UMIN試験ID | UMIN000054529 |
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受付番号 | R000062299 |
科学的試験名 | 健常人を対象としたホエイタンパク質加工品含有食品の代謝に対する効果測定 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/06/02 |
最終更新日 | 2024/05/31 13:50:51 |
日本語
健常人を対象としたホエイタンパク質加工品含有食品の代謝に対する効果測定
英語
Measurement of the effects of foods containing processed whey protein on metabolism in healthy subjects
日本語
健常人を対象としたホエイタンパク質加工品含有食品の代謝に対する効果測定
英語
Measurement of the effects of foods containing processed whey protein on metabolism in healthy subjects
日本語
健常人を対象としたホエイタンパク質加工品含有食品の代謝に対する効果測定
英語
Measurement of the effects of foods containing processed whey protein on metabolism in healthy subjects
日本語
健常人を対象としたホエイタンパク質加工品含有食品の代謝に対する効果測定
英語
Measurement of the effects of foods containing processed whey protein on metabolism in healthy subjects
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常人を対象に、ホエイタンパク質加工品および対照食品の摂取前後の呼気ガスを採取・分析し、動物実験と類似の脂質代謝亢進作用がヒトでも得られるのかを検証する
英語
To examine whether the same effects on lipid metabolism that were observed in animal studies can be obtained in humans by collecting and analyzing the respiratory gases of healthy subjects before and after ingestion of processed whey protein products and control foods
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
1. 呼気ガス分析値(酸素消費量、糖質酸化量、脂質酸化量、およびエネルギー消費量の絶対値および体重当たりの値、呼吸交換比)
2. 試験食品摂取前の測定値を100%とした時の、その後の呼気ガス分析値(呼吸交換比を除く)の変化値
英語
1. Respiratory gas analysis values (absolute and per body weight values of oxygen consumption, carbohydrate oxidation, lipid oxidation, and energy consumption, and respiratory exchange ratio)
2. The change in respiratory gas analysis values (excluding the respiratory exchange ratio) after the intake of the test food, when the values measured before the intake of the test food are set to 100%
日本語
【有効性】
1. 試験食品摂取前後の体調変化に関するVASアンケートの絶対値
2. 試験食品摂取前の測定値を100%とした時の、その後のVASアンケートの変化値
【安全性】
有害事象および副作用の有無
英語
[Efficacy]
1. Absolute value of the VAS questionnaire regarding the change in physical condition before and after the intake of the test food
2. The relative value of the VAS questionnaire on the change in physical condition before and after the intake of the test food, when the value measured before the intake of the test food is set as 100%
[Safety]
Adverse events and side effects
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
摂取I期:被験食品を単回摂取
ウォッシュアウト:1週間以上
摂取II期:対照食品を単回摂取
英語
Phase I: Taking experimental food
Wash out phase: About 1 week or more
Phase II: Taking control food
日本語
摂取I期:対照食品を単回摂取
ウォッシュアウト:1週間以上
摂取II期:被験食品を単回摂取
英語
Phase I: Taking control food
Wash out phase: About 1 week or more
Phase II: Taking experimental food
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
20歳以上30歳以下の健康な者
英語
Healthy persons between the ages of 20 and 30
日本語
(1)試験に影響を与える可能性のある特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用しており、同意取得時から中止できない者
(2)試験に影響を与える可能性があると思われる医薬品(具体例:抗生物質、整腸剤、下剤等)を週3回以上服用しており、試験期間中に服用の制限ができない者
(3)アルコール多飲者
(4)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(5)妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
(6)アレルギー(乳成分、卵、大豆、えび、かに、小麦、豚肉、鶏肉)の者
(7)試験代表者が当試験の参加に不適と判断した者
英語
(1)Those who regularly take specified health foods, functional foods, or health foods (including supplements) that may affect the study at least 3 times a week and cannot discontinue taking them from the time of obtaining consent
(2)Those who are taking medicines (e.g. antibiotics, intestinal preparations, laxatives, etc.) at least 3 times a week that could potentially affect the study and who are unable to limit their use of such medicines during the study period
(3)Heavy drinkers of alcohol
(4)Those with a history or current history of serious diseases of the heart, liver, kidney, digestive organs, etc
(5)Pregnant, lactating, or intending to become pregnant during the study period
(6)Persons with allergies (dairy, egg, soy, shrimp, crab, wheat, pork, chicken)
(7)Persons who are deemed unsuitable for participation in the study by the study's principal investigator
12
日本語
名 | 二功 |
ミドルネーム | |
姓 | 川端 |
英語
名 | Fuminori |
ミドルネーム | |
姓 | Kawabata |
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国立大学法人 弘前大学
英語
Hirosaki University
日本語
農学生命科学部 国際園芸農学科
英語
Department of International Agriculture and Horticulture, Faculty of Agriculture and Life Science
036-8561
日本語
青森県弘前市文京町3
英語
3 Bunkyo-cho, Hirosaki, Aomori
0172-39-3805
kawabata@hirosaki-u.ac.jp
日本語
名 | 二功 |
ミドルネーム | |
姓 | 川端 |
英語
名 | Fuminori |
ミドルネーム | |
姓 | Kawabata |
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国立大学法人 弘前大学
英語
Hirosaki University
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農学生命科学部 国際園芸農学科
英語
Department of International Agriculture and Horticulture, Faculty of Agriculture and Life Science
036-8561
日本語
青森県弘前市文京町3
英語
3 Bunkyo-cho, Hirosaki, Aomori
0172-39-3805
kawabata@hirosaki-u.ac.jp
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その他
英語
Hirosaki University
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国立大学法人 弘前大学
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英語
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その他
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UHA mikakuto. Co., Ltd
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UHA味覚糖株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
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東京都中央区日本橋本石町3-3-10 ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
2024 | 年 | 06 | 月 | 02 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 03 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
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英語
2024 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062299
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062299