UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000054864
受付番号 R000062643
科学的試験名 食前のガム咀嚼および風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響
一般公開日(本登録希望日) 2024/07/04
最終更新日 2024/07/03 14:03:08

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
食前のガム咀嚼と風味が食事摂取に及ぼす影響


英語
Effects of pre-meal gum chewing and flavour on food intake

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
ガムの咀嚼と風味が食欲に及ぼす影響


英語
Effects of gum chewing and flavour on appetite

科学的試験名/Scientific Title

日本語
食前のガム咀嚼および風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響


英語
Effects of pre-meal gum chewing and flavour on subsequent appetite and food intake

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
ガムの咀嚼と風味がその後の食欲と食事量に及ぼす影響


英語
Effects of gum chewing and flavour on subsequent appetite and food intake

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人


英語
Heathy adults

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本研究では、18歳から30歳の健康な男性を対象に、食前にガムを噛むことおよびガムの風味が食べ物の好み、主観的な食欲、エネルギー摂取量について比較する。


英語
This study assesses the effects of pre-prandial gum chewing and its flavour on food preferences, subjective appetite and energy intake in healthy men aged between 18 and 30 years old.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
エネルギー摂取量、主観的食欲、報酬系食欲


英語
Energy intake, Subjective appetite, Food reward

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
身体機能、安静時代謝率


英語
Physical function, Resting metabolic rate


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

4

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
コントロール(規定のガムなし)の前後に紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。


英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after rest (no prescribed gum), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
規定のガム(味なし)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。


英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (unflavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
規定のガム(ミント風味)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。


英語
Appetite measurements are taken through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (mint flavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
規定のガム(塩味)を噛む前後で紙及びコンピューター形式での食欲の測定を行い、その後ビュッフェ形式の食事におけるエネルギー摂取量と食品選択を評価する。


英語
Appetite will be measured through the paper- and computer-based questionnaires before and after chewing prescribed gum (savoury flavoure), followed by the assessment of energy intake and food selection during a buffet-style meal.

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

30 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男/Male

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
① 年齢が18歳以上30歳以下であること。
② 喫煙者でないこと。
③ 過去6-12ヶ月間に体重の3kg以上の増減または研究期間内に減量を予定していない方。
④ 服薬(サプリメントも含む)がないこと。
⑤ 研究期間内に他の研究の対象者となっていないこと。
⑥ 食欲に影響する疾患に罹患していないこと。
⑦ 提供された食品やガムに対してアレルギーがないこと。
⑧ ガムを食べる習慣がない者(30分/週以下の頻度でガムを噛んでいる)。
⑨ 毎朝規則的に朝食を食べている者。


英語
1. Age between 18 and 30 years old
2. Non-smoker
3. A participant who did not perform weight changes plus or minus 3 kg in the past six - twelve months and who has no intention to weight loss during the study
4. Not taking any medication (including supplements)
5. Not participating in other studies while participating in the present study
6. Not suffering from diseases affecting appetite
7. No allergy to the food or gum provided.
8. Those who do not have the habit of chewing gum (chewing gum for less than 30 minutes/week)
9. A person who eats breakfast regularly every morning.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
① 年齢の範囲が選択基準外であること。
② 喫煙者であること。
③ 過去6-12ヶ月間に体重の3kg以上の増減または研究期間内に減量を予定している方。
④ ガムを噛む習慣がある(方30分/週以上の頻度でガムを噛んでいる)。
⑤ 服薬(サプリメントも含む)がある。
⑥ 食欲に影響する疾患に罹患している。
⑦ 研究期間内に他の研究の対象者となる予定のある方および既に他の研究の対象者となっている方。
⑧ 提供された食品やガムに対してアレルギーがある場合、またはそれらに対して強い嫌悪感を示している場合
⑨ 定期的に朝食を抜く、または全く食べない者。


英語
1. Age range outside the selection criteria
2. Smoker
3. A participant who performed weight changes plus or minus 3 kg in the past six - twelve months and who has an intention to weight loss during the study
4. Have the habit of chewing gum (those who chew gum for more than 30 minutes/week)
5. Taking medication (including supplements)
6. Suffering from diseases affecting appetite
7. Those who plan to become participants of other research while participating in the present study or those who are already participated other studies
8. A participant who is allergic to the food or gum provided, or have a strong aversion to them
9. Regularly skip breakfast or do not eat at all

目標参加者数/Target sample size

30


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
政司
ミドルネーム
宮下


英語
Masashi
ミドルネーム
Miyashita

所属組織/Organization

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University

所属部署/Division name

日本語
スポーツ科学学術院


英語
Faculty of Sport Sciences

郵便番号/Zip code

359-1192

住所/Address

日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15


英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama

電話/TEL

04-2947-6774

Email/Email

m.miyashita@waseda.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
政司
ミドルネーム
宮下


英語
Masashi
ミドルネーム
Miyashita

組織名/Organization

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University

部署名/Division name

日本語
スポーツ科学学術院


英語
Faculty of Sport Sciences

郵便番号/Zip code

359-1192

住所/Address

日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15


英語
2-579-15 Mikajima, Tokorozawa, Saitama

電話/TEL

04-2947-6774

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

m.miyashita@waseda.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
早稲田大学


英語
Waseda University

住所/Address

日本語
東京都新宿区戸塚町1-104


英語
1-104 Totsuka-cho, Shinjuku-ku, Tokyo

電話/Tel

03-5272-1639

Email/Email

rinri@list.waseda.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2024 07 04


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 05 13

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 07 03

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 07 04

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2024 07 03

最終更新日/Last modified on

2024 07 03



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名