UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000055432
受付番号 R000063341
科学的試験名 乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討
一般公開日(本登録希望日) 2024/09/05
最終更新日 2024/09/05 16:38:56

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討


英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow, and the effect of hunger and satiety of the subject on the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性の検討


英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性、および対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響の検討


英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow, and the effect of hunger and satiety of the subject on the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
乳酸菌飲料の香りがもたらす情動の変化の顔面皮膚血流による同定可能性の検討


英語
Investigation of the possibility of identifying the change in emotion induced by the aroma of lactobacillus beverages by facial skin blood flow.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
no

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
近年、こころの健康改善、特に20代日本人女性に対する心理的ケアが課題になっている。音楽鑑賞や森林浴がリラックス効果をもたらすことは様々な研究で報告されているが、20代の大学生や就労者が授業中や仕事中にそれらを実行することは難しい。川口らは、動物およびヒトを対象に、乳酸菌飲料の香りが副交感神経活動を優位にし、主観的リラックス感を増加させる可能性を示唆した。市販の乳酸菌飲料は手軽に購入できるため、香りのみでリラックス効果が得られるならば、20代の大学生や就労者の生活に取り入れやすい心理的ケアツールとしての期待が高い。
顔面皮膚血流は、随意的な表情の制御でマスクされることなく、情動の変化を捉えることのできるツールとして注目されている。我々は、旨味や甘味の摂取に伴う快感情が瞼の血流を増加させ、苦味の摂取に伴う不快感情が鼻の血流を低下させることを明らかにした。しかし、味蕾を介した味覚刺激ではなく、香りに対する情動の変化を顔面皮膚血流によって同定することができるかは不明である。本研究では、乳酸菌飲料の香りが20代女子大学生にリラックス感などの情動に変化をもたらすか、またその変化が顔面皮膚血流の変化と関連するかを検討する。


英語
In recent years, improvement of mental health, especially psychological care for Japanese women in their 20s, has become an issue. Various studies have reported that listening to music and forest bathing have relaxing effects, but it is difficult for college students and workers in their 20s to perform these activities during classes or at work. Kawaguchi et al. suggested that the aroma of lactobacillus beverages may predominate parasympathetic nervous activity and increase subjective relaxation in animals and humans. Since commercially available lactobacillus beverages are readily available, if the relaxation effect can be achieved solely by the aroma, they hold great promise as a psychological care tool that can be easily incorporated into the lives of college students and working adults in their 20s.
Facial skin blood flow has attracted attention as a tool that can capture changes in emotion without being masked by voluntary facial expression control. We have shown that pleasant emotions associated with the ingestion of umami and sweet tastes increase eyelid blood flow, while unpleasant emotions associated with the ingestion of bitter tastes decrease nasal blood flow. However, it is unclear whether facial cutaneous blood flow can identify changes in affect to aroma rather than taste stimulation via taste buds. In this study, we examine whether the aroma of lactobacillus beverages induces changes in emotions such as relaxation in female college students in their 20s, and whether these changes are associated with changes in facial skin blood flow.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
 乳酸菌飲料の香りがリラックス効果をもたらす可能性がある一方で、対象者の空腹・満腹度合いの違いがその効果にどのような影響を与えるのかは明らかになっていない。空腹状態で吸入するとリラックス効果をもたらす香りも、満腹状態では不快感をもたらす可能性もある。本研究では、上記に加え、対象者の空腹・満腹度合いが乳酸菌飲料の香りによる情動の変化に及ぼす影響を検討することも目的とする。


英語
While the aroma of lactobacillus beverages may bring about a relaxing effect, it is not clear how the effect is affected by differences in the degree of hunger and satiety of the subjects. Fragrances that produce a relaxing effect when inhaled on an empty stomach may also cause discomfort on a full stomach. In addition to the above, the purpose of this study is to examine the effects of the subject's hunger and satiety on the emotional effects of lactobacillus beverage aroma.

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
顔面皮膚血流
血圧
心拍数
心拍変動
前頭部脳血流


英語
Facial skin blood flow
Blood pressure
Heart Rate
Heart Rate Variability
Frontal Cerebral Blood Flow

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

群内/Self control

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
乳酸菌飲料の香りの吸引


英語
inhalation of lactobacillus beverage aroma

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

30 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
健常な女子大学生


英語
healthy female university students

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
基礎疾患
喫煙習慣


英語
underlying diseases
smoking habit

目標参加者数/Target sample size

30


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
宮路
ミドルネーム


英語
Miyaji
ミドルネーム
Akane

所属組織/Organization

日本語
東京医療保健大学


英語
Tokyo Healthcare university

所属部署/Division name

日本語
医療栄養学科


英語
Division of Medical nutrition

郵便番号/Zip code

154-8568

住所/Address

日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3


英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo

電話/TEL

03-5799-3711

Email/Email

a-miyaji@thcu.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
宮路
ミドルネーム


英語
Miyaji
ミドルネーム
Akane

組織名/Organization

日本語
東京医療保健大学


英語
Tokyo Healthcare university

部署名/Division name

日本語
医療栄養学科


英語
Division of Medical nutrition

郵便番号/Zip code

154-8568

住所/Address

日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3


英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo

電話/TEL

03-5799-3711

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

a-miyaji@thcu.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
東京医療保健大学


英語
Tokyo healthcare university

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
東京医療保健大学


英語
Tokyo healthcare university

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
東京医療保健大学


英語
tokyo healthcare university

住所/Address

日本語
東京都世田谷区世田谷3-11-3


英語
3-11-3 Setagaya, Setagaya-ku, Tokyo

電話/Tel

03-5799-3711

Email/Email

rinri@thcu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

東京医療保健大学世田谷キャンパス


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 09 05


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

限定募集中/Enrolling by invitation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 06 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 08 09

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 09 06

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 09 26

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 09 05

最終更新日/Last modified on

2024 09 05



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