UMIN試験ID | UMIN000055799 |
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受付番号 | R000063218 |
科学的試験名 | 身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象とした高11Sグロブリン大豆の運動機能の改善評価 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/01/06 |
最終更新日 | 2024/10/30 14:48:24 |
日本語
身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象とした高11Sグロブリン大豆の運動機能の改善評価
英語
Evaluation of the improvement in physical function by high 11S globulin content soybeans in healthy middle-aged and elderly individuals with low physical activity levels
日本語
身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象とした高11Sグロブリン大豆の運動機能の改善評価
英語
Evaluation of the improvement in physical function by high 11S globulin content soybeans in healthy middle-aged and elderly individuals with low physical activity levels
日本語
身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象とした高11Sグロブリン大豆の運動機能の改善評価
英語
Evaluation of the improvement in physical function by high 11S globulin content soybeans in healthy middle-aged and elderly individuals with low physical activity levels
日本語
身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象とした高11Sグロブリン大豆の運動機能の改善評価
英語
Evaluation of the improvement in physical function by high 11S globulin content soybeans in healthy middle-aged and elderly individuals with low physical activity levels
日本/Japan |
日本語
なし(健常な中高年齢者)
英語
Healthy middle-aged and elderly Individuals
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
身体活動量の低い健常な中高年齢者を対象に、高11Sグロブリン大豆の安全性と、その運動機能の改善を評価する
英語
To evaluate the safety and improvement in physical function of high 11S globulin soybeans in healthy middle-aged and elderly individuals with low physical activity levels.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
日本語
除脂肪体重(筋肉量)
MRI による大腿四頭筋の体積
筋力
歩行時間・速度
英語
Lean body mass (Muscle mass)
Quadriceps Volume by MRI
Muscle Strength
Walking Time and Speed
日本語
筋萎縮マーカー(3 メチルヒスチジン、クレアチニン)
酸化ストレスマーカー
英語
Muscle Atrophy Marker
Oxidative Stress Marker
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
介入行為の具体的内容(高11Sグリシニン大豆ミキサー食100g/日、投与時期28日間)
介入行為の変更基準;摂取による不調(アレルギー症状など)が生じた場合には中止
介入行為(予防、検査など)の中止、完了基準;摂取による不調(アレルギー症状など)が生じた場合には中止
英語
Specifics of the intervention act (high 11S globulin content soybeans in blended diet 100g /day, administration period of 28 days)
Criteria for modification of the intervention; discontinuation of the intervention if any discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs due to ingestion
Criteria for discontinuation or completion of the intervention (prophylaxis, testing, etc.); discontinuation if any intake-related discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs
日本語
介入行為の具体的内容(乳ミキサー食100g/日、投与時期28日間)
介入行為の変更基準;摂取による不調(アレルギー症状など)が生じた場合には中止
介入行為(予防、検査など)の中止、完了基準;摂取による不調(アレルギー症状など)が生じた場合には中止
英語
Specifics of the intervention act (milk protein in blended diet 100g /day, administration period of 28days)
Criteria for modification of the intervention; discontinuation of the intervention if any discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs due to ingestion
Criteria for discontinuation or completion of the intervention (prophylaxis, testing, etc.); discontinuation if any intake-related discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs
日本語
介入行為の具体的内容(対照ミキサー食100g/日、投与時期28日間)
介入行為の変更基準;摂取による不調(アレルギー症状など)が生じた場合には中止
介入行為(予防、検査など)の中止、完了基準;摂取による不調(下痢などの消化器症状、気分不良、アレルギー症状など)が生じた場合には中止
英語
Specifics of the intervention act (placebo in blended diet 100g /day, administration period of 28days)
Criteria for modification of the intervention; discontinuation of the intervention if any discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs due to ingestion
Criteria for discontinuation or completion of the intervention (prophylaxis, testing, etc.); discontinuation if any intake-related discomfort (allergic symptoms, etc.) occurs
日本語
英語
日本語
英語
日本語
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日本語
英語
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英語
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日本語
英語
45 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
女/Female
日本語
45歳以上
女性 (どうしても女性だけで研究対象者が集まらない場合は、男性も加える可能性あり)
本人から同意が得られた者
身体活動量の低い者
英語
Over 45 years old
Female (If it is not possible to gather only female participants, males may also be included)
Individuals who have given their consent
Individuals with low physical activity level
日本語
筋原発性の疾患を有している者
中等度以上の腎機能障害を有している者(糖尿病を有している者を含む)
蛋白質食に制限のある者
副腎皮質ステロイドなど筋肉に影響を与える薬剤の投与を受けている者
食物アレルギー(特に大豆アレルギーと乳アレルギー)とシラカバ花粉アレルギーもつ者
大豆や蛋白質を含む健康補助食品を摂取している者
ペースメーカー装着、閉所恐怖症など磁気共鳴画像撮影装置(MRI)検査が行えない者
本人が本研究への参加を拒否した場合
研究責任者が本研究への参加が困難と判断した場合
英語
Individuals with myogenetic diseases
Individuals with moderate or severe renal dysfunction (including those with diabetes)
Individuals with dietary protein restrictions
Individuals receiving medications that affect muscles, such as corticosteroids
Individuals with allergies (especially soy, milk and pollen allergies)
Individuals taking health supplements containing soy or protein
Individuals with pacemakers, claustrophobia, or other conditions that prevent MRI examinations
Individuals who refuse to participate in the study
Individuals deemed by the principal investigator to be unable to participate in the study
30
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 二川 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nikawa |
日本語
徳島大学大学院
英語
The University of Tokushima Graduate School
日本語
医歯薬学研究部
英語
Graduate School of Biomedical Sciences
770-8503
日本語
徳島県徳島市蔵本町3丁目18番地15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima
088-633-9248
nikawa@tokushima-u.ac.jp
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 二川 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nikawa |
日本語
徳島大学大学院
英語
The University of Tokushima Graduate School
日本語
医歯薬学研究部
英語
Graduate School of Biomedical Sciences
770-8503
日本語
徳島県徳島市蔵本町3丁目18番地15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima
088-633-9248
nikawa@tokushima-u.ac.jp
日本語
徳島大学
英語
The University of Tokushima
日本語
徳島大学大学院
日本語
The University of Tokushima Graduate School
日本語
二川 健
英語
Nikawa Takeshi
日本語
国立研究開発法人科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
日本語
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日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
徳島大学病院生命科学・医学系研究倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Tokushima University Hospital
日本語
徳島県徳島市蔵本町2丁目50-1
英語
2-50-1 Kuramoto-cho, Tokushima
0886339295
first-ec@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
徳島大学
2025 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
2027 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063218
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063218