UMIN試験ID | UMIN000055647 |
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受付番号 | R000063576 |
科学的試験名 | 脱水モデルによる試験食品の水分及び電解質補給効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/09/30 |
最終更新日 | 2024/09/27 13:43:35 |
日本語
脱水モデルによる試験食品の水分及び電解質補給効果
英語
The effect of test foods on water and electrolyte replacement in a dehydration model
日本語
脱水モデルによる試験食品の水分及び電解質補給効果
英語
The effect of test foods on water and electrolyte replacement in a dehydration model
日本語
脱水モデルによる試験食品の水分及び電解質補給効果
英語
The effect of test foods on water and electrolyte replacement in a dehydration model
日本語
脱水モデルによる試験食品の水分及び電解質補給効果
英語
The effect of test foods on water and electrolyte replacement in a dehydration model
日本/Japan |
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該当なし
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
20歳以上の健常男性を対象として、試験食品を単回摂取した際の、体内への水分及び電解質の補給効果を比較する
英語
To compare the effects of taking the test food once on replenishing fluids and electrolytes in the body in healthy men aged 20 years or older
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
日本語
体重変化
英語
Weight change
日本語
①生理学検査:体温、血圧、脈拍数
②血液生化学検査: 総蛋白(TP)、アルブミン(Alb)、Na、K、Cl、クレアチニン(CRE)、グルコース(GLU)、浸透圧
③尿検査:排泄量、Na、K、Cl 、CRE、浸透圧
④FENa値(尿中ナトリウム)
⑤電解質出納及び水分出納
⑥深部体温
⑦安静時口腔水分値
⑧身体症状(アンケート)
英語
1. Physiological test: body temperature, blood pressure, pulse rate
2. Blood biochemistry test: total protein (TP), albumin (Alb), Na, K, Cl, creatinine (CRE), glucose (GLU), osmolality
3. Urine test: excretion amount, Na, K, Cl, CRE, osmolality
4. FENa value (urinary sodium)
5. Electrolyte balance and water balance
6. Core body temperature
7. Oral water value at rest
8. Physical symptoms (questionnaire)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
介入実施者・測定者がブラインド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
体重減少量と同量の被験食品を3回に分けて摂取
英語
The test food is taken in an amount equal to the amount of weight lost, divided into three portions.
日本語
体重減少量と同量のプラセボ食品を3回に分けて摂取
英語
The test food is taken in an amount equal to the amount of weight lost, divided into three portions.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上の健常男性
(2)来院予定日に指定の試験実施医療機関に来院可能な者
(3)PC・スマートフォン等により電子日誌の入力が可能な者
(4)試験の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
英語
(1) Male healthy subjects aged 20 years or older at the time of consent
(2) Subjects who can visit the designated medical institution on the scheduled visit date
(3) Subjects who can enter an electronic diary using a PC, smartphone, etc.
(4) Subjects who have been fully explained the purpose and content of the study, fully understood it, voluntarily volunteered to participate, and provided written consent to participate in the study.
日本語
代表的な項目を記載した。
(1)収縮期血圧が90 mmHg未満の者
(2)試験開始4週間前から試験開始までに成分献血或いは全血として200 mL以上採血を行った者
(3)試験開始12週間前から試験開始までに全血400 mL以上採血を行った者
(4)試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える者
(5)他の試験に試験対象者として参加中、或いは参加した試験終了後4週間以内の者*1
(6)以下の各号のいずれかに当てはまる者
a)心臓、肝臓、腎臓に疾患を有する者(他の疾病の合併症である場合も含む)
b)循環器系疾患の既往歴のある者
c)糖尿病を発症している者*2
d)試験食品に対してアレルギーを有する者*3
e)がん、結核等の重篤な疾患の既往がある者
(7)スクリーニング時点で何らかの治療を受けている者
(8)試験に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品などの健康食品やサプリメントを定期的*4に摂取しており、同意取得時から中止できない者
(9)喫煙習慣がある者*5
(10)アルコール摂取量が40 g/日を超える者*6
(11)食生活が極端に不規則な者
(12)交代制勤務者又は深夜勤務者
(13)採血困難者
(14)体重が50㎏未満の者
(15)肥満(BMI≧25)の者*7
(16)その他、試験責任医師又は試験分担医師が試験の対象として不適当と判断した者
英語
Representative items are listed below.
(1) Subjects with a systolic blood pressure of less than 90 mmHg
(2) Subjects who have donated blood components or collected 200 mL or more of whole blood from 4 weeks before the start of the study until the start of the study
(3) Subjects who have collected 400 mL or more of whole blood from 12 weeks before the start of the study until the start of the study
(4) Subjects whose total planned blood collection for the study exceeds 1200 mL when added to the amount of blood collected from the month 12 months before the start of the study
(5) Subjects who are participating as test subjects in other studies or who have completed a study within 4 weeks of participating*1
(6) Subjects who meet any of the following criteria
a) Subjects with heart, liver, or kidney disease (including complications of other diseases)
b) Subjects with a history of cardiovascular disease
c) Subjects with diabetes*2
d) Subjects with allergies to the test foods*3
e) Subjects with a history of serious diseases such as cancer or tuberculosis
(7) Subjects who are undergoing treatment at the time of screening
(8) Subjects who regularly*4 take health foods or supplements such as foods for specified health uses or functional foods that may affect the study and cannot stop taking them from the time of consent
(9) Subjects who smoke*5
(10) Subjects who consume more than 40 g of alcohol per day*6
(11) Subjects with extremely irregular eating habits
(12) Shift workers or night workers
(13) Subjects who have difficulty obtaining blood samples
(14) Subjects who weigh less than 50 kg
(15) Subjects who are obese (BMI 25 and above)*7
(16) Subjects who are otherwise deemed inappropriate for the study by the principal investigator or sub-investigator
32
日本語
名 | 敏宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 前川 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Maekawa |
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
商品開発部
英語
Development & Designed Department
211-0067
日本語
神奈川県川崎市中原区今井上町13-2
英語
13-2 Imaikami-cho, Nakahara-ku, Kawasaki, Kanagawa, JAPAN
050-1804-0276
Toshihiro_Maekawa@suntory.co.jp
日本語
名 | 富美子 |
ミドルネーム | |
姓 | 及川 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Oikawa |
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
商品開発部
英語
Development & Designed Department
211-0067
日本語
神奈川県川崎市中原区今井上町13-2
英語
13-2 Imaikami-cho, Nakahara-ku, Kawasaki, Kanagawa, JAPAN
050-1804-2165
Fumiko_Oikawa@suntory.co.jp
日本語
その他
英語
Suntory beverage & Food limited.
日本語
サントリー食品インターナショナル株式会社
日本語
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英語
日本語
無し
英語
None
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
医療法人社団成守会 成守会クリニック 倫理審査委員会
英語
Seishukai Clinic Institutional Review Board
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
03-5827-0930
k-sudo@seishukai.or.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 07 | 日 |
日本語
(除外基準続き)
*1:ヒト試験の試験期間は同意取得時点から全ての検査の終了時までとする。
*2:日本糖尿病学会の定める診断基準(2019年10月時点)による。
*3:同意取得前に提示して、参加の判断材料を提供する。
*4:概ね週3日以上服用もしくは、摂取している者を指す。
*5:1年以上禁煙している者を喫煙習慣がない者とする。(電子タバコも含む)
*6:「健康日本21 (第3次)」の「生活習慣病のリスクを高める飲酒量」として、1日当たりの純アルコール摂取量が男性で約40 gを超える者と定義されている。
*7:一般社団法人 日本肥満学会の定める分類(2024年9月時点)による。
英語
(Exclusion criteria continued)
*1: The study period for human studies is from the time of consent to the completion of all tests.
*2: Based on the diagnostic criteria established by the Japan Diabetes Society (as of October 2019).
*3: This will be presented before the time of consent to provide information for deciding whether to participate.
*4: This refers to those who take or consume drugs approximately three days a week or more.
*5: Those who have not smoked for one year or more are considered to have no smoking habits (including electronic cigarettes).
*6: In "Health Japan 21 (Third Edition)," the "amount of alcohol that increases the risk of lifestyle-related diseases" is defined as those who consume more than approximately 40 g of pure alcohol per day for men.
*7: Based on the classification established by the Japan Society for the Study of Obesity (as of September 2024).
2024 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063576
英語
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