UMIN試験ID | UMIN000054234 |
---|---|
受付番号 | R000061906 |
科学的試験名 | 糖化ストレスマーカーの測定による健康感改善調査 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/24 |
最終更新日 | 2024/10/22 09:05:58 |
日本語
糖化ストレスマーカーの測定による健康感改善調査
英語
Survey on sense of health by measuring glycative stress markers
日本語
糖化ストレスマーカーの測定による健康感改善調査
英語
Survey on sense of health by measuring glycative stress markers
日本語
糖化ストレスマーカーの測定による健康感改善調査
英語
Survey on sense of health by measuring glycative stress markers
日本語
糖化ストレスマーカーの測定による健康感改善調査
英語
Survey on sense of health by measuring glycative stress markers
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
現代人に多い糖質の過剰摂取は、体内で「終末糖化産物(AGEs)」という老化を促進する物質の生成を促進し、様々な疾病リスクを高める。野菜や果物、スパイスやハーブ類などに含まれる、AGEs生成抑制作用を持つ成分を摂取することで、その生成を抑制・分解を促進、健康状態の維持に役立つことが同志社大学米井嘉一教授の研究チームにより報告されている。食品に含まれるAGEs生成抑制作用は『AG当量』で確認できる。
『AG当量500㎎~/日』を目標に摂取することで、糖化ストレスを抑え、健康状態の維持・改善につながると示されているが、生活者がAG当量を意識した食生活を送ることにより、糖化ストレスの軽減につながったというデータは確認できていない。
本試験では、健康的な食生活を送るための基礎的な栄養教育を実施した上で、食塩相当量やたんぱく質などと同様に、食品や料理にAG当量を表示することが、健康意識を高め、より健康に配慮した食生活の実践や健康寿命の延伸につながるか、糖化ストレスマーカーの前後比較により検証を行う。
英語
The excessive intake of carbohydrates, which is common among modern people, promotes the production of substances called advanced glycation end products (AGEs) in the body, which accelerate aging, and increases the risk of various diseases. Doshisha University Professor Yoshikazu Yonei and his colleagues reported that ingesting ingredients that have the effect of inhibiting AGE production, such as those rich in vegetables, fruits, spices, and herbs, can inhibit AGE production and promote decomposition, helping to maintain a healthy state. The inhibitory effect on AGE production contained in foods can be expressed as the "aminoguanidine (AG) equivalent".
It is expected that consuming "AG equivalent of 500 mg/day or more" can suppress glycative stress and help maintain and improve health conditions. However, there is no data showing that glycative stress can be reduced by consumers having a diet that is conscious of AG equivalent.
In this study, we verified whether labeling AG equivalents on foods and dishes is effective, in the same way as displaying salt equivalent or protein, in improving people's sense of health after providing basic nutrition education to lead a healthy diet. Verification is performed by comparing glycation stress markers before and after. The research results are expected to contribute to extending healthy life expectancy.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
[1]AGEリーダーによる蛍光性AGEsの測定
[2]LifeStyleCompass抗加齢QOL共通問診票
[3]アンケート調査(食物摂取頻度・食生活実態調査票、実施状況調査票)
英語
[1] Measurement of fluorescent AGEs by AGE reader
[2] Anti-Aging QOL Common Questionnaire
[3] Questionnaire survey (Food Intake Frequency and Dietary Practices Questionnaire, Implementation Status Questionnaire)
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
1週間のうち4日以上「AG当量を意識した食事」を2か月継続する
英語
Continue to eat "AG equivalent conscious meals" at least 4 days a week for 2 months.
日本語
介入を行わない
英語
No intervention
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
23 | 歳/years-old | 以上/<= |
67 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
[1]23歳以上67歳以下の健常な男女
[2]自身の健康状態に興味関心がある方
[3]週4日、朝昼夕いずれかのタイミングで、該当商品を摂取できる方
英語
[1]Healthy men and women between the ages of 23 and 67
[2]Those who are interested in their own health condition.
[3]Those who are able to consume the product four days a week, either in the morning, afternoon, or evening.
日本語
現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
英語
Individuals currently undergoing drug treatment for any disease
100
日本語
名 | 里実 |
ミドルネーム | |
姓 | 秋山 |
英語
名 | Satomi |
ミドルネーム | |
姓 | Akiyama |
日本語
株式会社SL Creations
英語
SL Creations Co.,Ltd.
日本語
健康サポート推進室
英語
Health Support Promotion Office
144-0043
日本語
東京都大田区羽田4-3-1
英語
4-3-1 Haneda, Ota-ku, Tokyo
03-5735-1611
s_akiyama@sl-creations.co.jp
日本語
名 | 里実 |
ミドルネーム | |
姓 | 秋山 |
英語
名 | Satomi |
ミドルネーム | |
姓 | Akiyama |
日本語
株式会社SL Creations
英語
SL Creations Co.,Ltd.
日本語
健康サポート推進室
英語
Health Support Promotion Office
144-0043
日本語
東京都大田区羽田4-3-1
英語
4-3-1 Haneda, Ota-ku, Tokyo
03-6890-1632
s_akiyama@sl-creations.co.jp
日本語
その他
英語
SL Creations Co.,Ltd.
日本語
株式会社SL Creations
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
SL Creations Co.,Ltd.
日本語
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
一般社団法人糖化ストレス研究会
英語
Society of Glycative Stress Research
日本語
東京都新宿区西新宿3-3-13西新宿水間ビル 6F
英語
6F,Nishishinjuku Mizuma Bldg,3-3-13 Nishishinjuku,Shinjuku-ku,Tokyo
03-6868-4364
rinri-glycativestress@antiaging-bank.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
株式会社SL Creations 健康サポート推進室(東京都)
2024 | 年 | 04 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 04 | 月 | 11 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061906
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061906