UMIN試験ID | UMIN000055188 |
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受付番号 | R000062815 |
科学的試験名 | ノンアルコール飲料の提供が飲酒量および労働生産性に与える影響に関する研究:職域におけるランダム化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/08/07 |
最終更新日 | 2024/12/02 22:21:45 |
日本語
ノンアルコール飲料の提供が飲酒量および労働生産性に与える影響に関する研究:職域におけるランダム化比較試験
英語
The impact of serving non-alcoholic beverages on alcohol consumption and work productivity: Randomized controlled study in the workplace
日本語
ノンアルコール飲料の提供が飲酒量および労働生産性に与える影響に関する研究:職域におけるランダム化比較試験
英語
The impact of serving non-alcoholic beverages on alcohol consumption and work productivity: Randomized controlled study in the workplace
日本語
ノンアルコール飲料の提供が飲酒量および労働生産性に与える影響に関する研究:職域におけるランダム化比較試験
英語
The impact of serving non-alcoholic beverages on alcohol consumption and work productivity: Randomized controlled study in the workplace
日本語
ノンアルコール飲料の提供が飲酒量および労働生産性に与える影響に関する研究:職域におけるランダム化比較試験
英語
The impact of serving non-alcoholic beverages on alcohol consumption and work productivity: Randomized controlled study in the workplace
日本/Japan |
日本語
生活習慣病のリスクを高める過剰な飲酒
英語
Excessive drinking that increases the risk of lifestyle-related diseases
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
職域において、ノンアルコール飲料の提供が飲酒量低減効果を示すかの再現性を検証するとともに、労働生産性に与える影響を調べる。
英語
To verify the reproducibility of the effect on reducing alcohol consumption and determine its effect on work productivity by providing non-alcoholic beverages in the workplace.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
労働生産性 (WHO-HPQ)
英語
Work productivity (Heath and Work Performance Questionnaire; HPQ)
日本語
1) 純アルコール1日60g以上飲酒した日数
2) 4週間の総アルコール摂取量(Total alcohol consumption; TAC)とそのベースラインからの変化量
3) 4週間のノンアルコール飲料摂取量とそのベースラインからの変化量
4) 飲酒行動に対する行動変容ステージ
5) ワークエンゲイジメント (Utrecht Work Engagement Scale)
6) 主観的健康観
7) 慢性疲労尺度 (Modified Fatigue Impact Scale)
8) メンタルヘルス指標 (K6)
9) ウェルビーイング指標(The Short Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale)
10) 人生満足度(Satisfaction With Life Scale)
11) 睡眠 (Pittsburg Sleep Quality Index)
12) 食事・運動・喫煙習慣
英語
1) Days of the consumption of pure alcohol intake of 60g or more
2) Total alcohol consumption (TAC) for past 4 weeks and changes from baseline
3) Total intake of non-alcoholic beverages for past 4 weeks and changes from baseline
4) Stage of change in drinking behavior
5) Utrecht Work Engagement Scale
6) Subjective health perception
7) Modified Fatigue Impact Scale
8) K6
9) The Short Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale
10) Satisfaction With Life Scale
11) Pittsburg Sleep Quality Index
12) Diet, exercise, and smoking habits
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
12週間のノンアルコール飲料の提供(4週間ごとに3回提供、1回最大提供量は350ml/本×24本/1ケース×2ケース、6メーカー26種類のノンアルコール飲料から1ケースごと選択)
英語
Provision of non-alcoholic beverages for 12 weeks (3 times every 4 weeks, maximum quantity provided per 4weeks is 350ml/bottle x 24 bottles per case x 2 cases, each case selected from 26 types of non-alcoholic beverages from 6 manufacturers)
日本語
対照群:なし
英語
Control group: None
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 20歳以上の成人
2) 週に4日以上飲酒している飲酒者
3) 1日あたりの平均飲酒量が男性は純アルコール40g以上, 女性20g以上の飲酒者
英語
1) 20 years and over
2) Drinkers who drink four days or more a week
3) Drinkers whose average consumption of pure alcohol intake of 40g or more for male, 20g or more for female per day
日本語
1) 研究非同意
2) 意思決定能力なし
3) 肝疾患の既往がある方
4) 妊娠中の方・授乳中である方
5) LINEアプリ(飲酒量レコーディング)利用への非同意
6) アルコール依存症の方(医師との面談により診断)
英語
1) Disagreement with this study
2) No decision making ability
3) Those who have a history of liver disease
4) Pregnant/lactating
5) Disagreement with the use of LINE application (alcohol consumption recording)
6) Alcohol dependence syndrome (diagnosed by interview with a doctor)
277
日本語
名 | 尚 |
ミドルネーム | |
姓 | 吉本 |
英語
名 | Hisashi |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshimoto |
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
健幸ライフスタイル開発研究センター
英語
R&D Center for Lifestyle Innovation
305-8550
日本語
茨城県つくば市春日1-2
英語
1-2 Kasuga, Tsukuba, Ibaraki 305-8550
029-853-1019
hisashiyoshi@md.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | 歩惟 |
ミドルネーム | |
姓 | 大畑 |
英語
名 | Ai |
ミドルネーム | |
姓 | Ohata |
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
健幸ライフスタイル開発研究センター
英語
R&D Center for Lifestyle Innovation
305-8550
日本語
茨城県つくば市春日1-2
英語
1-2 Kasuga, Tsukuba, Ibaraki 305-8550
029-853-1019
lifestyle-tsukuba@un.tsukuba.ac.jp
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
日本語
健幸ライフスタイル開発研究センター
日本語
吉本 尚
英語
Yoshimoto Hisashi
日本語
その他
英語
ASAHI BREWERIES, LTD.
日本語
アサヒビール株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
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英語
日本語
英語
日本語
筑波大学医学医療系医の倫理委員会
英語
Ethics Committee, Institute of Medicine, University of Tsukuba
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki 305-8575
029-853-3022
sien.ningenss@un.tsukuba.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
278
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 02 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062815
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062815