UMIN試験ID | UMIN000054576 |
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受付番号 | R000062281 |
科学的試験名 | 試験食品Aおよび試験食品Bの体組成改善効果に関する探索的研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/06/06 |
最終更新日 | 2024/12/05 10:05:31 |
日本語
試験食品Aおよび試験食品Bの体組成改善効果に関する探索的研究
英語
Effect of Ingestion of the Test Food A and Test Food B on Body Composition: An Exploratory Study
日本語
試験食品Aおよび試験食品Bの体組成改善効果に関する探索的研究
英語
Effect of Ingestion of the Test Food A and Test Food B on Body Composition: An Exploratory Study
日本語
試験食品Aおよび試験食品Bの体組成改善効果に関する探索的研究
英語
Effect of Ingestion of the Test Food A and Test Food B on Body Composition: An Exploratory Study
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試験食品Aおよび試験食品Bの体組成改善効果に関する探索的研究
英語
Effect of Ingestion of the Test Food A and Test Food B on Body Composition: An Exploratory Study
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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試験食品Aおよび試験食品Bを16週間継続摂取した際の体組成改善効果について、非摂取群を対照としたオープン並行群間比較試験により探索的に検討する。
英語
To investigate the effect of 16 weeks ingestion of test food A and test food B on body composition.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取16週間後の体組成(体重、体脂肪率、BMI、筋肉量、除脂肪量、骨格筋量、骨格筋指数SMI、体水分均衡ECW/TBW)
英語
Body composition (body weight, body fat rate, body mass index, muscle mass, lean body mass, Skeletal Muscle Mass, SMI, ECW/TBW) at 16 weeks after ingestion.
日本語
体力テスト、バイタルサイン、血中炎症マーカー、血中酸化マーカー、血中脂質、血糖、フレイル関連指標
英語
Physical fitness test, Vital signs, Blood inflammatory marker, Blood anti-oxidant markers, Blood lipids, Blood glucose, Questionnaire assessed frailty.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
非摂取
英語
Non-ingestion
日本語
試験食品Aを16週間摂取
英語
Daily ingestion of test food A for 16 weeks.
日本語
試験食品Aと試験食品Bを16週間摂取
英語
Daily ingestion of test food A and test food B for 16 weeks.
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英語
60 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)本研究の意義、内容、目的を十分に理解し、本研究の参加について文書にて同意を得られた者
(2)自身で日誌やアンケートの記入ができ、指定された検査日に来所して検査を受けることができる者
英語
1. Subjects who fully understand significance, content and purpose of this study and who agree to participate in this study with a written informed consent.
2. Subjects who can write diary and questionnaire, visit an inspection facility and receive examinations in designated days.
日本語
(1)日常生活の基本的な動作が自力で行えない者
(2)歩行非自立かつ医師から日常生活活動を制限されている者
(3)四肢麻痺、うつ病、認知症、神経難病、筋委縮性側索硬化症、神経変性疾患などにより医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
(4)体内植込み型金属製医療機器、人工骨頭、プレート等を使用している者
(5)重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、呼吸器疾患などに罹患している者
(6)胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
(7)アレルギー症状を示すおそれがある等の理由により試験食品を継続摂取できない者
(8) 試験食品Aに類似する食品を高頻度に摂取している者
(9) 試験食品Bに類似する食品を高頻度に摂取している者
(10)過度の喫煙者、アルコールの常用又は生活習慣が極度に不規則な者
(11)摂取開始前検査16週間以内に400 mL献血を行った女性、摂取開始前検査12週間以内に400 mL献血を行った男性、摂取開始前検査4週間以内に200 mL献血又は2週間以内に成分献血を行った者
(12)摂取開始前検査4週間前から摂取終了までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者
(13)その他、試験責任医師が不適当であると判断した者
英語
1. Subjects who cannot perform activities of daily living on their own.
2. Subjects who cannot walk on their own and are restricted daily activities by physicians.
3. Subjects who are under physician's advice, treatment, and/or medication for quadriplegia, depression, dementia, neurological disease, amyotrophic lateral sclerosis.
4. Subjects with implantable electronic medical devices.
5. Subjects who are under treatment or have a history of serious diseases, or who affected with infectious diseases requiring reports to the authorities.
6. Subjects with major surgical history relevant to the digestive system.
7. Subjects who cannot ingestion test foods due to any reason, such as allergy.
8. Subjects who regularly take foods similar to test food A.
9. Subjects who regularly take foods similar to test food B.
10. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
11. Subjects who donated either 400 ml whole blood within 16 wks (women), 12 wks (men), 200 ml whole blood within 4 wks, or blood components within 2 wks, prior to this study.
12. Subjects who currently participate in other clinical trials or participated within the last 4 wks prior to the current study.
13. Subjects who are ineligible due to physician's judgment.
240
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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医療情報学部 医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
hisc-acad.res@s.do-johodai.ac.jp
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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北海道情報大学
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その他
英語
Meiji Holdings Co., Ltd.
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明治ホールディングス株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
Japan
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北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
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北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
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北海道情報大学 保健センター(北海道)
2024 | 年 | 06 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 05 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 07 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062281
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062281