UMIN試験ID | UMIN000055742 |
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受付番号 | R000063477 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による急性上気道炎症状発現抑制の検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/04 |
最終更新日 | 2024/12/23 18:11:18 |
日本語
試験食品摂取による急性上気道炎症状発現抑制の検証試験
英語
A Study to Evaluate the Suppression of Onset of Acute Upper Respiratory Tract Symptoms by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による急性上気道炎症状発現抑制の検証試験
英語
A Study to Evaluate the Suppression of Onset of Acute Upper Respiratory Tract Symptoms by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による急性上気道炎症状発現抑制の検証試験
英語
A Study to Evaluate the Suppression of Onset of Acute Upper Respiratory Tract Symptoms by the Consumption of a Test Food Product
日本語
試験食品摂取による急性上気道炎症状発現抑制の検証試験
英語
A Study to Evaluate the Suppression of Onset of Acute Upper Respiratory Tract Symptoms by the Consumption of a Test Food Product
日本/Japan |
日本語
成人男女
英語
Male/female adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を12週間継続摂取した場合、対照食品の摂取と比較して、急性上気道炎症状の発現を抑制するか検証する
英語
A study to verify whether 12 weeks of continuous consumption of a test food product suppresses the onset of acute upper respiratory tract symptoms compared to a control food.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
生活日誌に基づく試験期間中の上気道炎症状の発現率
英語
Incidence rate of upper respiratory tract symptoms during the study period, based on the daily diary.
日本語
・pDC活性の変化
・生活日誌に基づく試験期間中の上気道炎症状の発現回数
・生活日誌に基づく上気道炎症状発現1回当たりの罹患期間
・生活日誌に基づく試験開始から上気道炎症状発現までの日数
・唾液中sIgA濃度、唾液中sIgA分泌率
・WURSS-21調査票日本語版を用いた上気道炎症状に関する10症状の重症度スコア
・WURSS-21調査票日本語版を用いた上気道炎症状に関する10症状の重症度スコアの合計値
・WURSS-21調査票日本語版を用いた健康関連QOL(9項目)妨害度レベル
・WURSS-21調査票日本語版を用いた健康関連QOL(9項目)妨害度レベルの合計値
・有害事象および副作用の発現率
英語
- Changes in plasmacytoid dendritic cell (pDC) activity
- Number of occurrences of upper respiratory tract symptoms during the trial, based on the daily diary.
- Duration of illness per occurrence of upper respiratory tract symptoms, based on the daily diary.
- Number of days from the start of the trial until the onset of upper respiratory tract symptoms, based on the daily diary.
- Salivary sIgA concentration and salivary sIgA secretion rate
- Severity score of 10 upper respiratory tract symptoms using the Japanese version of the WURSS-21 questionnaire.
- Total severity score of 10 upper respiratory tract symptoms using the Japanese version of the WURSS-21 questionnaire.
- Level of interference with health-related quality of life (9 items) using the Japanese version of the WURSS-21 questionnaire
- Total level of interference with health-related quality of life (9 items) using the Japanese version of the WURSS-21 questionnaire
- Incidence rate of adverse events and side effects
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日3回、12週間経口摂取
英語
Oral consumption of the test food, three times daily for 12 weeks.
日本語
対照食品を1日3回、12週間経口摂取
英語
Oral consumption of the placebo food, three times daily for 12 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上60歳未満の健常者
2. 風邪を引きやすい自覚がある者
3. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
1. Healthy men and women aged 20 to below 60 years at the time of consent acquisition.
2. Subjects who perceive themselves as being prone to catching colds.
3. Subjects who are able to give informed consent to participate in this study after receiving a detailed explanation of the protocol and understanding its contents.
日本語
1. 試験に影響を与える可能性のある(免疫機能の維持等を標ぼうする)特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)等を週3回以上常用している者
2. 試験に影響を与える可能性のある(免疫機能の維持等を標ぼうする)特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)等の摂取を同意取得時から中止できない者
3. 試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(抗生物質、整腸剤、下剤等)を服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
4. 同意取得日から起算して前6ヶ月以内にインフルエンザワクチン、コロナウイルスワクチン等のワクチン接種を行った者
5. 同意取得後にインフルエンザワクチン、コロナウイルスワクチン接種を予定している者
6. 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
7. 茶飲料を1日あたり2 L以上飲む習慣のある者
8. アルコール多飲者
9. 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
10.妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
11. 医薬品および食物(特に茶類)にアレルギーがある者
12. 試験期間中、季節性アレルギーのため服薬する予定がある者(一過性の
点眼・点鼻は除く)
13. 当試験開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
14. 当試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
15. 当試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
英語
1. Subjects who regularly consume Foods for Specified Health Uses (FOSHU), foods with functional claims, or health foods (including supplements) that claim to support immune function three or more times per week.
2. Subjects who cannot discontinue the consumption of Foods for Specified Health Uses (FOSHU), foods with functional claims, or health foods (including supplements) that claim to support immune function from the time of consent.
3. Subjects taking medications that may affect the trial (such as antibiotics, probiotics, or laxatives) and are unable to restrict use during the trial period.
4. Subjects who received a vaccine, such as the influenza or coronavirus vaccine, within six months prior to providing consent.
5. Subjects planning to receive the influenza or coronavirus vaccine after providing consent.
6. Subjects who are participating in, have participated in within the four weeks prior to the current trial, or are planning to participate in clinical trials of pharmaceuticals or health foods.
7. Subjects with a habit of consuming 2 liters or more of tea beverages per day.
8. Subjects with excessive alcohol intake.
9. Subjects with previous and/or current medical history of serious diseases in the heart, liver, kidney, digestive organs.
10. Females who are pregnant or lactating, and those who intend to become pregnant during the trial period.
11. Subjects with allergies to medications and/or food, especially tea.
12. Subjects who plan to take medication for seasonal allergies during the trial period (excluding temporary use of eye drops or nasal sprays).
13. Subjects who donated 200 mL of their blood or blood components within the last month.
14. Subjects who donated 400 mL of his blood within the last 3 months.
15. Subjects who donated 400 mL of her blood within the last 4 months.
72
日本語
名 | 史子 |
ミドルネーム | |
姓 | 中村 |
英語
名 | Fumiko |
ミドルネーム | |
姓 | Nakamura |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床支援事業部
英語
Clinical Support Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 政規 |
ミドルネーム | |
姓 | 沼 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Numa |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床企画第一事業部
英語
Clinical Planning Department
103-0021
日本語
東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル4F
英語
4F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6225-9001
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Mitsui Norin Co., Ltd.
日本語
三井農林株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
未公表/Unpublished
72
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
日本語
(除外基準続き)
16. 当試験開始12ヶ月前からの採血量に、当試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
17. 当試験開始12ヶ月前からの採血量に、当試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
18. カフェインにより体調不良を生じる体質の者
19. 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(Exclusion criteria continued)
16. Subjects who have had a total of 1200 mL of his blood collected within the last 12 months, including in this study.
17. Subjects who have had a total of 800 mL of her blood collected within the last 12 months, including in this study.
18. Subjects with a sensitivity to caffeine that causes adverse health effects.
19. Subjects deemed unsuitable for participation in the trial by the principal investigator or sub-investigator.
2024 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063477
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063477