UMIN試験ID | UMIN000054864 |
---|---|
受付番号 | R000062643 |
科学的試験名 | 食前のガム咀嚼および風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/07/04 |
最終更新日 | 2025/01/02 10:00:15 |
日本語
食前のガム咀嚼と風味が食事摂取に及ぼす影響
英語
Effects of pre-meal gum chewing and flavour on food intake
日本語
ガムの咀嚼と風味が食欲に及ぼす影響
英語
Effects of gum chewing and flavour on appetite
日本語
食前のガム咀嚼および風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響
英語
Effects of pre-meal gum chewing and flavour on subsequent appetite and food intake
日本語
ガムの咀嚼と風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響
英語
Effects of gum chewing and flavour on subsequent appetite and food intake
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Heathy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、18歳から30歳の健康な男性を対象に、食前にガムを噛むことおよびガムの風味が食べ物の好み、主観的な食欲、エネルギー摂取量について比較する。
英語
This study assesses the effects of pre-prandial gum chewing and its flavour on food preferences, subjective appetite and energy intake in healthy men aged between 18 and 30 years old.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
エネルギー摂取量、主観的食欲、報酬系食欲
英語
Energy intake, Subjective appetite, Food reward
日本語
身体機能、安静時代謝率
英語
Physical function, Resting metabolic rate
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
コントロール(規定のガムなし)の前後に紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。
英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after rest (no prescribed gum), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.
日本語
規定のガム(味なし)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。
英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (unflavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.
日本語
規定のガム(ミント風味)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。
英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (mint flavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.
日本語
規定のガム(塩味)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。
英語
Appetite will be measured through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (savoury flavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
① 年齢が18歳以上30歳以下であること。
② 喫煙者でないこと。
③ 過去6-12ヶ月間に体重の3kg以上の増減または研究期間内に減量を予定していない方。
④ 服薬(サプリメントも含む)がないこと。
⑤ 研究期間内に他の研究の対象者となっていないこと。
⑥ 食欲に影響する疾患に罹患していないこと。
⑦ 提供された食品やガムに対してアレルギーがないこと。
⑧ ガムを食べる習慣がない者(30分/週以下の頻度でガムを噛んでいる)。
⑨ 毎朝規則的に朝食を食べている者。
英語
1. Age between 18 and 30 years old
2. Non-smoker
3. A participant who did not perform weight changes plus or minus 3 kg in the past six - twelve months and who has no intention to weight loss during the study
4. Not taking any medication (including supplements)
5. Not participating in other studies while participating in the present study
6. Not suffering from diseases affecting appetite
7. No allergy to the food or gum provided.
8. Those who do not have the habit of chewing gum (chewing gum for less than 30 minutes/week)
9. A person who eats breakfast regularly every morning.
日本語
① 年齢の範囲が選択基準外であること。
② 喫煙者であること。
③ 過去6-12ヶ月間に体重の3kg以上の増減または研究期間内に減量を予定している方。
④ ガムを噛む習慣がある(方30分/週以上の頻度でガムを噛んでいる)。
⑤ 服薬(サプリメントも含む)がある。
⑥ 食欲に影響する疾患に罹患している。
⑦ 研究期間内に他の研究の対象者となる予定のある方および既に他の研究の対象者となっている方。
⑧ 提供された食品やガムに対してアレルギーがある場合、またはそれらに対して強い嫌悪感を示している場合
⑨ 定期的に朝食を抜く、または全く食べない者。
英語
1. Age range outside the selection criteria
2. Smoker
3. A participant who performed weight changes plus or minus 3 kg in the past six - twelve months and who has an intention to weight loss during the study
4. Have the habit of chewing gum (those who chew gum for more than 30 minutes/week)
5. Taking medication (including supplements)
6. Suffering from diseases affecting appetite
7. Those who plan to become participants of other research while participating in the present study or those who are already participated other studies
8. A participant who is allergic to the food or gum provided, or have a strong aversion to them
9. Regularly skip breakfast or do not eat at all
30
日本語
名 | 政司 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮下 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Miyashita |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama
04-2947-6774
m.miyashita@waseda.jp
日本語
名 | 政司 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮下 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Miyashita |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama
04-2947-6774
m.miyashita@waseda.jp
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
英語
日本語
英語
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
東京都新宿区戸塚町1-104
英語
1-104 Totsuka-cho, Shinjuku-ku, Tokyo
03-5272-1639
rinri@list.waseda.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2024 | 年 | 05 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 07 | 月 | 03 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 02 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062643
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062643