UMIN試験ID | UMIN000055055 |
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受付番号 | R000062894 |
科学的試験名 | プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾); RCT |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/07/24 |
最終更新日 | 2024/08/09 03:08:55 |
日本語
プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾)
英語
A New Approach to Prevent the Progression of Frailty in Prefrail Elderly Individuals through Agarooligosaccharide Intervention (Second Phase)
日本語
プレフレイルの進行を阻害する臨床試験の第二弾
英語
Second Phase of the Clinical Trial to Inhibit the Progression of Prefrailty
日本語
プレフレイル高齢者へのアガロオリゴ糖介入によるフレイル進行阻止の新たな取組み(第二弾);
RCT
英語
A New Approach to Prevent the Progression of Frailty in Prefrail Elderly Individuals through Agarooligosaccharide Intervention (Second Phase):Randomized Clinical Trial
日本語
プレフレイルの進行を阻害する臨床試験の第二弾
英語
Second Phase of the Clinical Trial to Inhibit the Progression of Prefrailty
日本/Japan |
日本語
虚弱の前段階および虚弱
英語
Prefrailty or frailty
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高齢者のプレフレイルからフレイル(虚弱)への進行を、機能性食品摂取により阻止するRCTである。機能性食品のアガロオリゴ糖錠(Agaro-Oliogosaccharides, 以下AOSs)の日常的摂取が、プレフレイルの高齢者の歩行速度や筋力低下を軽減し、フレイルを可逆的に抑制することを、ランダム化比較試験で実証する。
英語
It is a randomized controlled trial (RCT) aimed at preventing the progression of prefrailty to frailty (weakness) in elderly individuals through the intake of functional foods. The trial seeks to demonstrate that the daily intake of functional food Agaro-Oligosaccharides (AOSs) can reduce walking speed and muscle strength decline in prefrail elderly individuals, thereby reversibly inhibiting the progression to frailty.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
第Ⅲ相/Phase III
日本語
10メートル歩行試験
英語
10 meter walking test
日本語
AOSs500mg/日もしくは、プラシボを12週間の連日摂取を行う
10メートル歩行速度、30秒椅子立ち上がり試験、Timed Up and Go試験、下肢筋力、握力、血圧、痛み点数
英語
Taking 500mg/day AOSs or Placebo for 12 weeks
10-meter walking speed
30-second chair stand test
Timed Up and Go test
Lower limb muscle strength
Grip strength
Blood pressure
Pain score
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
500mg/日のアガロオリゴ糖を12週間連日投与する
英語
Taking 500mg/day of Agarooligosaccharide for 12 weeks
日本語
Placeboを12週間連日投与する
英語
Taking Placebo for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
25項目のフレイルチェックリストにおいて、4点以上の者
英語
"Individuals scoring 4 or more points on the 25-item frailty checklist"
日本語
高血圧の者
英語
People with high blood pressure
40
日本語
名 | 量二 |
ミドルネーム | |
姓 | 弘田 |
英語
名 | RYOJI |
ミドルネーム | |
姓 | HIROTA |
日本語
松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
人間健康学部
英語
Department of Nutrition
3901241
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
0263487200
ryoryo2003@yahoo.co.jp
日本語
名 | 量二 |
ミドルネーム | |
姓 | 弘田 |
英語
名 | RYOJI |
ミドルネーム | |
姓 | HIROTA |
日本語
松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
人間健康学部
英語
Department of Nutrition
3901241
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
09036969547
https://www.matsumoto-u.ac.jp/professors/pid22140.php
ryoryo2003@yahoo.co.jp
日本語
松本大学
英語
Matsumoto university
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英語
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松本大学
英語
Matsumoto university
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日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
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英語
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英語
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松本大学
英語
Matsumoo university
日本語
長野県松本市新村2095-1
英語
2095-1, Niimura, Matsumoto, Nagano
0263487200
ryoji.hirota@t.mastu.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
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英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062894
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062894