UMIN試験ID | UMIN000054231 |
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受付番号 | R000061922 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/23 |
最終更新日 | 2024/08/19 09:35:01 |
日本語
被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on visceral fat area in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on visceral fat area in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on visceral fat area in healthy Japanese: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group comparison study
日本語
被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on visceral fat area in healthy Japanese
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の摂取が健常者の内臓脂肪面積およびbody mass index (BMI) に及ぼす影響について検証する。
英語
To verify the effects of consumption of the test food on visceral fat area and body mass index (BMI) in healthy Japanese.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 介入12週間後検査における内臓脂肪面積の実測値 [低用量群とプラセボ群の比較]
2. 介入12週間後検査におけるBMIの実測値 [低用量群とプラセボ群の比較]
英語
1. The measured value of visceral fat area at 12 weeks after consumption (12w) [Low-dose group vs. Placebo group]
2. The measured value of BMI at 12w [Low-dose group vs. Placebo group]
日本語
1. 介入12週間後検査における内臓脂肪面積の実測値 [通常量群とプラセボ群の比較]
2. 介入12週間後検査における内臓脂肪面積のスクリーニング検査からの変化量、スクリーニング検査からの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
3. 介入12週間後検査における総脂肪面積、皮下脂肪面積の実測値、スクリーニング検査からの変化量、スクリーニング検査からの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
4. 介入12週間後検査におけるBMIの実測値 [通常量群とプラセボ群の比較]
5. 介入12週間後検査におけるBMIのスクリーニング検査からの変化量、スクリーニング検査からの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
6. 介入12週間後検査における体重、体脂肪率、腹囲の実測値、スクリーニング検査からの変化量、スクリーニング検査からの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
7. 介入12週間後検査におけるオリジナルアンケートの質問項目の実測値 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
8. PERIOD2~13における基礎体温の実測値、ベースラインからの変化量、ベースラインからの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]*
9. 介入12週間後検査における総ケトン体、アセト酢酸、3-ハイドロキシ酪酸の実測値、スクリーニング検査からの変化量、スクリーニング検査からの変化率 [通常量群とプラセボ群の比較、低用量群とプラセボ群の比較]
*PERIOD1: 介入開始日の7日前から介入開始前日までの7日間を指す。また、PERIOD1の基礎体温の平均値をベースラインとする。
PERIOD2~13: 介入開始日を含めて7日間ずつ区切った期間
英語
1. The measured value of visceral fat area at 12w [Normal-dose group vs. Placebo group]
2. The amount and rate of change from screening (before consumption; Scr) of visceral fat area at 12w [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
3. The measured values of total fat area and subcutaneous fat area at 12w, and the amount and rate of changes of them from Scr [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
4. The measured value of BMI at 12w [Normal-dose group vs. Placebo group]
5. The amount and rate of change of BMI from Scr to 12w [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
6. The measured values of body weight, body fat percentage, and waist circumference at 12w, and the amount and rate of changes of them from Scr [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
7. The measured values of each item in an original questionnaire at 12w [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
8. The measured values of basal body temperature at PERIOD2~13 and the amount and rate of changes of them from baseline [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]*
9. The measured values of total ketones, acetoacetic acid, and 3-hydroxybutyric acid at 12w, and the amount and rate of changes of them from Scr [Normal-dose group vs. Placebo group, Low-dose group vs. Placebo group]
*PERIOD1 is defined as the seven days from seven days before the start of the intervention to the day before the start of the intervention. The average value of basal body temperature at PERIOD1 is defined as the baseline.
PERIOD2~13 are defined as periods separated by seven days from the day of the start of the intervention.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
3
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
期間: 12週間
試験食品: D-BHB含有飲料 (BHB 2.9 g/日) [通常量群]
用法・用量: 1日1本を夕食の2時間前に摂取する。
※夕食2時間前に摂取できなかった場合は、気付いた時点でできる限り早く摂取する。ただし、1日の用量はその日の内に摂取し、翌日以降に持ち越さない。
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Beverage containing D-beta-hydroxybutyric acid (D-BHB) (BHB 2.9 g/day) [Normal-dose group]
Administration: Take one bottle per day two hours before dinner.
*If you cannot take the test food two hours before dinner, take it as soon as you remember. However, daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
期間: 12週間
試験食品: D-BHB含有飲料 (BHB1.5 g/日) [低用量群]
用法・用量: 1日1本を夕食の2時間前に摂取する。
※夕食2時間前に摂取できなかった場合は、気付いた時点でできる限り早く摂取する。ただし、1日の用量はその日の内に摂取し、翌日以降に持ち越さない。
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Beverage containing D-BHB (BHB 1.5 g/day) [Low-dose group]
Administration: Take one bottle per day two hours before dinner.
*If you cannot take the test food two hours before dinner, take it as soon as you remember. However, daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
期間: 12週間
試験食品: D-BHB非含有飲料 [プラセボ群]
用法・用量: 1日1本を夕食の2時間前に摂取する。
※夕食2時間前に摂取できなかった場合は、気付いた時点でできる限り早く摂取する。ただし、1日の用量はその日の内に摂取し、翌日以降に持ち越さない。
英語
Duration: 12 weeks
Test food: Beverage not containing D-BHB [Placebo group]
Administration: Take one bottle per day two hours before dinner.
*If you cannot take the test food two hours before dinner, take it as soon as you remember. However, daily dose should be taken within the day and not carried over to the next day.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
5. スクリーニング検査時のBMIが23 kg/m2以上30 kg/m2未満の者
6. スクリーニング検査時の内臓脂肪面積が大きい者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy individuals
5. Individuals whose BMI is 23 kg/m2 or more and less than 30 kg/m2 at Scr
6. Individuals whose visceral fat area are large at Scr
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、慢性腎臓病、脳血管障害、リウマチ性疾患、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを摂取/使用している者
6. アレルギー (医薬品・試験品関連食品) がある者
7. 週に3回以上、運動している者
8. 夜勤などで生活習慣 (特に食生活) が不規則な者
9. 「糖質を全く食べない」などの極端な食事制限を行っている者
10. ダイエット中の者
11. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
12. 同意取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
13. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
英語
1. Individuals who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2. Individuals who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3. Individuals who are currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, chronic kidney disease, cerebrovascular disorder, rheumatic disease, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. Individuals who are taking "Foods for Specified Health Uses" or "Foods with Functional Claims"
5. Individuals who are taking or using medications (including herbal medicines) and supplements
6. Individuals who are allergic to medicines and/or the test product related products
7. Individuals who exercise at least three times per week
8. Individuals whose lifestyles (particularly dietary habits) are irregular due to working a late-night shift or others
9. Individuals who are on extreme diets, such as "no carbohydrates at all"
10. Individuals who are on a diet
11. Individuals who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this study
12. Individuals who have been enrolled in other clinical studies within the last 28 days before the agreement to participate in this study or plan to participate another study during this study
13. Individuals who are judged as ineligible to participate in this study by the physician
96
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
OSAKA GAS CO., LTD.
日本語
大阪ガス株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
The ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
108
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061922
英語
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