UMIN試験ID | UMIN000055657 |
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受付番号 | R000063369 |
科学的試験名 | 多職種による次世代離乳食レシピ開発(授乳と離乳のガイド改定にむけて) |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/09/30 |
最終更新日 | 2024/09/28 14:08:16 |
日本語
多職種による次世代ナッツ離乳食レシピの実行可能性(授乳と離乳のガイド改定にむけて)
英語
Feasibility of next-generation weaning nuts recipes by multidisciplinary (Toward the revision of the guide for breastfeeding and weaning)
日本語
ナッツの離乳食レシピの実行可能性
英語
Feasibility of nut-weaning recipes
日本語
多職種による次世代離乳食レシピ開発(授乳と離乳のガイド改定にむけて)
英語
Next Generation Weaning Food Recipe Development by Multi-professionals (Toward the revision of the guide for breastfeeding and weaning)
日本語
多職種による次世代離乳食レシピ開発
英語
Next Generation Weaning Food Recipe Development by Multi-professionals
日本/Japan |
日本語
試験開始時に生後5か月~1歳6か月となる児
英語
Infants who will be 5 months to 1.5 years old at the start of this study
小児/Child |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、日常の離乳食として、乳幼児が、各家庭において容易かつ安全に摂取できるナッツ類のレシピ開発を行い,その実行可能性を評価する.
英語
This study aims to develop recipes for nuts that can be easily and safely consumed by infants as daily baby food at home and to evaluate the feasibility of these recipes.
安全性/Safety
日本語
英語
探索的/Exploratory
第Ⅰ相/Phase I
日本語
実現可能性。初回の摂取時と、2か月後に、簡便性、再現性、摂取継続希望、満足度をアンケート調査による保護者の申告で評価:5段階評価の質問に対して得られた、合計得点が評価項目×3点以上で「実現可能」と判断する。
英語
Feasibility. Evaluate simplicity, reproducibility, continuation, and satisfaction at the time of first intake and after 2 months, based on parents' reports through questionnaires: The total score obtained for the 5-point evaluation question is considered feasible if the total score is at least 3 points for the evaluation item x 3 points or more.
日本語
摂取に関連した有害事象(アレルギー症状、誤嚥など:対面時は医療者が評価し、自宅摂取中は有害事象発生時に連絡をもらう)
レシピ提供後2か月間のナッツ類の摂取状況(2か月後のアンケートで評価)
英語
Adverse events related to the recipe food (allergic symptoms, aspiration, etc.; evaluated by a health care provider during face-to-face contact and contacted when adverse events occur during home consumption)
Intake of nuts 2 months after recipe was provided (evaluated by questionnaire after 2 months)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
栄養士、メディカルスタッフでクルミ、カシューナッツ、ピーナッツ、ヘーゼルナッツ、アーモンドの離乳食レシピを開発した。ホームページ、SNS、院内ポスター、パンフレットなどを通して研究対象者を公募し、オンラインフォームを通じて候補者のリクルート行う。候補者は、国立成育医療研究センターに来院する。研究対象者の代諾者に同意を取得し、症例登録を行う。症例登録後に、レシピの提供を行う。実際に保護者が調理を行い、対象者に摂取させた結果について、保護者への電子アンケートを用いて評価する。その後、提供したレシピを使用し、2カ月間、自宅で保護者が食品を作成し、児が摂取する。2か月後にアンケートを用いて評価する。
英語
Nutritionists and medical staff developed baby food recipes for walnuts, cashews, peanuts, hazelnuts, and almonds. We will recruit study candidates through our website, social networking sites, posters, and pamphlets through our online form. Candidates come to the National Center for Child Health and Development, and we obtain informed consent for the study participants' caregivers and register them. After the study registration, we provide recipes to the caregivers. We evaluated the recipes using an electronic questionnaire to the participants' caregivers after the registration and two months later.
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5 | ヶ月/months-old | 以上/<= |
18 | ヶ月/months-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
試験開始時に生後5か月~1歳6か月となる児とその保護者
英語
Infants who will be between 5 months and 18 months of age at the start of the study and their caregivers
日本語
日本語
1.アトピー性皮膚炎の合併・既往のある児
2.食物アレルギーの合併・既往のある児
3. 小麦未摂取の児
4.嚥下機能などにより対象月齢相当の形状の離乳食の摂取ができない児
5.日本語で十分な意思疎通ができない養育者の子
6.本研究に支障をきたす疾患に罹患している児
7.代諾者が本研究内容及びレシピの公開禁止を遵守できない
8.医師が不適当と判断した児
英語
1. Infants with complications or history of atopic dermatitis
2. Infants with food allergy history
3. Infants who have not ingested wheat yet
4. Infants who are unable to take baby food in a form suitable for their age group due to swallowing problems
5. Infants whose caregivers cannot communicate adequately in Japanese
6. Infants who suffer from a disease that would interfere with the study
7. Caregivers who are unable to comply with the prohibition of disclosure of the contents of this study and the recipes
8. Physicians determines to be unsuitable for the study
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日本語
名 | 貴和子 |
ミドルネーム | |
姓 | 山本-花田 |
英語
名 | Kiwako |
ミドルネーム | |
姓 | Yamamoto-Hanada |
日本語
国立成育医療研究センター
英語
National Center for Child Health and Development
日本語
アレルギーセンター
英語
Allergy Center
157-8535
日本語
東京都 世田谷区 大蔵 2-10-1
英語
2-10-1 Okura, Setagaya-ku, Tokyo
03-3416-0611
allergy_reserch@ncchd.go.jp
日本語
名 | 冴香 |
ミドルネーム | |
姓 | 濱口 |
英語
名 | Sayaka |
ミドルネーム | |
姓 | Hamaguchi |
日本語
国立成育医療研究センター
英語
National Center for Child Health and Development
日本語
アレルギーセンター
英語
Allergy Center
157-8535
日本語
東京都 世田谷区 大蔵 2-10-1
英語
2-10-1 Okura, Setagaya-ku, Tokyo
03-3416-0611
allergy_reserch@ncchd.go.jp
日本語
国立研究開発法人国立成育医療研究センター
英語
National Center for Child Health and Development
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英語
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科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
日本語
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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英語
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国立成育医療研究センター
英語
IRB of National Center for Child Health and Development
日本語
東京都世田谷区大蔵2-10-1
英語
2-10-1 Okura, Setagaya-ku, Tokyo
03-3416-0181
rinri@ncchd.go.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 09 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063369
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063369