UMIN試験ID | UMIN000055014 |
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受付番号 | R000062852 |
科学的試験名 | 乳酸菌の摂取による腸管バリア機能改善に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/30 |
最終更新日 | 2024/07/18 19:25:27 |
日本語
乳酸菌の摂取による腸管バリア機能改善に関する検討
英語
Study on effect of the intestinal barrier function by ingesting lactic acid bacteria
日本語
乳酸菌の摂取による腸管バリア機能改善に関する検討
英語
Study on effect of the intestinal barrier function by ingesting lactic acid bacteria
日本語
乳酸菌の摂取による腸管バリア機能改善に関する検討
英語
Study on effect of the intestinal barrier function by ingesting lactic acid bacteria
日本語
乳酸菌の摂取による腸管バリア機能改善に関する検討
英語
Study on effect of the intestinal barrier function by ingesting lactic acid bacteria
日本/Japan |
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該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌を12週間摂取することによる腸管バリア関連指標の変動を評価する。
英語
To examine the effect of the lactic acid bacteria consumed for 12 weeks on intestinal barrier index.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
日本語
尿・血液・糞便の腸管バリア関連指標
英語
Intestinal barrier indexes of urine, blood, and feces
日本語
排便状況、炎症マーカー、臨床検査値、糞便検査、出雲スケール、POMS2短縮版、SF-36v2アキュート版、OSA-MA
英語
Defecation status, Inflammation markers, Clinical laboratory values, Fecal examination, Izumo scale, POMS2 short version, SF-36v2 acute version, OSA-MA
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品はデキストリンと乳酸菌を混合した粉末スティック
1日1包(1g)を12週間摂取
英語
Daily intake one packet (1g) of test food for 12 weeks
日本語
プラセボ(対照食品)はデキストリンのみの粉末スティック
1日1包(1g)を12週間摂取
英語
Daily intake one packet (1g) of placebo (control food) for 12 weeks
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時に年齢が18歳以上65歳未満の男女
2. スクリーニング検査時のBMIが25以上の者
3. 本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した者
英語
1. Males and females aged more than or equal to 18, and less than 65 when obtaining the consent
2. Subjects whose BMI is 25 or more in the screening
3. Subjects receiving a sufficient briefing of the objective and content of the present study, fully understanding and agreeing to voluntarily participate in the present study and being able to sign a written informed consent
日本語
1. ガラクトース血症に罹患していると申告のあった者
2. 消化器の切除歴がある者または同意取得前1年以内に内視鏡によるポリープ等切除を受けた者
3. 同意取得の1ヶ月前から研究に影響を与える可能性のある食品、サプリメントのいずれかを平均週4日以上摂取している者
4. 同意取得から摂取後検査終了までの間、研究に影響を与える可能性のある上記の食品、サプリメントの摂取を止めることができない者
5. 同意取得の1ヶ月前から腸症状に影響する可能性がある薬剤やアスピリンなどの非ステロイド性抗炎症薬を平均週3日以上服用している者
6. 同意取得の2ヶ月前より抗生物質を服用した者
7. 各検査の前日から検査終了まで、一般用医薬品、医薬部外品、サプリメント、健康食品の摂取および服用を控えることができない者
8. 研究期間中に家庭、仕事などの生活環境に大きな変化が見込まれ、研究参加・継続が難しい者
9. 喫煙習慣がある者
10. 乳製品の摂取により腹部症状に変化がある者
11. 食物アレルギーを有する者
12. 妊婦・授乳中および妊娠の可能性がある者
13. 同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究・モニター研究に参加していた者
14. 糖尿病、消化器疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者
15. スクリーニング検査の感染症検査でHBs抗原あるいはHCV抗体が陽性であった者
16. その他、研究責任医師が研究対象者として不適当と判断した者
英語
1. Subjects who have been reported to have galactosemia
2. Subjects who have history of gastrointestinal surgical procedures or who have undergone endoscopic removal of polyps within one year prior to obtaining the informed consent
3. Subjects who take food or supplement which have the possibility to affect the results of the present study more than 4 days a week before 1 months of informed consent
4. Subjects who can't restrict food or supplement which have the possibility to affect the results of the present study from the observation period to the present study period
5. Subjects who take medications that may affect bowel symptoms or non-steroidal anti-inflammatory drugs such as aspirin more than 3 days a week before 1 months of informed consent
6. Subjects who have taken antibiotics before 2 months of informed consent
7. Subjects who can't restrict taking OTC drugs, quasi-drugs, supplements, or health foods from the day before the examination until the completion of the examination
8. Subjects who are expected to undergo a major change in their home, work, or other living environment during the research period and who have difficulty participating in or continuing research
9. Subjects who are smokers
10. Subjects who have abdominal symptoms by ingesting dairy products
11. Subjects with food allergies
12. Subjects who are pregnant or lactating, or intending to become pregnant during the study
13. Subjects who had participated in other clinical trials within the past month
14. Subjects suffering from or undergoing treatment for diabetes, digestive diseases, heart disease, thyroid disease, adrenal disease, and other metabolic diseases
15. Subjects who tested positive for hepatitis B virus or hepatitis C virus in the screening
16. Subjects deemed unsuitable for the present study by the investigator
100
日本語
名 | 紀宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 指原 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Sashihara |
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明治ホールディングス株式会社
英語
Meiji Holdings Co., Ltd.
日本語
ウェルネスサイエンスラボ
英語
Wellness Science Labs
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo, Japan
042-632-5842
toshihiro.sashihara@meiji.com
日本語
名 | 紀宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 指原 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Sashihara |
日本語
明治ホールディングス株式会社
英語
Meiji Holdings Co., Ltd.
日本語
ウェルネスサイエンスラボ
英語
Wellness Science Labs
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo, Japan
042-632-5842
toshihiro.sashihara@meiji.com
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その他
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Meiji Holdings Co., Ltd.
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明治ホールディングス株式会社
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その他
英語
Meiji Holdings Co., Ltd.
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明治ホールディングス株式会社
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営利企業/Profit organization
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
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東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル2階
英語
Daiwa Building 2F, 3-3-10, Nihombashihongoku, Chuo, Tokyo, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062852
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062852