UMIN試験ID | UMIN000055160 |
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受付番号 | R000063003 |
科学的試験名 | 膵頭十二指腸切除術後の味覚障害と微量元素の関係性 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/06 |
最終更新日 | 2024/08/05 11:49:07 |
日本語
膵頭十二指腸切除を受ける患者さんの味覚変化と血液中の微量元素の関係性
英語
Taste Alteration Survey and Trace Elements (TASTE) in patients undergoing pancreatoduodenectomy
日本語
TASTE-PD試験
英語
TASTE-PD trial
日本語
膵頭十二指腸切除術後の味覚障害と微量元素の関係性
英語
Taste Alteration Survey and Trace Elements (TASTE) in patients undergoing Pancreatoduodenectomy
日本語
TASTE-PD試験
英語
TASTE-PD trial
日本/Japan |
日本語
膵頭十二指腸切除を必要とするすべての腫瘍性疾患(胆道がん、膵がん、十二指腸がんなどを含む)
英語
All tumors requiring pancreatoduodenectomy including biliary tract cancer, pancreatic cancer, and duodenal cancer.
消化器外科(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic surgery |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
膵頭十二指腸切除の入院中に発生する味覚障害の頻度と特徴を調査すること
英語
To investigate the frequency and characteristics of perioperative dysgeusia during hospitalization for pancreatoduodenectomy.
その他/Others
日本語
膵頭十二指腸切除の周術期に味覚障害が生じた患者と生じていない患者を比較し、味覚障害と血清微量元素濃度との関係を調査すること
英語
To investigate the association between dysgeusia and serum levels of trace metal elements by comparing the patients with and without perioperative dysgeusia.
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
膵頭十二指腸切除を受ける患者における入院中(術前2日前から術後21日目まで)の味覚障害の発生頻度
英語
The frequency and characteristics of perioperative dysgeusia during hospitalization for pancreatoduodenectomy (between 2 days before surgery and postoperative day 21).
日本語
膵頭十二指腸切除の術前、術後3、7、14、21日時点の味覚障害の発生頻度。
膵頭十二指腸切除の入院中に味覚障害が発生した群と発生していない群における、手術前日、術後1、3、7、14、21日目の血清微量元素濃度。
(血清微量元素は鉄、亜鉛、マグネシウム、銅、リン、カルシウム)
英語
The frequency and characteristics of dysgeusia before surgery and on postoperative day 3, 7, 14, and 21.
Serum levels of trace metal elements before surgery and on postoperative day 1, 3, 7, 14, and 21 in the patients with and without perioperative dysgeusia.
(Trace metal elements include iron, zinc, magnesium, copper, inorganic phosphate, and calcium).
観察/Observational
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
79 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(I) 20歳から79歳までの方
(II) 研究に同意した方
(III) 自身の味覚に関する症状をアンケートを通して正しく答えることのできる方
(IV) 膵頭十二指腸切除を受ける方
(V)以前に胃切除を受けたことのある方、また術前に化学療法を受けている方は除外しない
英語
(I) Patients who are aged 20-79 years.
(II) Patients who are able to provide written informed consent.
(III) Patients who are considered reliable in expressing their symptoms according to a questionnaire.
(IV) Patients who are scheduled to undergo PD.
(V) Patients who had undergone preoperative chemotherapy or had a history of gastrectomy will be also included.
日本語
(I) 認知症を含む精神疾患を有する方
(II) 肝硬変を有する方
(III) 血清クレアチニン値 2 mg/dL以上の腎機能障害を有する方
(IV) 血清ヘモグロビン値 9.0 g/dL以下の貧血を有する方
(V) 肝膵同時切除術を予定されている方
英語
(I) Patients with psychiatric diseases including dementia.
(II) Patients with liver cirrhosis.
(III) Patients with renal failure (creatinine over 2 mg/dL).
(IV) Patients with anemia (hemoglobin under 9.0 g/dL).
(V) Patients who are scheduled to undergo hepato-pancreatoduodenectomy.
100
日本語
名 | 禎一 |
ミドルネーム | |
姓 | 杉浦 |
英語
名 | Teiichi |
ミドルネーム | |
姓 | Sugiura |
日本語
静岡県立静岡がんセンター
英語
Shizuoka Cancer Center
日本語
肝胆膵外科
英語
Division of Hepato-Biliary-Pancreatic Surgery
411-8777
日本語
静岡県駿東郡長泉町下長窪1007番地
英語
1007 Shimonagakubo, Nagaizumi-cho, Sunto-gun, Shizuoka, Japan
055-989-5222
t.sugiura@scchr.jp
日本語
名 | 克久 |
ミドルネーム | |
姓 | 大木 |
英語
名 | Katsuhisa |
ミドルネーム | |
姓 | Ohgi |
日本語
静岡県立静岡がんセンター
英語
Shizuoka Cancer Center
日本語
肝胆膵外科
英語
Division of Hepato-Biliary-Pancreatic Surgery
411-8777
日本語
静岡県駿東郡長泉町下長窪1007番地
英語
1007 Shimonagakubo, Nagaizumi-cho, Sunto-gun, Shizuoka, Japan
055-989-5222
ka.ogi@scchr.jp
日本語
静岡県立静岡がんセンター(研究所)
英語
Shizuoka Cancer Center
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英語
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無し
英語
None
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その他/Other
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英語
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英語
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英語
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静岡県立静岡がんセンター
英語
Shizuoka Cancer Center
日本語
静岡県駿東郡長泉町下長窪1007番地
英語
1007 Shimonagakubo, Nagaizumi-cho, Sunto-gun, Shizuoka, Japan
055-989-5222
rinsho_office@scchr.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2024 | 年 | 08 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
100
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2021 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 22 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
2021年4月-2022年9月に当施設を受診した患者で選択基準に合致した全員について、膵頭十二指腸切除を施行する入院中に味覚障害の詳細についてのアンケートを施行した。
アンケートは術前と術後3、7、14、21日目に施行した。味覚障害と血清微量元素濃度との関係を調査するため、鉄、亜鉛、マグネシウム、銅、リン、カルシウムを含む血液検査を術前、術後1、3、7、14、21日目に施行した。
英語
Between April 2021 and September 2022, 100 patients fulfilled the inclusion criteria and participated in the study. The questionnaire was distributed to all patients following administration. Patients were asked to complete the questionnaires on the day before surgery and on postoperative days 3, 7, 14, and 21 and then place the sheets into an opaque file to blind them to all medical workers. Blood samples were collected on the day before surgery and on postoperative days 1, 3, 7, 14, and 21. General biochemical variables and trace metal elements, including iron, zinc, magnesium, copper, inorganic phosphate, and calcium, were measured.
2024 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000063003
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000063003