UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000055247
受付番号 R000063080
科学的試験名 被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響
一般公開日(本登録希望日) 2025/10/01
最終更新日 2025/03/21 17:36:45

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響


英語
The effect of the test food intake on cognitive functioning

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響


英語
The effect of the test food intake on cognitive functioning

科学的試験名/Scientific Title

日本語
被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響


英語
The effect of the test food intake on cognitive functioning

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響


英語
The effect of the test food intake on cognitive functioning

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者


英語
Healthy subjects

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
被験食品の摂取が認知機能に及ぼす影響を検討する。


英語
To evaluate the effect of the test food intake on cognitive functioning.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
認知機能


英語
Cognitive function

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
認知機能、QOL調査、血液検査


英語
Cognitive function, QOL survey, blood test


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification

はい/YES

動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験食品1を12週間継続摂取


英語
Continuous intake of test foods 1 for 12 weeks

介入2/Interventions/Control_2

日本語
被験食品2を12週間継続摂取


英語
Continuous intake of test foods 2 for 12 weeks

介入3/Interventions/Control_3

日本語
対照食品を12週間継続摂取


英語
Continuous intake of control foods for 12 weeks

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

50 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

69 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1.書面による同意取得時の年齢が、50歳以上69歳以下の健康な日本人男性及び女性
2.記憶力の衰えを自覚している者
3.SCR時におけるMMSE-Jのスコアが24点以上の者
4.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、書面で試験参加に同意した者


英語
1.Helthy Japanese males and females who are between 50 and 69 years of age at the time of written informed consent.
2. Subjects who are aware of cognitive decline.
3.Subjects whose scoring of MMSE-J is 24 or more at screening.
4.Subjects who are fully explained the purpose and details of the study, have ability to consent, are volunteering to participate in the study with a full understanding of the explanation, and have consented to participate in the study in writing.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1.医師により、認知症と診断されている者
2.現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
3.現在、医師の管理下において、運動又は食事療法を行っている者
4.試験食品により、アレルギー発症のおそれがある者
5.薬物依存、アルコール依存の現病又は既往歴のある者
6.精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往歴がある者
7.夜間勤務やシフト勤務等により生活リズムが極度に不規則な者
8.食事、睡眠等の生活習慣が極度に不規則な者
9.極端な偏食をしている者
10.アルコール多飲者(平均純アルコール摂取量が約60g/日以上)又は過度の喫煙者(21本/日以上)
11.脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、糖尿病、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往歴を有する者
12.認知機能に影響を及ぼす医薬品、健康食品、サプリメント等(イチョウ葉エキス、DHA、EPA、GABA等)を使用している者、または使用を控えることができない者
13.イワシ、サバ、サンマ等の青魚やそれらを含む食品を常用している者
14.乳酸菌を多く含む食品(キムチ、ヨーグルト等)あるいは強化した医薬品、健康食品、サプリメント等を常用している者
15.色覚異常の者
16.認知機能に影響する可能性がある器具、機器、アプリ等を日頃から使用している者 (例: 脳トレパズル、脳トレゲーム等)


英語
1.Subjects who have been diagnosed with dementia by a physician.
2.Subjects receiving medication or outpatient treatment for a serious disease.
3.Subjects receiving exercise or diet therapy under the supervision of a physician.
4.Subjects who may develop an allergy to the ingredient of the test food.
5.Subjects with current or previous history of drug dependence or alcohol dependence.
6.Subjects who are currently seeing a doctor for the treatment of a psychiatric disorder (e.g., depression) and/or sleep disorder (e.g., insomnia, sleep apnea syndrome) or have previous history of a psychiatric disorder.
7.Subjects who have extremely irregular life rhythms due to night work, shift work, etc.
8.Subjects whose eating, sleeping, and other habits are extremely irregular.
9.Subjects who are having a very unbalanced diet.
10.Heavy users of alcohol (the mean consumption of pure alcohol is 60 g/day or more) or excessive smokers (21 cigarettes/day or more).
11.Subjects with current or previous history of a brain disease, malignancy, immunological disease, diabetes mellitus, hepatic disease (hepatitis), renal disease, cardiac disease, thyroid disease, adrenal disease, metabolic disease, or other serious diseases.
12.Subjects who use or are unable to stop using health foods, supplements (e.g., ginkgo biloba extract, DHA, EPA, and GABA), and drugs that may affect cognitive functioning.
13.Subjects who regularly consume sardines, mackerels, skippers, or other similar fishes as well as foods containing these fishes.
14.Subjects who regularly consume lactobacillus-rich foods (e.g., kimchi, yoghurt) or medications, health food products, or dietary supplements containing high amount of lactobacillus.
15.Subjects with color blindness.
16.Subjects who usually use devices, equipment, and applications that may affect cognitive functions. (e.g., brain training puzzles, brain training games)

目標参加者数/Target sample size

60


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
裕樹
ミドルネーム
樋口


英語
Yuki
ミドルネーム
Higuchi

所属組織/Organization

日本語
亀田製菓株式会社


英語
KAMEDA SEIKA CO., LTD.

所属部署/Division name

日本語
食品開発研究所


英語
Food Research and Development Institute

郵便番号/Zip code

950-0198

住所/Address

日本語
新潟県新潟市江南区亀田工業団地3丁目1番1号


英語
3-1-1 Kameda-kogyodanchi, Konan-ku, Niigata-shi, Niigata 950-0198, Japan

電話/TEL

025-382-8879

Email/Email

y_higuchi@sk.kameda.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
博之
ミドルネーム
宮澤


英語
Hiroyuki
ミドルネーム
Miyazawa

組織名/Organization

日本語
株式会社ヒューマR&D


英語
HUMA R&D CORP

部署名/Division name

日本語
臨床開発部


英語
Clinical Development Department

郵便番号/Zip code

108-0023

住所/Address

日本語
東京都港区芝浦4-11-17 中野スプリングビル5階


英語
NAKANO SPRING Bld 5F, 4-11-17 Shibaura, Minato-ku, Tokyo 108-0023 Japan

電話/TEL

03-3431-1260

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

rd@huma-rd.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
HUMA R&D CORP

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社ヒューマR&D


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
KAMEDA SEIKA CO., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
亀田製菓株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
東京新宿クリニック倫理審査委員会


英語
Tokyo Shinjuku Clinic Ethical Review Board

住所/Address

日本語
東京都新宿区歌舞伎町2丁目46-3 SIL新宿ビル5階


英語
5F,SIL Shinjuku-building ,2-46-3,Kabukicho,Shinju-ku,Tokyo,160-0021,Japan

電話/Tel

03-6709-6071

Email/Email

tokyoshinjuku@taifukukai.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 10 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

60

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 07 12

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 07 19

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 08 19

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2024 12 24

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2025 01 10

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2025 01 17

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2025 03 14


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
(除外基準続き)
17.同意取得日から遡って3ヵ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
18.同意取得日から遡って1ヵ月以内に200 mLあるいは3ヵ月以内に400 mLを超える採血、成分献血を行った者
19.現在、妊娠又は授乳をしている者、又は試験期間中にその可能性がある者
20.各種調査票への記録遵守が困難な者
21.SCR時の臨床検査値又は計測値から、被験者として不適当と判断された者
22.その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者


英語
(Exclusion criteria continued)
17.Subjects who participated in another clinical study/research within 3 months before the date of informed consent or who plan to participate in another clinical study/research during the study period.
18.Subjects who donated more than 200 mL of whole blood, plasma, or platelets within 1 month before the date of informed consent or 400 mL within 3 months before the date of informed consent.
19.Subjects who are currently pregnant or breastfeeding, or may become pregnant or start breastfeeding during the study period.
20.Subjects who have difficulty complying with recording of each survey form.
21.Subjects whose laboratory test values or measurements at screening indicate their ineligibility to participate in the study.
22.Other subjects who are considered ineligible for participation in the study by the investigator.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 08 15

最終更新日/Last modified on

2025 03 21



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