UMIN試験ID | UMIN000054969 |
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受付番号 | R000062777 |
科学的試験名 | 栄養バランスの整った弁当の継続摂取が心身不調に与える影響に関するランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/07/16 |
最終更新日 | 2024/07/15 23:35:39 |
日本語
栄養バランスの整った弁当の継続摂取が心身不調に与える影響に関するランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A Randomized, Double-Blind, Parallel Group Study on the Effect of Continuous Consumption of Nutritionally Balanced "Bento" on Psychosomatic Disorders
日本語
栄養バランスの整った弁当の継続摂取が心身不調に与える影響に関するランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A Randomized, Double-Blind, Parallel Group Study on the Effect of Continuous Consumption of Nutritionally Balanced "Bento" on Psychosomatic Disorders
日本語
栄養バランスの整った弁当の継続摂取が心身不調に与える影響に関するランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A Randomized, Double-Blind, Parallel Group Study on the Effect of Continuous Consumption of Nutritionally Balanced "Bento" on Psychosomatic Disorders
日本語
栄養バランスの整った弁当の継続摂取が心身不調に与える影響に関するランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A Randomized, Double-Blind, Parallel Group Study on the Effect of Continuous Consumption of Nutritionally Balanced "Bento" on Psychosomatic Disorders
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
2種の栄養バランスの整った食事(弁当)を12週間継続摂取した際の心身不調への影響をランダム化二重盲検並行群間比較試験にて検討する。
英語
To examine the effects on psychosomatic disorders of continuous consumption of two nutritionally balanced meals ("Bento") for 12 weeks in a randomized, double-blind, parallel-group study.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
The General Health Questionnaire:GHQ60
英語
GHQ60
日本語
SF-12、体調アンケート、肌検査、睡眠・覚醒リズム、腸内細菌叢解析、毛細血管検査、体組成、バイタルサイン、血液検査(血液一般、肝機能、腎機能、血中脂質、血糖、栄養状態、ミネラル、血中骨代謝マーカー)、尿検査(尿中骨代謝マーカー、尿一般検査)、簡易型自記式食事歴法質問票(BDHQ)、食意識・食行動に関するアンケート
英語
SF-12, physical condition questionnaire, skin test, sleep-wake rhythm, intestinal microflora analysis, capillary examination, body composition, vital signs, blood tests, urine test, BDHQ, Questionnaire on food consciousness and food behavior
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
減塩食
英語
low-salt meal
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減塩和食
英語
low-salt Japanese meal
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の意義、内容、目的を十分に理解し、本研究の参加について文書にてまたは電磁的に同意を得られた者
2. 同意取得時の年齢が18歳以上30歳未満の日本人男女学生
3. 食事バランスガイド遵守得点が相対的に低い者
英語
1. Subjects with informed consent for the study participation.
2. Japanese male and female students between the ages of 18 and 30
3. Those with relatively low adherence score for the food guide
日本語
1. 統合失調症、うつ病、躁病、神経性障害、睡眠障害、慢性疲労症候群により、医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
2. 体内植込み型金属製医療機器(ペースメーカー、植え込み型除細動器、人工骨頭、プレート等)を使用している者
3. 医療機関において栄養指導を受けている者
4. 肝疾患、腎疾患、消化器疾患、生活習慣病(高血圧、高血糖、高尿酸血症、心疾患、高コレステロールなど)の治療のために通院あるいは服薬している者
5. アレルギー症状を示すおそれがある等の理由により試験食品を継続摂取できない者
6. 試験食品摂取期間中にライフスタイルが大きく変化する予定のある者
7. 試験食品摂取開始4週間前から摂取終了までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者
8. その他、研究責任者が不適格であると判断した者
英語
1. those who are under medical treatment, medication, or lifestyle guidance by a physician for schizophrenia, depression, mania, neurological disorders, sleep disorders, or chronic fatigue syndrome
2. who are using metal medical devices implanted in the body (pacemakers, implantable defibrillators, artificial bone heads, plates, etc.)
3. who are receiving nutritional guidance at a medical institution
4. who are undergoing treatment or taking medication for liver disease, renal disease, gastrointestinal disease, or lifestyle-related diseases (hypertension, hyperglycemia, hyperuricemia, cardiac disease, high cholesterol, etc.)
5. who cannot continue to consume the test food for reasons such as the possibility of showing allergic symptoms
6. who is planning to make a major lifestyle change during the intake period of the test food
7. who are participating in other clinical trials, observational studies, clinical trials, or home-use tests between 4 weeks prior to the start and the end of the intake of the test food
8. who are otherwise deemed ineligible by the Principal Investigator.
100
日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | Nishihira |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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医療情報学部 医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | Nishihira |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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英語
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その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization, bio-oriented technology Research Advancement Institution
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国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 生研支援センター
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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筑波大学
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
国立研究開発法人産業技術総合研究所
株式会社コーセー
英語
University of Tsukuba
National Agriculture and Food Research Organization
National Institute of Advanced Industrial Science and Technology
KOSE Corporation
日本語
英語
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北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
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北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
北海道情報大学(北海道)、筑波大学(茨城県)
2024 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062777
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062777