UMIN試験ID | UMIN000054801 |
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受付番号 | R000062623 |
科学的試験名 | レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に及ぼす影響の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/05/30 |
最終更新日 | 2024/06/27 18:43:23 |
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に及ぼす影響の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on skeletal muscle mass and physical function in the elderly.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に及ぼす影響の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on skeletal muscle mass and physical function in the elderly.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に及ぼす影響の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on skeletal muscle mass and physical function in the elderly.
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に及ぼす影響の検証
英語
A study to investigate the effects of resistance training combined with supplementation of functional food ingredient on skeletal muscle mass and physical function in the elderly.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
レジスタンストレーニングと機能性食品成分の併用が高齢者の骨格筋量および身体機能に与える効果を検証し、サルコペニア予防策としての有効性を評価すること
英語
Evaluation of the effects of resistance training combined with orally administrated functional food ingredient on skeletal muscle mass and physical function in the elderly and the efficacy to prevent sarcopenia.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
12週目の大腿前部筋厚
英語
Muscle thickness of anterior thigh at 12 weeks
日本語
6週目および18週目の大腿前部筋厚
6週目、12週目および18週目の30秒間椅子立ち上がりテスト、歩行速度、 体組成
英語
Muscle thickness of anterior thigh at 6 and 18 weeks
The 30-s chair stand test (CS-30), walking speed, and body composition at 6, 12 and 18 weeks.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
レモンマートル抽出物を含有する被験食品を経口摂取(18週間)
レジスタンストレーニング(12週間+ディトレーニング観察6週間)
英語
Intake of test food containing lemon myrtle extract for 18 weeks combined with resistance training for 12 weeks and follow-up for 6 weeks
日本語
レモンマートル抽出物を含有しない被験食品を経口摂取(18週間)
レジスタンストレーニング(12週間+ディトレーニング観察6週間)
英語
Intake of test food not containing lemon myrtle extract for 18 weeks combined with resistance training for 12 weeks and follow-up for 6 weeks
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①65歳以上の男女
②筋肉・筋力の衰えを自覚する者
③筋肉量が低下傾向にある者
英語
1. Subjects who are over 65 years old and healthy males and females.
2. Subjects who are aware of getting worse of muscle mass or muscle strength.
3. Subjects who have the trend of decrease in muscle mass.
日本語
①糖尿病の投薬治療を行っている者
②医師から運動を禁止されている者
③腰や関節の痛みが強い者(継続的なトレーニングに耐えられない者)
④筋肉・関節関係のサプリメントや医薬品を摂取している者
⑤日常的にスポーツジムや健康教室に通っている者
⑥他の介入研究に参加している者、本研究の実施期間中に参加予定の者、あるいは介入研究参加終了から3ヶ月以内の者
⑦著しく低栄養状態の者
⑧その他医師が不適当と判断した者
英語
1. Subjects who take antidiabetic medicines.
2. Subjects who are prohibited from exercising by a doctor.
3. Subjects with symptoms that interfere with training, such as lower back pain or arthralgia.
4. Subjects who take supplements, functional foods or medicines in order to improve of symptoms related to muscle or arthrosis on
a daily basis.
5. Subjects who go to health club on a daily basis.
6. Subjects who participating in other clinical trials, have plans to participate in other clinical trials during the period of this study or finished to participate in other clinical trials in 3 months.
7. Subjects who are considerably undernutrition.
8. Subjects who are judged to be ineligible by a doctor.
60
日本語
名 | 修一 |
ミドルネーム | |
姓 | 町田 |
英語
名 | Shuichi |
ミドルネーム | |
姓 | Machida |
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
大学院スポーツ健康科学研究科
英語
Graduate School of Health and Sports Science
270-1695
日本語
千葉県印西市平賀学園大1-1
英語
1-1 Hirakagakuendai, Inzai, Chiba 270-1695, Japan
0476-98-1001
machidas@juntendo.ac.jp
日本語
名 | 梓 |
ミドルネーム | |
姓 | 西野 |
英語
名 | Azusa |
ミドルネーム | |
姓 | Nishino |
日本語
株式会社カネカ
英語
KANEKA CORPORATION
日本語
Healthy Foods Strategic Unit
英語
Healthy Foods Strategic Unit
530-8288
日本語
大阪市北区中之島2-3-18
英語
2-3-18, Nakanoshima, Kita-ku Osaka 530-8288, Japan
050-3133-8731
Azusa.Nishino@kaneka.co.jp
日本語
その他
英語
Juntendo University
日本語
順天堂大学
日本語
大学院スポーツ健康科学研究科
日本語
英語
日本語
その他
英語
KANEKA CORPORATION
日本語
株式会社カネカ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
順天堂大学スポーツ健康科学部研究等倫理審査委員会
英語
Ethics committee in Juntendo University Graduate School of Health and Sports Science
日本語
千葉県印西市平賀学園台1-1
英語
1-1 Hirakagakuendai, Inzai, Chiba
0476-98-1001
sc-rinri@juntendo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062623
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062623