manner, the effects of a diet with large daily variations in major macronutrients on glucose metabolism, lipid metabolism, and health-related markers, to determine whether such dietary habits are effective in improving metabolic flexibility (insulin resistance) and maintaining health.
その他/Others
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条件の異なる食事を続けた状態の24時間血糖値
英語
24-hour blood glucose levels after eating different meals
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メタボリックフレキシビリティ
英語
Metabolic flexibility
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24時間血糖値
尿中メタボローム
身体活動量
食欲
腸内細菌叢
英語
24-hour blood glucose level
urinary metabolome
physical activity
appetite
gut microbiota
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
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低糖質日と低脂質日を交互に繰り返す食事を6日間行う。なお、低糖質日と低脂質日の2日間を合わせると食事摂取基準に基づいた栄養バランスのとれた食事となる。
英語
The participants alternate between low-carb and low-fat days for six days. The combination of the low-carb and low-fat days results in a nutritionally balanced diet based on the Dietary Reference Intakes.
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食事摂取基準に基づいた栄養バランスのとれた食事を6日間行う。
英語
Participants will be required to eat a nutritionally balanced diet based on the dietary reference intakes for six days.
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
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・23.5<BMI<30
・提供された食品および飲料を摂取する意思と能力があること
英語
23.5<BMI<30
Willing and able to consume the provided foods and beverages
日本語
常用薬を有する者(糖尿病治療、α遮断薬、β遮断薬などの代謝に影響を及ぼす薬)。
代謝に影響する疾患(糖尿病・甲状腺疾患等)を有する者。
精神疾患の診断がついている者および既往歴のある者。
ペースメーカーなどの埋め込み式医療機器を使用している者。
重篤な循環器疾患を有する者。
癌を有する者。
口腔・歯科疾患を有する者、口腔・歯科治療中の者。
消化器手術の既往歴がある者(主に食道、胃、十二指腸、小腸、結腸、肝臓が該当。ただし、虫垂切除手術程度は可と
する)。
消化器疾患を有する者。
膝や腰に疾患があり、日常生活に支障がある者。
食生活が極度に不規則な者(欠食、偏食、補食、また、食事時間の不規則性が目立つ者)。
他の食品の摂取や薬剤を服用する試験、化粧品および薬剤を塗布する試験に参加中の者、参加の意思がある者。
運動習慣がある者(60分/日以上の運動を週4日以上行っている者)。
日常重労働を行っている者または、研究期間中に行う予定のある者(力仕事や歩行や立位での活動が長時間続く者)。
過度のアルコール(純アルコールで60g/日以上)やたばこを常用している者で、研究期間中の試験日3日前からの禁
煙・禁酒できない者。
閉所恐怖症及び自覚的に閉所に恐怖を感じる者。
食物アレルギーをもつ者
その他、研究責任者(福岡大学, 上原吉就)が本試験を安全に実施するのに不適当と判断した者
英語
Individuals taking regular medications that affect metabolism (e.g., diabetes treatments, alpha-blockers, beta-blockers).
Individuals with diseases that affect metabolism (e.g., diabetes, thyroid disorders).
Individuals diagnosed with or having a history of mental illness.
Individuals using implanted medical devices such as pacemakers.
Individuals with severe cardiovascular disease.
Individuals with cancer.
Individuals with oral or dental diseases, or those undergoing oral or dental treatment.
Individuals with a history of gastrointestinal surgery (primarily involving the esophagus, stomach, duodenum, small intestine, colon, or liver; appendectomy is allowed).
Individuals with gastrointestinal diseases.
Individuals with knee or back conditions that interfere with daily life.
Individuals with extremely irregular eating habits (e.g., frequent skipping of meals, picky eating, frequent snacking, or noticeable irregularities in meal times).
Individuals participating in or planning to participate in other studies involving the consumption of food, medication intake, or the application of cosmetics or medications.
Individuals with an exercise habit (those exercising for 60 minutes or more per day, at least four days per week).
Individuals engaged in heavy physical labor in daily life or planning to do so during the study period (such as physically demanding work, prolonged walking, or standing activities).
Individuals who regularly consume excessive alcohol (more than 60g of pure alcohol per day) or tobacco, and who cannot abstain from smoking or drinking for three days prior to the testing days during the study period.
Individuals with claustrophobia or a subjective fear of confined spaces.
Individuals with food allergies.
Other individuals deemed unsuitable by the principal investigator (Yoshinari Uehara, Fukuoka University) for the safe execution of this study.
18
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名 | 吉就 |
ミドルネーム | |
姓 | 上原 |
英語
名 | Yoshinari |
ミドルネーム | |
姓 | Uehara |
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福岡大学
英語
Fukuoka University
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スポーツ科学部
英語
Faculty of Sports and Health Science
8140180
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福岡県福岡市城南区七隈8-19-1
英語
8-19-1, Nanakuma, Jonan-ku, Fukuoka City, Fukuoka, 814-0180, Japan
0928716631
yamatai0605@gmail.com
日本語
名 | 陽一 |
ミドルネーム | |
姓 | 畑本 |
英語
名 | Yoichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hatamoto |
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国立健康・栄養研究所
英語
National Institute of Health and Nutrition National Institutes of Biomedical Innovation,
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栄養・代謝研究部
英語
Department of Nutrition and metabolism
5660002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3番17号 健都イノベーションパークNKビル
英語
3-17 Senrigaokashinmachi, Settsu, Osaka, 566-0002,1-23-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo, 162-8636, Japan
06-6384-1120
yhatamoto@nibiohn.go.jp
日本語
福岡大学
英語
Fukuoka University
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英語
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科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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福岡大学医に関する倫理委員会
英語
same as above
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福岡市城南区七隈7-45-1
英語
7-45-1, Nanakuma, Jonan-ku, Fukuoka City, Fukuoka, 814-0180, Japan
092-801-1011(3193)
fumed-ethics@fukuoka-u.ac.jp
いいえ/NO
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英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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一般募集中/Open public recruiting
2024 | 年 | 08 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 04 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
2027 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063615
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063615