UMIN試験ID | UMIN000055898 |
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受付番号 | R000063481 |
科学的試験名 | 研究食品摂取(ゼリー)による体内の水分・電解質の吸収率および排泄効率比較 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/24 |
最終更新日 | 2024/10/09 15:45:17 |
日本語
研究食品摂取(ゼリー)による体内の水分・電解質の吸収率および排泄効率比較
英語
A Comparative Study of the Absorption Rate and Excretion Efficiency of Water and Electrolytes in the Body After Consumption of a Study Food Product (Jelly).
日本語
研究食品摂取(ゼリー)による体内の水分・電解質の吸収率および排泄効率比較
英語
A Comparative Study of the Absorption Rate and Excretion Efficiency of Water and Electrolytes in the Body After Consumption of a Study Food Product (Jelly).
日本語
研究食品摂取(ゼリー)による体内の水分・電解質の吸収率および排泄効率比較
英語
A Comparative Study of the Absorption Rate and Excretion Efficiency of Water and Electrolytes in the Body After Consumption of a Study Food Product (Jelly).
日本語
研究食品摂取(ゼリー)による体内の水分・電解質の吸収率および排泄効率比較
英語
A Comparative Study of the Absorption Rate and Excretion Efficiency of Water and Electrolytes in the Body After Consumption of a Study Food Product (Jelly).
日本/Japan |
日本語
成人男性
英語
Male adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品に含まれる水分・電解質が適切に体内に吸収されることで熱中症の症状が改善されるかを検証する。
英語
To examine whether the water and electrolytes contained in the test food product are appropriately absorbed into the body and contribute to the improvement of heat stroke symptoms.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
体重変化
英語
Change in body weight
日本語
血液学検査
血液生化学検査
尿検査
生理学検査
FENa値(尿中ナトリウム)
電解質出納
水分出納
アンケート(皮膚症状、口渇感)
英語
Hematological tests
Blood biochemical tests
Urinalysis
Physiological tests
Fractional excretion of sodium levels (urinary sodium)
Electrolyte balance
Water balance
Questionnaire on skin symptoms and thirst perception
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を経口摂取
英語
Oral consumption of the test food
日本語
対照食品を経口摂取
英語
Oral consumption of the placebo food
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上の男性
2. 体重が50 kg以上の者
3. 体脂肪率が25%以下の者
4. 研究の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
英語
1. Men aged 20 years or older at the time of consent acquisition.
2. Subjects with a body weight 50 kg or more
3. Subjects with a body fat percentage of 25% or less
4. Subjects who are able to give informed consent to participate in this study after receiving a detailed explanation of the protocol and understanding its contents.
日本語
1. 研究に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用しており、同意取得時から中止できない者(例 カプサイシン・香辛料等、刺激性の強い成分の含まれる健康食品等、血流改善効果・体温上昇作用・発汗作用を有する健康食品等)
2. 同意取得時、薬剤治療中の者(ただし、頓服は可とする)
3. アルコール多飲者
4. 採血困難者
5. 下痢をしやすい体質の者、飲食をするとすぐに便意をもよおす者
6. タトゥー・入れ墨を入れている者
7. サウナで汗をかきにくい者
8. 閉所が苦手で1人用サウナに入れない者
9. 広範囲に火傷の跡がある者
10. 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
11. 医薬品および食物にアレルギーがある者
12. 他の医薬品または健康食品の臨床研究に参加中、研究終了後4週間以内、あるいは当該研究の参加同意後に他の臨床研究に参加する予定のある者
13. 当該研究開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
14. 当該研究開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った者
15. 当該研究開始12ヶ月前からの採血量に、当該研究の予定総採血量を加えると1200 mLを超える者
16. 研究責任医師または研究分担医師が本研究への参加が不適当と判断した者
英語
1. Subjects who regularly consume Foods for Specified Health Uses (FOSHU), foods with functional claims, or health supplements (including supplements) three or more times per week and are unable to discontinue their use at the time of consent acquisition.
(Examples: Health foods containing capsaicin, spices or other highly stimulating ingredients, health foods that improve blood flow, raise body temperature or cause sweating)
2. Subjects undergoing medication treatment at the time of consent acquisition (occasional use of medication is allowed).
3. Subjects with excessive alcohol intake.
4. Subjects who have difficulty with blood collection.
5. Subjects who have a tendency to experience diarrhea or immediately feel the need to defecate after consuming food or drink.
6. Subjects with tattoos.
7. Subjects who do not sweat easily in a sauna.
8. Subjects who are claustrophobic and cannot enter a one-person sauna.
9. Subjects with extensive burn scars.
10. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in the heart, liver, kidney, digestive organs.
11. Subjects with allergies to medications and/or food.
12. Subjects who are participating in, have participated in within the four weeks prior to the current trial, or are planning to participate in clinical trials of pharmaceuticals or health foods.
13. Subjects who donated 200 mL of their blood or blood components within the last month.
14. Subjects who donated 400 mL of his blood within the last 3 months.
15. Subjects who have had a total of 1200 mL of his blood collected within the last 12 months, including in this study.
16. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.
22
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団成守会 成守会クリニック 倫理審査委員会
英語
Seishukai Clinic Institutional Review Board
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
03-5827-0930
t-takahama@seishukai.or.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063481
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063481
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |