UMIN試験ID | UMIN000054239 |
---|---|
受付番号 | R000061928 |
科学的試験名 | 2型糖尿病における間食の代用食としての天然蜂蜜摂取の糖代謝に与える影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/30 |
最終更新日 | 2024/04/23 19:15:20 |
日本語
2型糖尿病における天然蜂蜜摂取の糖代謝に与える影響
英語
Effects of natural honey intake on glucose metabolism in type 2 diabetes mellitus
日本語
NAOMI研究
英語
Naomi study
日本語
2型糖尿病における間食の代用食としての天然蜂蜜摂取の糖代謝に与える影響に関する研究
英語
Effects of natural honey intake as a substitute eating between meals on glucose metabolism in type 2 diabetes mellitus
日本語
NAOMI研究
英語
NAOMI Study (Effects of NAtural hOney intake as a substitute eating between meals on glucose MetabolIsm in type 2 diabetes mellitus)
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
Type 2 Diabetes Mellitus
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
糖尿病診療において、食事療法、特に間食摂取に関する指導及びその実践は血糖コントロールを維持するにおいて重要な課題である。特に、一般的には「間食」と表現されている、砂糖などを用いた食品を食事時間外に摂取することは、炭水化物やエネルギー摂取に一定の制限のかかる糖尿病患者にとって過剰摂取や血糖上昇に繋がるため、注意が必要とされる。
天然蜂蜜は、その糖質(甘味)成分の中心がフルクトースであり、既存の報告では、グルコース(ブドウ糖)やスクロース(砂糖)に比し、その血糖上昇効果は弱いとされる。しかし、天然蜂蜜を通常の間食に代替利用した際に糖代謝や身体へどのような影響をもたらすのかについては、これまでほとんど報告されていない。
本研究では、外来診療中の2型糖尿病患者を対象に、通常の糖質系の間食行為の代用としての天然蜂蜜摂取が糖代謝に与える影響を観察するとを目的とする。
英語
In management of diabetes mellitus (DM), dietary therapy, especially guidance regarding snack intake, is an important issue in maintaining blood glucose control. In particular, consuming foods containing sugar, which are generally referred to as 'snacks', outside of meal times can lead to excessive intake and elevated blood glucose for patients with DM who have certain restrictions on carbohydrate and energy intake.
The main carbohydrate component of natural honey is fructose, and several reports suggest that its increasing effect of blood glucose is weaker than that of glucose or sucrose. However, little has been reported on the effects on glucose metabolism and the other metabolism when natural honey is used as an alternative to regular snacks.
The aim of this study was to investigate the effects of natural honey intake, as a substitute for regular carbohydrate-based snacking, on glucose metabolism in patients with T2DM.
安全性/Safety
日本語
英語
日本語
通常間食摂取期間のGAの変化に対する天然蜂蜜代用摂取期間のGAの変化について非劣性を証明する。
英語
Non-inferiority of the change in glycoalbumin (GA) during the natural honey substitute intake period against the change in GA during the regular snack intake period.
日本語
①通常間食摂取期間のHbA1cの変化に対する天然蜂蜜代用摂取期間のHbA1cの変化について非劣性を証明する。
②以下の項目に関して、通常間食摂取期間と天然蜂蜜代用摂取期間の変化について統計学的解析を行う。
(体重、BMI、ヘモグラム検査、血液像検査(白血球分画)
総コレステロール(TC)、LDL-C、HDL-C、TG、総蛋白、アルブミン、クレアチニン、eGFR、尿酸、AST
(GOT)、ALT(GPT)、γ-GTP、総ビリルビン、空腹時血糖値、空腹時血中インスリン、空腹時血中Cペプチ
ド、HbA1c、グリコアルブミン(GA)、hs-CRP、AGEセンサ測定値)
③間食摂取の満足度調査結果のヒストグラム評価と分散解析。
④その他必要に応じて網羅的に解析を実施する。
英語
1) Non-inferiority in the change in HbA1c during the natural honey substitute intake period compared to the change in HbA1c during the regular snack intake period.
2) Regarding the following factors, perform statistical analysis on changes in the regular snack consumption period and the natural honey substitute consumption period.
(Weight, BMI, hemogram, blood cell counts (white blood cell differential), Total cholesterol (TC), LDL-C, HDL-C, TG, total protein, albumin, creatinine, eGFR, uric acid, AST(GOT), ALT(GPT), GGT, total bilirubin, fasting blood glucose level, fasting blood insulin, fasting blood C-peptide, HbA1c, glycoalbumin (GA), hs-CRP, AGE sensor measurements.
3) Histogram evaluation and variance analysis of the snack intake satisfaction survey results.
4) Perform other comprehensive analyzes as necessary.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
実薬・標準治療対照/Active
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
封筒法/Numbered container method
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
介入の期間
①糖質を中心とした間食摂取(4週間)
②間食の際の代用食としての天然蜂蜜摂取(4週間)
英語
Duration of intervention
1) Intake of snacks mainly consisting of carbohydrates (4 weeks)
2) Consumption of natural honey as a substitute for snacks (4 weeks)
日本語
介入の量および回数
糖質を中心とした間食、間食の際の代用食としての天然蜂蜜の摂取量、摂取タイミングおよび摂取回数は、非試験時の経験に依存して行う。
英語
Amount and number of interventions
The intake amount, timing, and number of intakes of natural honey and snacks will be determined depending on experience during non-examination periods.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
aaa
英語
bbb
日本語
aaa
英語
bbb
40
日本語
名 | 剛 |
ミドルネーム | |
姓 | 松村 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Matsumura |
日本語
熊本大学
英語
Kumamoto University
日本語
大学院生命科学研究部代謝内科学講座
英語
Department of Metabolic Medicine, Faculty of life sciences
860-8556
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjyo, Chuo, Kumamoto, Kumamoto, Japan
0963735169
takeshim@gpo.kumamoto-u.ac.jp
日本語
名 | 剛 |
ミドルネーム | |
姓 | 松村 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Matsumura |
日本語
熊本大学大学院生命科学研究部
英語
Faculty of Life Sciences, Kumamoto University
日本語
代謝内科学講座
英語
Department of Metabolic Medicine
860-8556
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjyo, Chuo, Kumamoto, Kumamoto, Japan
0963735169
takeshim@gpo.kumamoto-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Metabolic Medicine, Faculty of Life Sciences, Kumamoto University
日本語
熊本大学
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
No
日本語
熊本大学
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
熊本大学大学院生命科学研究部 生命倫理に関する倫理委員会
英語
Human Ethics Review Committee of Kumamoto University
日本語
熊本市中央区本荘1-1-1
英語
1-1-1 Honjyo, Chuo, Kumamoto, Kumamoto, Japan
0963735169
takeshim@gpo.kumamoto-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2023 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 13 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061928
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061928