UMIN試験ID | UMIN000055432 |
---|---|
受付番号 | R000063341 |
科学的試験名 | 乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/09/05 |
最終更新日 | 2024/09/05 16:38:56 |
日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討
英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow, and the effect of hunger and satiety of the subject on the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages.
日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性の検討
英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow.
日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討
英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow, and the effect of hunger and satiety of the subject on the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages.
日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性の検討
英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow.
日本/Japan |
日本語
なし
英語
no
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
近年、こころの健康改善、特に20代日本人女性に対する心理的ケアが課題になっている。音楽鑑賞や森林浴がリラックス効果をもたらすことは様々な研究で報告されているが、20代の大学生や就労者が授業中や仕事中にそれらを実行することは難しい。川口らは、動物およびヒトを対象に、乳酸菌飲料の香りが副交感神経活動を優位にし、主観的リラックス感を増加させる可能性を示唆した。市販の乳酸菌飲料は手軽に購入できるため、香りのみでリラックス効果が得られるならば、20代の大学生や就労者の生活に取り入れやすい心理的ケアツールとしての期待が高い。
顔面皮膚血流は、随意的な表情の制御でマスクされることなく、情動の変化を捉えることのできるツールとして注目されている。我々は、旨味や甘味の摂取に伴う快感情が瞼の血流を増加させ、苦味の摂取に伴う不快感情が鼻の血流を低下させることを明らかにした。しかし、味蕾を介した味覚刺激ではなく、香りに対する情動の変化を顔面皮膚血流によって同定することができるかは不明である。本研究では、乳酸菌飲料の香りが20代女子大学生にリラックス感などの情動に変化をもたらすか、またその変化が顔面皮膚血流の変化と関連するかを検討する。
英語
In recent years, improvement of mental health, especially psychological care for Japanese women in their 20s, has become an issue. Various studies have reported that listening to music and forest bathing have relaxing effects, but it is difficult for college students and workers in their 20s to perform these activities during classes or at work. Kawaguchi et al. suggested that the aroma of lactobacillus beverages may predominate parasympathetic nervous activity and increase subjective relaxation in animals and humans. Since commercially available lactobacillus beverages are readily available, if the relaxation effect can be achieved solely by the aroma, they hold great promise as a psychological care tool that can be easily incorporated into the lives of college students and working adults in their 20s.
Facial skin blood flow has attracted attention as a tool that can capture changes in emotion without being masked by voluntary facial expression control. We have shown that pleasant emotions associated with the ingestion of umami and sweet tastes increase eyelid blood flow, while unpleasant emotions associated with the ingestion of bitter tastes decrease nasal blood flow. However, it is unclear whether facial cutaneous blood flow can identify changes in affect to aroma rather than taste stimulation via taste buds. In this study, we examine whether the aroma of lactobacillus beverages induces changes in emotions such as relaxation in female college students in their 20s, and whether these changes are associated with changes in facial skin blood flow.
その他/Others
日本語
乳酸菌飲料の香りがリラックス効果をもたらす可能性がある一方で、対象者の空腹・満腹度合いの違いがその効果にどのような影響を与えるのかは明らかになっていない。空腹状態で吸入するとリラックス効果をもたらす香りも、満腹状態では不快感をもたらす可能性もある。本研究では、上記に加え、対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響を検討することも目的とする。
英語
While the aroma of lactobacillus beverages may bring about a relaxing effect, it is not clear how the effect is affected by differences in the degree of hunger and satiety of the subjects. Fragrances that produce a relaxing effect when inhaled on an empty stomach may also cause discomfort on a full stomach. In addition to the above, the purpose of this study is to examine the effects of the subject's hunger and satiety on the emotional effects of lactobacillus beverage aroma.
日本語
顔面皮膚血流
血圧
心拍数
心拍変動
前頭部脳血流
英語
Facial skin blood flow
Blood pressure
Heart Rate
Heart Rate Variability
Frontal Cerebral Blood Flow
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
乳酸菌飲料の香りの吸引
英語
inhalation of lactobacillus beverage aroma
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
健常な女子大学生
英語
healthy female university students
日本語
基礎疾患
喫煙習慣
英語
underlying diseases
smoking habit
30
日本語
名 | 宮路 |
ミドルネーム | |
姓 | 茜 |
英語
名 | Miyaji |
ミドルネーム | |
姓 | Akane |
日本語
東京医療保健大学
英語
Tokyo Healthcare university
日本語
医療栄養学科
英語
Division of Medical nutrition
154-8568
日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3
英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo
03-5799-3711
a-miyaji@thcu.ac.jp
日本語
名 | 宮路 |
ミドルネーム | |
姓 | 茜 |
英語
名 | Miyaji |
ミドルネーム | |
姓 | Akane |
日本語
東京医療保健大学
英語
Tokyo Healthcare university
日本語
医療栄養学科
英語
Division of Medical nutrition
154-8568
日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3
英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo
03-5799-3711
a-miyaji@thcu.ac.jp
日本語
東京医療保健大学
英語
Tokyo healthcare university
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
東京医療保健大学
英語
Tokyo healthcare university
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京医療保健大学
英語
tokyo healthcare university
日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3
英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo
03-5799-3711
rinri@thcu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
東京医療保健大学世田谷キャンパス
2024 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063341
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063341
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |