UMIN試験ID | UMIN000055405 |
---|---|
受付番号 | R000063272 |
科学的試験名 | 腸内フローラを介したストレス軽減効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/09/05 |
最終更新日 | 2024/09/03 15:39:21 |
日本語
腸内フローラを介したストレス軽減効果
英語
Daily stress reduction through synbiotic food
日本語
腸内フローラを介したストレス軽減効果
英語
Daily stress reduction through synbiotic food
日本語
腸内フローラを介したストレス軽減効果
英語
Daily stress reduction through synbiotic food
日本語
腸内フローラを介したストレス軽減効果
英語
Daily stress reduction through synbiotic food
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
臨地実習は学内での受動的な講義形式とは異なり、自ら主体的に行動しながら学習することが要求されるため、学生にとって多大な緊張と不安を抱かせる環境下にある。ストレス反応は複雑だが、自律神経系、腸管系、神経内分泌系、免疫系などに影響を及ぼし、便秘や下痢の発生や肌状態の悪化につながる。「第二の脳」とされている腸管はストレスの影響を強く受けるため、腸内環境の好転がストレス軽減につながり、便通や肌状態を改善すると仮説を立てた。本研究は臨地実習中のシンバイオティクス食品摂取による腸内フローラと便中有機酸濃度、腐敗産物濃度、および肌とストレス状態の変化を摂取前後で比較し、解析する。
英語
On-site training causes a greater deal of tension and anxiety for students than the passive lecture in campus and induces stress reaction. The stress response is complex, and it affects the autonomic nervous system, the gastro-intestinal system, the neuroendocrine system, and the immune system, leading to the development of constipation and/or diarrhea and worsening skin conditions, then the intestinal tract, rephrasing as the "second brain", is strongly affected by stress. We hypothesized that a favorable change in the intestinal environment would lead to stress reduction and improve bowel movements and skin conditions. This study will analyze the changes in intestinal flora, stool organic acid concentration, microbial metabolite concentration, and skin condition and stress reaction before and after the intake of synbiotic foods during on-site training.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
唾液中コルチゾールとαアミラーゼ(摂取前、摂取後2週間、摂取4週間)
英語
salivary cortisol and alpha-amylase (before, after 2 weeks and 4 weeks intake)
日本語
腸内フローラと便中有機酸濃度、腐敗産物濃度、および肌とストレス状態の変化
英語
intestinal flora, stool organic acid concentration, microbial metabolite concentration, skin condition, stress status
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
摂取群はsynbioticsであるG fineを4週間、1日2包摂取(1包100mlの水)
英語
Intervention group takes 2 packets of G fine, a synbiotics, per day for 4 weeks (with 100 ml water per packet)
日本語
非摂取群は1日2回100 mlの水を飲用
英語
Control group takes 100 ml of water twice a day
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
39 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①週の排便回数が3~5回の便秘傾向のある者、②ダイエットサプリの摂取、置換えダイエット、エステなどを行ってない者、③美顔器使用、フェイシャルエステなど行っていない者、④研究期間中に海水浴、登山、スキー、日光浴など過剰な紫外線の暴露をしない者。
英語
The following conditions must be met during the study period: (1) Constipation tendency with 3-5 bowel movements per week, (2) No diet supplements, replacement diets, or beauty treatments, (3) No facial beauty treatments, and (4) No excessive UV exposure such as swimming, mountain climbing, skiing, or sunbathing during the study period.
日本語
①抗生物質など消化吸収に影響を与える薬剤を服用している者、②消化吸収や排便に影響を与える消化器疾患(過敏性腸症候群を含む)、または手術歴がある者(虫垂切除を除く)、③皮膚に関連する疾患がある者、④心・腎疾患、糖尿病、その他、重篤な疾患に罹患している者、⑤他の研究・調査に参加している者、⑥日常的に多量の紫外線を浴びている者、⑦極端な絶食、過食など食生活に乱れがある者、⑧整腸作用に関与すると思われる特定保健用食品、機能性表示食品、ヨーグルト、乳酸菌飲料、サプリメント、その他の機能性が考えられる食品/飲料の追加摂取を止めることができない者、ただし、納豆は当該研究以前に摂取していた者は除外するが、研究期間中は摂取禁止とする、⑨アレルギー(試験食品関連食品)がある者、⑩妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者。⑪その他、研究責任者が本試験の対象として不適切と判断した者。
英語
1) Those who are taking drugs such as antibiotics that affect digestion and absorption, 2) Those who have digestive disorders (including irritable bowel syndrome) or a history of surgery (excluding appendectomy) that affect digestion and absorption or defecation, 3) Those who have skin-related diseases, 4) Those who suffer from heart or kidney disease, diabetes or other serious diseases, 5) Those who are participating in other research or surveys, 6) Those who have a disordered diet such as extreme fasting or overeating, and 7) Those who have a history of certain health problems that may be related to bowel regulation. (5) Those who are participating in other research or investigation, (6) Those who are exposed to a large amount of ultraviolet rays on a daily basis, (7) Those who have a disordered diet such as extreme fasting or overeating, (8) Those who cannot stop additional intake of food for specified health use, functional foods, yogurt, lactic acid bacteria drinks, supplements or other food/beverage with possible functionality that is believed to be involved in the bowel regulating action, except for those who are unable to stop the intake of such foods or beverages. (viii) Those who are unable to stop the intake of foods/drinks that are considered to be involved in intestinal regulation, except for natto, which shall be prohibited during the study period, (ix) Those who have allergies (to foods related to the test foods), (x) Those who are pregnant, lactating, or intend to become pregnant during the study period. (11) Any other person whom the principal investigator deems inappropriate as a subject for this study.
30
日本語
名 | 真琴 |
ミドルネーム | |
姓 | 三好 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Miyoshi |
日本語
神戸大学大学院保健学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Health Sciences
日本語
病態解析学領域
英語
Department of Biophysics
6540142
日本語
神戸市須磨区友が丘7-10-2
英語
7-10-2, Tomogaoka, Suma-ku, Kobe
0787964615
miyoshi@harbor.kobe-u.ac.jp
日本語
名 | 真琴 |
ミドルネーム | |
姓 | 三好 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Miyoshi |
日本語
神戸大学大学院保健学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Health Sciences
日本語
病態解析学領域
英語
Department of Biophysics
6540142
日本語
神戸市須磨区友が丘7-10-2
英語
7-10-2, Tomogaoka, Suma-ku, Kobe
0787964615
miyoshi@harbor.kobe-u.ac.jp
日本語
神戸大学
英語
Kobe University Graduate School of Health Sciences
日本語
神戸大学大学院保健学研究科
日本語
日本語
英語
日本語
神戸大学
英語
Kobe University Graduate School of Health Sciences
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
神戸大学大学院保健学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Health Sciences
日本語
神戸市須磨区友が丘7-10-2
英語
7-10-2, Tomogaoka, Suma-ku, Kobe
0787964615
miyoshi@harbor.kobe-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
2027 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 09 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063272
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063272