UMIN試験ID | UMIN000054620 |
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受付番号 | R000062412 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の便通に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/06/30 |
最終更新日 | 2024/08/21 15:26:28 |
日本語
被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の便通に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on bowel movement in healthy Japanese who tend to have loose stools
日本語
被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の便通に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on bowel movement in healthy Japanese who tend to have loose stools
日本語
被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の便通に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on bowel movement in healthy Japanese who tend to have loose stools: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の便通に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on bowel movement in healthy Japanese who tend to have loose stools
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の摂取が軟便傾向の健常者の排便に及ぼす影響を検証する。
英語
To verify the effects of consumption of the test food on bowel movement in healthy Japanese who tend to have loose stools.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 期間9*における排便回数の実測値
*期間9: 介入50日目からの7日間
英語
1. The measured value of defecation frequency in period 9*
*Period 9: Seven days from the 50th day of intervention
日本語
1. 期間2~8*における排便回数の実測値
2. 期間2~9*における排便日数、排便量の実測値
3. 期間2~9における便の形状、色、臭い、排便時の爽快感が期間1*と比較して1段階以上改善した者
4. 期間9における排便回数が5回以上9回以下の者
5. 期間9における排便の形状が「やや柔らかい便」または「泥状便」または「水様便」である排便の割合および、期間9における排便の形状が「やや柔らかい便」または「泥状便」または「水様便」である排便が50%未満である者
<定義>
(期間9における「やや柔らかい便」または「泥状便」または「水様便」の回数 / 期間9における排便回数) <0.5
6. 期間9における排便回数が5回以上9回以下であり期間9における排便の形状が「やや柔らかい便」または「泥状便」である回数が50%未満である者
7. 介入8週間後検査における出雲スケールの総スコア、各下位項目 (胸やけ症状、胃痛症状、胃もたれ症状、便秘症状、下痢症状)
8. 介入8週間後検査におけるShannon's diversity index、Observed OTUs、Faith's Phylogenetic Diversity、腸内細菌の存在比 (Level 6: 属 (genus) レベル)
*期間1: スクリーニング検査の前7日間
期間2: 介入開始日からの7日間
期間3: 介入8日目からの7日間
期間4: 介入15日目からの7日間
期間5: 介入22日目からの7日間
期間6: 介入29日目からの7日間
期間7: 介入36日目からの7日間
期間8: 介入43日目からの7日間
期間9: 介入50日目からの7日間
英語
1. The measured value of defecation frequency in period 2~8*
2. The measured values of number of days with defecation and amount of defecation in period 2~9*
3. The individuals whose stool shape, stool color, stool smell, and exhilarating feeling of defecation improved by at least one level in period 2~9 compared to period 1*
4. The individuals whose defecation frequency in period 9 is five times or more and nine times or less
5. The rate of defecation frequency which stool shapes are classified as "slightly loose stool," "muddy stool," or "watery stool" in period 9 and the individuals have less than 50% of the above defecation
<Definition>
(The number of "slightly loose stool," "muddy stool," or "watery stool" in period 9 / the defecation frequency in period 9) <0.5
6. The individuals whose defecation frequency in period 9 is five times or more and nine times or less and whose defecation frequency which stool shapes are classified as "slightly loose stool" or "muddy stool" are less than 50% of the total defecation frequency in period 9
7. The total score and each subscale of the Izumo Scale (Reflux, Pain, Fullness, Constipation, Diarrhea) at eight weeks after intervention (8w)
8. Shannon's diversity index, Observed operational taxonomic units (OTUs), Faith's Phylogenetic Diversity, and the abundance ratio of gut microbiota (Level 6: genus level) at 8w
* Period 1: Seven days prior to screening (before intervention; Scr)
Period 2: Seven days from the start of intervention
Period 3: Seven days from the 8th day of intervention
Period 4: Seven days from the 15th day of intervention
Period 5: Seven days from the 22nd day of intervention
Period 6: Seven days from the 29th day of intervention
Period 7: Seven days from the 36th day of intervention
Period 8: Seven days from the 43rd day of intervention
Period 9: Seven days from the 50th day of intervention
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
期間: 8週間
試験食品: 乳酸菌含有飲料
用法・用量: 1日1本 (100 mL) 摂取する。
※飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: Beverage containing lactic acid bacteria
Administration: Take one bottle per day (100 mL)
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember. Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
期間: 8週間
試験食品: 乳酸菌非含有飲料
用法・用量: 1日1本 (100 mL) 摂取する。
※飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。1日の用量はその日のうちに摂取し、翌日以降は持ち越さない。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: Beverage not containing lactic acid bacteria
Administration: Take one bottle per day (100 mL)
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember. Daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
5. スクリーニング検査の前7日間の排便回数が10回以上20回以下の者
6. スクリーニング検査の前7日間の排便における便形状の50%以上が、ブリストルスケールにおける「やや柔らかい便」 (5) または「泥状便」 (6) に該当する者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy individuals
5. Individuals whose defecation frequency for seven days prior to Scr is 10 times or more and 20 times or less
6. Individuals whose defecation frequency which stool shape are classified as "slightly loose stool (5)" or "muddy stool (6)" in the Bristol stool scale are 50% or more of the total defecation frequency for seven days prior to Scr
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、慢性腎臓病、脳血管障害、リウマチ性疾患、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを摂取/使用している者
6. アレルギー (医薬品・試験品関連食品) がある者、特にバナナ、もも、梨、ぶどうやその他果物にアレルギーがある者
7. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
8. 下痢症に罹患している者
9. 同意取得日の2週間以上前から下痢が続いている者
10. 下記の過敏性腸症候群 (IBS) の診断基準を満たす、またはすでにIBSと診断されている者
・腹痛が最近3ヵ月のなかの1週間につき少なくとも1日以上を占め、下記の2項目以上の特徴を示す者
1) 排便に関連する
2) 排便頻度の変化に関連する
3) 便形状 (外観) の変化に関連する
(※最近3ヵ月間は基準を満たす、少なくとも診断の6ヵ月以上前に症状が出現)
11. 1日のアルコール摂取量が20 gを超える者
純アルコール20 gの例:
ビール (アルコール度数5%) 500 mL
日本酒 (アルコール度数15%) 180 mL
焼酎 (アルコール度数25%) 110 mL
ウイスキー (アルコール度数40%) 60 mL
ワイン (アルコール度数15%) 180 mL
缶チューハイ (アルコール度数5%) 500 mL
12. その他、便通に大きく影響を与えると考えられる疾病に罹患している者
13. 乳酸菌を多く含む食品あるいは強化した健康食品 (ヨーグルト、乳酸菌飲料、乳酸菌サプリメント等)、医薬品を日頃から摂取している者
14. 便通に影響を及ぼす可能性のある医薬品、健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品あるいは便通に影響する成分を強化した食品 (納豆やキムチ、漬物などの発酵食品、食物繊維が強化された食品等) を日頃から摂取している者
15. 被験食品を冷蔵で保管できない者
16. 同意取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
17. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
英語
1. Individuals who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. Individuals who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator
3. Individuals who are undergoing treatment for any of cardiac arrhythmia, hepatopathy, chronic kidney disease, cerebrovascular disorder, rheumatic disease, diabetes, dyslipidemia, hypertension, or other chronic diseases
4. Individuals who take "Foods for Specified Health Uses (FOSHU)," or "Foods with Functional Claims (FFC)"
5. Individuals who take or use medicines (including herbal medicines) or supplements
6. Individuals who are allergic to medicines or foods related to the test product, especially bananas, peaches, Japanese pears, grapes, or other fruits
7. Individuals who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this study
8. Individuals who suffer from diarrheal disease
9. Individuals who have had diarrhea for at least 2 weeks before agreeing to participate
10. Individuals who meet the diagnostic criteria for irritable bowel syndrome (IBS) or have already been diagnosed with IBS
11. Individuals who drink alcohol >20 g/day
12. Individuals who have other diseases that may substantially affect bowel movement
13. Individuals who usually take foods rich in lactic acid bacteria (LAB), or health foods (e.g. yogurt, drink, supplements) or medicines fortified with LAB
14. Individuals who usually take medicines, health foods, FOSHU, or FFC that may affect bowel movement/take foods fortified with ingredients affecting bowel movement (e.g. fermented foods such as natto, kimchi, or pickles, foods fortified with dietary fiber)
15. Individuals who cannot keep the test food refrigerated
16. Individuals who have been enrolled in other clinical studies within the last 28 days before agreeing to participate or plan to participate another study during this study
17. Individuals who are judged as ineligible to participate by the physician
60
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nomura Dairy Products Co., Ltd.
日本語
野村乳業株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
The ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2024 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
68
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 05 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062412
英語
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