UMIN試験ID | UMIN000054336 |
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受付番号 | R000062068 |
科学的試験名 | 咀嚼回数の多い食品による介入の口腔機能への効果および実行可能性検証のための研究(パイロット研究) |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/05/08 |
最終更新日 | 2024/11/11 10:41:18 |
日本語
お口と食事の健康研究
英語
Oral and Eating Health Study
日本語
お口と食事の健康研究
英語
Oral and Eating Health Study
日本語
咀嚼回数の多い食品による介入の口腔機能への効果および実行可能性検証のための研究(パイロット研究)
英語
Study to verify the effect and feasibility of intervention with foods with high chewing frequency on oral function (pilot study)
日本語
咀嚼回数の多い食品による介入の口腔機能への効果および実行可能性検証のための研究(パイロット研究)
英語
Study to verify the effect and feasibility of intervention with foods with high chewing frequency on oral function (pilot study)
日本/Japan |
日本語
口腔機能低下症
英語
oral hypofunction
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
既に市販されている咀嚼回数が多いとされる食品を継続的に摂取することで、咀嚼能力を含めた口腔機能に与える効果を推定すること。
英語
To estimate the effect on oral functions including masticatory ability by continuous intake of the food that are already commercially available and are considered to have a high number of chewing cycles.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
あらびきソーセージ(シャウエッセン(日本ハム社))を3か月間継続して摂取したことによる口腔機能に関する指標(オーラルフレイル、口腔機能低下症の評価項目の該当数)の変化量。
英語
Amount of change in indices related to oral function (number of corresponding items in the assessment of oral frailty or oral hypofunction) following 3 months of continuous consumption of sausage (Schauessen (NH Foods Ltd.)).
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
あらびきソーセージ(シャウエッセン(日本ハム社))を1日1~2本、3か月間毎日摂取していただく。
英語
Participants consume one or two pieces of sausage (Schauessen (NH Foods Ltd.)) per day, daily for 3 months.
日本語
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①研究参加時において年齢が65歳以上の者
②本研究への参加にあたり十分な説明を受けた後、十分な理解の上、研究対象者本人の自由意思による同意が得られた者
③口腔機能が低下している者(半年前と比べて固いものが食べにくくなりましたか。または、お茶や汁物等でむせることがありますか。の質問にはいと回答した者。)
英語
(1) Persons who are 65 years of age or older at the time of participation in the study.
(2) Those who have received a full explanation about this study, and who have given their consent of their own free will based on a full understanding of the subject.
(3) Persons whose oral functions have deteriorated (Those who answered "yes" to the questions "Do you have any difficulty eating tough foods compared to 6 months ago?" or "Have you choked on your tea or soup recently?")
日本語
①使用する食品に対してアレルギーのある者
②他の試験に参加中、あるいは試験終了4週間以内またはこれから参加予定の者
③あらびきソーセージを1日1本以上、週5日以上摂取している者
④ペースメーカーや義手、義足装着等、インピーダンス法による体組成計測ができない者
⑤食事の経口摂取を行っていない者
⑥医師からの指示で食事制限を受けている者
⑦その他、研究責任者が研究対象者として不適当と判断した者
英語
(1) Persons who are allergic to any of the foods used in the study.
(2) Persons who are currently participating in another study, within 4 weeks of the completion of the study, or are scheduled to participate in the next study.
(3) Persons who consume at least one rough sausage a day for at least 5 days a week.
(4) Persons who are unable to measure body composition by the impedance method due to a pacemaker, artificial arm, artificial leg, etc.
(5) Persons who do not take meals orally.
(6) Persons who are on a restricted diet as instructed by a doctor.
(7) Any other person who is deemed inappropriate as a participant by the principal investigator.
40
日本語
名 | 裕 |
ミドルネーム | |
姓 | 渡邊 |
英語
名 | Yutaka |
ミドルネーム | |
姓 | Watanabe |
日本語
北海道大学
英語
Hokkaido University
日本語
歯学研究院 口腔健康科学分野 高齢者歯科学教室
英語
Gerodontology, Department of Oral Health Science, Faculty of Dental Medicine
060-8586
日本語
北海道札幌市北区北13条西7丁目
英語
Nishi-7, Kita-13, Kita-ku, Sapporo, Hokkaido
011-706-4582
ywata@den.hokudai.ac.jp
日本語
名 | 和仁 |
ミドルネーム | |
姓 | 三浦 |
英語
名 | Kazuhito |
ミドルネーム | |
姓 | Miura |
日本語
北海道大学
英語
Hokkaido University
日本語
歯学研究院 口腔健康科学分野 高齢者歯科学教室
英語
Gerodontology, Department of Oral Health Science, Faculty of Dental Medicine
060-8586
日本語
北海道札幌市北区北13条西7丁目
英語
Nishi-7, Kita-13, Kita-ku, Sapporo, Hokkaido
011-706-4582
kmiura@den.hokudai.ac.jp
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北海道大学
英語
Hokkaido University
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その他
英語
NH Foods Ltd.
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日本ハム株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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日本ハム株式会社 中央研究所
英語
Research & Development Center, NH Foods Ltd.
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英語
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北海道大学病院生命・医学系研究倫理審査委員会
英語
Ethical Review Board for Life Science and Medical Research, Hokkaido University Hospital
日本語
北海道札幌市北区北14条西5丁目
英語
Nishi-5, Kita-14, Kita-ku, Sapporo, Hokkaido
011-701-7636
crjimu@huhp.hokudai.ac.jp
いいえ/NO
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2024 | 年 | 05 | 月 | 08 | 日 |
未公表/Unpublished
36
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英語
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英語
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英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 05 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 09 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 05 | 月 | 08 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000062068
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000062068