| UMIN試験ID | UMIN000055055 |
|---|---|
| 受付番号 | R000062894 |
| 科学的試験名 | プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾); RCT |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2024/07/24 |
| 最終更新日 | 2025/11/13 09:15:19 |
日本語
プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾)
英語
A New Approach to Prevent the Progression of Frailty in Prefrail Elderly Individuals through Agarooligosaccharide Intervention (Second Phase)
日本語
プレフレイルの進行を阻害する臨床試験の第二弾
英語
Second Phase of the Clinical Trial to Inhibit the Progression of Prefrailty
日本語
プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾);
RCT
英語
A New Approach to Prevent the Progression of Frailty in Prefrail Elderly Individuals through Agarooligosaccharide Intervention (Second Phase):Randomized Clinical Trial
日本語
プレフレイルの進行を阻害する臨床試験の第二弾
英語
Second Phase of the Clinical Trial to Inhibit the Progression of Prefrailty
| 日本/Japan |
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虚弱の前段階および虚弱
英語
Prefrailty or frailty
| 該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高齢者のプレフレイルからフレイル(虚弱)への進行を、機能性食品摂取により阻止するRCTである。機能性食品のアガロオリゴ糖錠(Agaro-Oliogosaccharides, 以下AOSs)の日常的摂取が、プレフレイルの高齢者の歩行速度や筋力低下を軽減し、フレイルを可逆的に抑制することを、ランダム化比較試験で実証する。
英語
It is a randomized controlled trial (RCT) aimed at preventing the progression of prefrailty to frailty (weakness) in elderly individuals through the intake of functional foods. The trial seeks to demonstrate that the daily intake of functional food Agaro-Oligosaccharides (AOSs) can reduce walking speed and muscle strength decline in prefrail elderly individuals, thereby reversibly inhibiting the progression to frailty.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
第Ⅲ相/Phase III
日本語
10メートル歩行試験
英語
10 meter walking test
日本語
AOSs500mg/日もしくは、プラシボを12週間の連日摂取を行う
10メートル歩行速度、30秒椅子立ち上がり試験、Timed Up and Go試験、下肢筋力、握力、血圧、痛み点数
英語
Taking 500mg/day AOSs or Placebo for 12 weeks
10-meter walking speed
30-second chair stand test
Timed Up and Go test
Lower limb muscle strength
Grip strength
Blood pressure
Pain score
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
500mg/日のアガロオリゴ糖を12週間連日投与する
英語
Taking 500mg/day of Agarooligosaccharide for 12 weeks
日本語
Placeboを12週間連日投与する
英語
Taking Placebo for 12 weeks
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
| 65 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
25項目のフレイルチェックリストにおいて、4点以上の者
英語
"Individuals scoring 4 or more points on the 25-item frailty checklist"
日本語
高血圧の者
英語
People with high blood pressure
40
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| 名 | 量二 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 弘田 |
英語
| 名 | RYOJI |
| ミドルネーム | |
| 姓 | HIROTA |
日本語
松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
人間健康学部
英語
Department of Nutrition
3901241
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
0263487200
ryoryo2003@yahoo.co.jp
日本語
| 名 | 量二 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 弘田 |
英語
| 名 | RYOJI |
| ミドルネーム | |
| 姓 | HIROTA |
日本語
松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
人間健康学部
英語
Department of Nutrition
3901241
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
09036969547
https://www.matsumoto-u.ac.jp/professors/pid22140.php
ryoryo2003@yahoo.co.jp
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松本大学
英語
Matsumoto university
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英語
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松本大学
英語
Matsumoto university
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自己調達/Self funding
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英語
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英語
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英語
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松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
0263487200
ryoji.hirota@t.mastu.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
| 2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
| 2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
| 2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
| 2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
| 2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
| 2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
| 2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
| 2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
背景: フレイルおよびサルコペニアは高齢女性における主要な健康課題である。アガロオリゴ糖(AGO)は、アガロース由来の低分子量炭水化物であり、抗炎症作用および抗酸化作用を有し、筋機能の維持に寄与する可能性がある。
方法: この研究は12週間のランダム化二重盲検プラセボ対照試験であり、地域在住の高齢女性23名(AGO群12名、プラセボ群11名)に、AGO(500 mg/日)またはプラセボを摂取してもらった。評価項目は、10メートル歩行速度、握力、30秒椅子立ち上がりテスト(CS-30)、Timed Up and Go(TUG)、および下肢の周径とした。
結果: 6週時点では、AGO群において左手握力の増加がプラセボ群より大きかった(変化量:AGO群プラス1.2キログラム〔標準偏差1.5〕、プラセボ群マイナス0.5キログラム〔標準偏差1.4〕、p=0.020)。また、右下腿周径でもAGO群の増加が大きかった(変化量:AGO群プラス0.6センチメートル〔標準偏差1.3〕、プラセボ群マイナス1.1センチメートル〔標準偏差1.3〕、p=0.008)。
プレフレイル群(フレイルスコア4以上、9名)では、AGOにより左手握力が有意に改善した(変化量:プラス1.8キログラム〔標準偏差1.8〕、p=0.049)。
12週時点では群間差は有意とならなかったが、変化の方向性はAGO群で良好であった。重篤な有害事象は確認されなかった。
結論: AGO摂取(500 mg/日)は忍容性が高く、高齢女性における筋力および下腿周径の短期的改善と関連した。特にプレフレイル参加者で効果がより強く示された。今後は、より大規模で長期間の試験により、効果の持続性と臨床的意義の検証が必要である。
英語
Background: Frailty and sarcopenia are major health issues among older women. Agaro-oligosaccharides (AGO), low-molecular-weight carbohydrates derived from agarose, exhibit anti-inflammatory and antioxidant activities that may support muscle maintenance.
Methods: In this 12-week randomized, double-blind, placebo-controlled trial, 23 community-dwelling older women (AGO n = 12; placebo n = 11) received AGO (500 mg/day) or placebo. Outcomes included 10-m walking speed, grip strength, 30-second chair-stand test (CS-30), timed up-and-go (TUG), and lower-limb circumferences.
Results: At week 6, the AGO group showed a greater increase in left-hand grip strength than placebo (change = +1.2 +/- 1.5 kg vs -0.5 +/- 1.4 kg; p = 0.020) and a greater increase in right calf circumference (change = +0.6 +/- 1.3 cm vs -1.1 +/- 1.3 cm; p = 0.008). In the pre-frail subgroup (frailty score >= 4; n = 9), left-hand grip strength improved significantly with AGO (change = +1.8 +/- 1.8 kg; p = 0.049). Between-group differences were not significant at week 12, although directions of change remained favorable in the AGO group. No serious adverse events occurred.
Conclusions: AGO supplementation (500 mg/day) was well tolerated and associated with short-term improvements in muscle strength and calf circumference among older women, with signals stronger in pre-frail participants. Larger, longer trials are warranted to confirm durability and clinical relevance.
Keywords: agaro-oligosaccharides; sarcopenia; frailty; older women; randomized controlled trial; muscle strength
| 2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062894
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062894