UMIN試験ID | UMIN000055504 |
---|---|
受付番号 | R000063425 |
科学的試験名 | 糖質の摂取方法の違いが食後の胃排出、血糖値、空腹感・満腹感に与える影響の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/01 |
最終更新日 | 2024/09/17 21:27:25 |
日本語
白飯の食べ方と消化(胃運動)機能・血糖値への効果の検討
英語
Examination of the effects of eating white rice combination with liquid(tea) on digestive (gastric motility) function and blood glucose levels
日本語
白飯の食べ方と消化(胃運動)機能・血糖値への効果の検討
英語
Examination of the effects of eating white rice combination with liquid(tea) on digestive (gastric motility) function and blood glucose levels
日本語
糖質の摂取方法の違いが食後の胃排出、血糖値、空腹感・満腹感に与える影響の検討
英語
The effect of co-ingesting rice and liquid on glycemic response and gastric emptying in healthy subjects
日本語
糖質の摂取方法の違いが食後の胃排出、血糖値、空腹感・満腹感に与える影響の検討
英語
The effect of co-ingesting rice and liquid on glycemic response and gastric emptying in healthy subjects
日本/Japan |
日本語
健常人(成人)
英語
Healthy people
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
2型糖尿病の発症・進展の抑制には、食後血糖上昇の抑制が重要である。近年、糖質の食べ方が注目され、炭水化物の種類や並食する食品、それらを摂取する順番が食後血糖に及ぼす影響について報告されている。一方、米飯と飲料の組み合わせ方による血糖値や胃排出への作用についてはほとんど明らかにされていない。そこで、本研究では、若年女性を対象に、飲料の有無やタイミングが米飯摂取後の血糖値や胃排出速度に与える影響について検討する。
英語
Gastric emptying rate is closely correlated with postprandial glycemic response. However, the effects of combining carbohydrates with liquid on gastric emptying and glycemic response are complicated. We investigate the effect of co-ingesting rice and liquid in different ways on gastric emptying and glycemic response in healthy subjects.
その他/Others
日本語
若年健常者を対象に、米飯と飲料(緑茶)の組み合わせの有無(単回摂取)による胃排出速度と食後血糖への影響を調べる。
英語
We investigated the effect of co-ingesting rice and liquid (green tea) on glycemic response and gastric emptying in healthy young subjects
その他/Others
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
試験食は、13C-acetate 100 mgを溶解した米飯(150 g)を単独で摂取(以下、米飯)、または米飯摂取後に緑茶(200 ml, 40℃)を飲用(以下、米飯お茶)、または緑茶半量(100 ml)を米飯と混ぜて摂取した後、緑茶の残りを摂取する(以下、お茶漬け)、3パターンとする。試験は異なる3日間の無作為割付クロスオーバーデザインで午前9:30~10:30に開始する。血糖値の測定は、摂取前と摂取後120分まで10~30分間隔で経時的に行い、自己検査用グルコースモニタシステムにより測定し、胃排出の測定は、13C呼気試験法にて実施する。呼気採取は、摂取前と摂取後120分まで5~15分間隔で経時的に行い、呼気中13CO2存在率を赤外分光分析にて測定し、その値をもとに胃排出速度に関する各指標を算出する。また、空腹感・満腹感・予想食事量・満足感・食欲をVAS(Visual Analogue Scale)法にて摂取後から摂取120分後の間に計6回評価する。
英語
We perform a randomized crossover study in 12 healthy females. Three types of test meal are prepared: 150 g white rice (rice), 150 g white rice served alongside 200 mL of green tea (rice + tea), and 150 g white rice with 100 mL green tea poured over and served alongside 100 mL green tea (blend). After eating the test meal, measurements of postprandial glucose are performed, and breath samples for gastric emptying evaluation using (1-13C)-labeled sodium acetate breath test are collected for 120 min.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
米飯(150 g)を単独で摂取
英語
150 g white rice only
日本語
米飯摂取後に緑茶(200 ml, 40℃)を飲用
英語
150 g white rice serves alongside 200 mL of green tea
日本語
緑茶半量(100 ml)を米飯と混ぜて摂取した後、緑茶の残りを摂取
英語
150 g white rice with 100 mL green tea poured over and serves alongside 100 mL green tea
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
若年健常者(18から29歳、BMIは25未満、血圧は正常値であり、測定実施日より1年以内の自己申告による胃腸疾患をはじめ、高血圧、糖尿病、心疾患、肥満症、肺疾患の罹患歴がない者)
英語
Young, healthy, non-pregnant Japanese females aged 18-29 years with a body mass index (BMI) less than 25 kg/m2. All participants have a blood pressure < 120/80 mmHg.
In addition, all participants are nonsmokers, had no food allergies, are not on any medication, and have no history of gastrointestinal tract, cardiovascular, or metabolic diseases.
日本語
食物アレルギーを有する者、通院等で投薬治療を受けている者、喫煙習慣のある者
英語
Persons with food allergies, persons receiving medication in hospital, etc., or persons who have a smoking habit.
12
日本語
名 | 哲郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 松永 |
英語
名 | Tetsuro |
ミドルネーム | |
姓 | Matsunaga |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
食物栄養学科
英語
Department of Food Science and Nutrition
663-8558
日本語
兵庫県西宮市池開町6-46
英語
6-46 Ikebiraki-cho, Nishinomiya, Hyogo
+81-798-45-9804
matsu12@mukogawa-u.ac.jp
日本語
名 | 哲郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 松永 |
英語
名 | Tetsuro |
ミドルネーム | |
姓 | Matsunaga |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
食物栄養学科
英語
Department of Food Science and Nutrition
663-8558
日本語
兵庫県西宮市池開町6-46
英語
6-46 Ikebiraki-cho, Nishinomiya, Hyogo
+81-798-45-9804
matsu12@mukogawa-u.ac.jp
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
武庫川女子大学研究倫理委員会
英語
Mukogawa Women's University
日本語
兵庫県西宮市池開町6-46
英語
6-46 Ikebiraki-cho, Nishinomiya, Hyogo
+81-798-45-3575
sienka@mukogawa-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
12
日本語
英語
遅れる予定/Delay expected |
日本語
最終のデータ解析の確認作業のため
英語
Delayed due to confirmation of final data analysis
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 19 | 日 |
2022 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063425
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063425
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |