UMIN試験ID | UMIN000056929 |
---|---|
受付番号 | R000063159 |
科学的試験名 | 玄米と白米のGI値の違いが眠気に及ぼす影響についての研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/04 |
最終更新日 | 2025/02/04 14:24:29 |
日本語
玄米と白米のGI値の違いが眠気に及ぼす影響についての研究
英語
Brown Rice vs. White Rice: Impact of Glycemic Index on Sleepiness
日本語
BR-WR GID 試験
英語
BR-WR GID Study
日本語
玄米と白米のGI値の違いが眠気に及ぼす影響についての研究
英語
Brown Rice vs. White Rice: Impact of Glycemic Index on Sleepiness
日本語
BR-WR GID 試験
英語
BR-WR GID Study
日本/Japan |
日本語
食後の眠気
英語
Post-meal Sleepiness
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
昼食後、耐え難い眠気に襲われ、学業や仕事に集中できない経験をすることが少なくない。我々は、昼食後の眠気には血糖値の急降下が関係しているのではないかと考えた。そこで本研究では、血糖値の効果が緩やかなGI値の低い玄米を摂取すると食後の眠気が抑えられるという仮説を検証する。対照群として同量の白米を摂取した群と比較し、玄米の摂取が眠気(主たる評価項目)、集中力、血糖値、自律神経系の生理的指標に与える影響を詳細に検討する。本研究により、GI値を意識した食事選択による眠気防止に役立つことが期待される。
英語
It is not uncommon to experience overwhelming sleepiness after lunch, making it difficult to focus on studies or work. We hypothesized that this post-lunch sleepiness might be related to a rapid drop in blood glucose levels. Therefore, this study aims to test the hypothesis that consuming brown rice, which has a low glycemic index (GI) and a more gradual effect on blood glucose levels, can reduce post-meal sleepiness. We will compare this with a control group that consumes an equivalent amount of white rice. The study will examine in detail the effects of brown rice consumption on sleepiness (the primary endpoint), concentration, blood glucose levels, and physiological indicators of the autonomic nervous system. We hope that the findings from this study will help in preventing sleepiness through conscious dietary choices based on GI levels.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
眠気: スタンフォード眠気尺度(SSS)
英語
Sleepiness: Stanford Sleepiness Scale
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
玄米食
英語
Brown rice diet
日本語
白米食
英語
White rice diet
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
25 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
東京家政学院大学人間栄養学科の学生
BMI:18.5~24.9kg/㎡の者
英語
Students from the Department of Human Nutrition at Tokyo Kasei Gakuin University
Individuals with a BMI of 18.5 to 24.9
日本語
睡眠障害がある者
現在医療機関に通院中の者(診断は問わない)
朝食の欠食習慣がある者
調査日の24時間以内に服薬をしている者
英語
Individuals with sleep disorders
Individuals currently receiving medical treatment (regardless of diagnosis)
Individuals with a habit of skipping breakfast
Individuals who have taken medication within 24 hours of the study day
15
日本語
名 | 光彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 山田 |
英語
名 | Mitsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Yamada |
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
日本語
人間栄養学部病態生理学研究室
英語
Department of Pathophysiology, School of Human Nutrition
102-8341
日本語
東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo
03-3262-2563
yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp
日本語
名 | 光彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 山田 |
英語
名 | Mitsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Yamada |
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
日本語
人間栄養学部病態生理学研究室
英語
Department of Pathophysiology, School of Human Nutrition
102-8341
日本語
東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo
03-3262-2563
yamada.mitsuhiko@kasei-gakuin.ac.jp
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
東京家政学院大学
英語
Tokyo Kasei Gakuin University
日本語
日本語
財団/Non profit foundation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京家政学院大学倫理審査委員会
英語
Tokyo Kasei Gakuin University Ethics Review Committee
日本語
東京都千代田区三番町22番地
英語
22 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo
03-3262-2251
rec@kasei-gakuin.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
未公表/Unpublished
15
日本語
玄米を食べやすく加工したレトルトパックを喫食することで、昼食後の眠気が軽減されることが確認された。しかし、予想に反して、眠気を強く生じた白米群では間質液グルコース濃度の上昇が緩やかであった。眠気とGI値の間に相関はみられず、GI値の違いが眠気に影響を及ぼしていたのではなかった。今後、GI値の違いについて研究を行う際には、使用する食材の選択が重要である。
英語
Consumption of a retort-packaged brown rice product reduced postprandial drowsiness. However, contrary to expectations, the white rice group, which showed stronger drowsiness, had a more gradual increase in interstitial glucose concentration. No correlation was found between drowsiness and glycemic index (GI), suggesting that GI differences did not affect drowsiness. Future studies on GI differences should carefully consider food selection.
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063159
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063159