UMIN試験ID | UMIN000055872 |
---|---|
受付番号 | R000063592 |
科学的試験名 | 一塩基多型が食事性成分の機能性に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/18 |
最終更新日 | 2024/10/21 09:28:47 |
日本語
一塩基多型が食事性成分の機能性に与える影響
英語
Effects of single nucleotide polymorphisms (SNPs) on the functions of dietary ingredients
日本語
一塩基多型が食事性成分の機能性に与える影響
英語
Effects of single nucleotide polymorphisms (SNPs) on the functions of dietary ingredients
日本語
一塩基多型が食事性成分の機能性に与える影響
英語
Effects of single nucleotide polymorphisms (SNPs) on the functions of dietary ingredients
日本語
一塩基多型が食事性成分の機能性に与える影響
英語
Effects of single nucleotide polymorphisms (SNPs) on the functions of dietary ingredients
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
食品中の機能性成分がヒトに与える影響とそのヒト固有のゲノム情報との関連性を検討する
英語
To investigate the effects of functional ingredients in food on humans and their relationship with human genomic information.
その他/Others
日本語
食品中機能性成分の機能と関連性を有する一塩基多型における日本人集団の保有割合
英語
Prevalence of SNPs associated with functions of functional ingredients in food in the Japanese population.
日本語
一塩基多型(SNP)に関するゲノム情報とこれまでに機能性食品試験に参加した際の機能性食品摂取の影響との相関について評価する
英語
To evaluate the correlation between SNP-related genomic information and the effects of functional food intake during previous functional food study participation.
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1.下記試験の本試験に参加し試験食品を摂取した被験者のうち、相関関係を評価する測定値のある者
・NOR18-001:機能性食事成分の摂取が食後の体感に与える影響
・NOR19-001:体重変動のない条件下での食事性成分の継続摂取が食後基質代謝に与える影響
・NOR19-002:機能性食事成分の摂取が食後の体感に与える影響
・NOR20-001:食事量維持条件下での食事性成分の継続摂取が食後基質代謝に与える影響
・NOR20-002:食事量維持条件下での食事性成分の継続摂取が身体組成・機能に与える影響
・NOR21-001:体重維持条件下での食事性成分の継続摂取が動脈硬化の危険因子に与える影響
・NOR22-001:食事性成分の継続摂取が皮膚や血管に与える影響
2.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、文書により試験参加に同意した者
英語
1.Among the subjects who participated in the following studies and ingested the test food, those who had a measured value to evaluate the correlation with the subject's SNP.
・NOR18-001:Effects of functional dietary ingredients on post-meal bodily sensation
・NOR19-001:Effect of continuous ingestion of dietary components on postprandial substrate metabolism under conditions without weight fluctuation
・NOR19-002:Effects of functional dietary ingredients on post-meal bodily sensation
・NOR20-001:Effect of continuous intake of dietary components on postprandial substrate metabolism under dietary maintenance conditions
・NOR20-002:Effects of continuous intake of dietary components on body composition and function under the condition of maintaining food intake
・NOR21-001:Effect of continuous ingestion of dietary components on risk factors for arteriosclerosis under body weight maintenance conditions
・NOR22-001:Effects of continuous ingestion of dietary ingredients on the skin and blood vessels
2.Subjects who are fully explained the purpose and details of the study, have ability to consent, are volunteering to participate in the study with a full understanding of the explanation, and have consented to participate in the study in writing.
日本語
1.以下の(1)~(4)に該当することで、唾液採取が困難と判断される者
(1)現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
(2)薬物依存、アルコール依存の現病又は既往歴のある者
(3)精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往歴がある者
(4)脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、糖尿病、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往歴を有する者
2.その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1.Subjects who are judged to have difficulty in saliva collection due to the following (1) to (4).
(1)Subjects receiving medication or outpatient treatment for a serious disease.
(2)Subjects with current or previous history of drug dependence or alcohol dependence.
(3)Subjects who are currently seeing a doctor for the treatment of a psychiatric disorder (e.g., depression) and/or sleep disorder (e.g., insomnia, sleep apnea syndrome) or have previous history of a psychiatric disorder.
(4)Subjects with current or previous history of a brain disease, malignancy, immunological disease, diabetes mellitus, hepatic disease (hepatitis), renal disease, cardiac disease, thyroid disease, adrenal disease, metabolic disease, or other serious diseases.
2.Other Subjects who are considered ineligible for participation in the study by the investigator.
360
日本語
名 | 博之 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮澤 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Miyazawa |
日本語
株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0023
日本語
東京都港区芝浦4-11-17 中野スプリングビル5階
英語
NAKANO SPRING Bld 5F, 4-11-17 Shibaura, Minato-ku, Tokyo Japan
03-3431-1260
rd@huma-rd.co.jp
日本語
名 | 博之 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮澤 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Miyazawa |
日本語
株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0023
日本語
東京都港区芝浦4-11-17 中野スプリングビル5階
英語
NAKANO SPRING Bld 5F, 4-11-17 Shibaura, Minato-ku, Tokyo 108-0023 Japan
03-3431-1260
rd@huma-rd.co.jp
日本語
その他
英語
HUMA R&D CORP
日本語
株式会社ヒューマR&D
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
The Nisshin OilliO Group, Ltd.
日本語
日清オイリオグループ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京新宿クリニック倫理審査委員会
英語
Tokyo Shinjuku Clinic Ethical Review Board
日本語
東京都新宿区歌舞伎町2丁目46-3 SIL新宿ビル5階
英語
5F,SIL Shinjuku-building ,2-46-3,Kabukicho,Shinjuku-ku,Tokyo,160-0021,Japan
03-6709-6071
tokyoshinjuku@taifukukai.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
日本語
研究デザイン:横断研究
対象者の募集方法:選択基準に記載した試験の参加者
測定:唾液DNAからの一塩基多型情報
解析:食品中機能性成分の機能と一塩基多型との関連性、食品中機能性成分の機能と関連性を有する一塩基多型における日本人集団の保有割合
英語
Study design:Cross-sectional study
Recruitment of subjects:Subjects in the study listed in the key inclusion criteria
Measurement:SNP information obtained from saliva DNA
Analysis:Relationship between functions of functional ingredients in food and SNPs and the prevalence of SNPs associated with functions of functional ingredients in food in the Japanese population
2024 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063592
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063592