UMIN試験ID | UMIN000054182 |
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受付番号 | R000061869 |
科学的試験名 | とろみ調整食品の摂取は血糖上昇を抑制するか |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/04/18 |
最終更新日 | 2024/04/17 19:31:19 |
日本語
とろみ調整食品の摂取は血糖上昇を抑制するか
英語
Does the consumption of Fluid thickener suppress blood glucose elevation?
日本語
とろみ調整食品の摂取は血糖上昇を抑制するか
英語
Does the consumption of Fluid thickener suppress blood glucose elevation?
日本語
とろみ調整食品の摂取は血糖上昇を抑制するか
英語
Does the consumption of Fluid thickener suppress blood glucose elevation?
日本語
とろみ調整食品の摂取は血糖上昇を抑制するか
英語
Does the consumption of Fluid thickener suppress blood glucose elevation?
日本/Japan |
日本語
耐糖能異常
英語
glucose intolerance
内分泌外科学/Endocrine surgery |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、ヒトを対象とした耐糖能試験で臨床的な効果を評価し、新しいとろみ調整食品を開発に向けた基礎的データを収集することである。本研究により、とろみ調整食品の付加的な効果が、糖尿病治療において補助的な役割を担うことを目指す。
英語
The purpose of this study is to collect basic data for the development of new fluid thickener by evaluating their clinical efficacy in glucose tolerance tests on human subjects. Through this research, we aim to determine the additional benefits of thickening-adjusted foods to play an adjunctive role in the treatment of diabetes mellitus.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
<患者基本情報>
性別,生年月日,現病歴,合併症,既往歴,前治療,服薬,教育歴,運動習慣,飲酒習慣,喫煙習慣
<血糖測定>
経時的血中グルコース濃度 血中グルコース濃度は(図1参照)
<自記式質問票による主観的評価>
満腹,空腹に関して100-mm Visual Analogue Scaleにて評価を行う
英語
Basic information
Gender, date of birth, current medical history, complications, medical history, previous treatment, medications, educational history, exercise habits, drinking habits, smoking habits
Blood glucose
Blood glucose concentration over time Blood glucose concentration
Fullness and hunger are evaluated by 100-mm Visual Analogue Scale
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
耐糖能試験前とろみ水介入→耐糖能試験前とろみ水なし介入
英語
Intervention with thickened water before glucose tolerance test followed by intervention without thickened water before glucose tolerance test
日本語
耐糖能試験前とろみ水なし介入→耐糖能試験前とろみ水介入
英語
Intervention with thickened water before glucose tolerance test after intervention without thickened water before glucose tolerance test
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
血液検査で異常のない20~40 代の健常者
英語
Normal subjects in their 20s~40s with no abnormalities in blood tests
日本語
Ⅰ型またはⅡ型糖尿病を有する者
代謝性疾患を有する者
感染症を有する者
精神疾患を有する者
食事制限受けている者
本研究における介入実施が不可能な者
英語
-Persons with type I or type II diabetes mellitus
-Persons with metabolic diseases
-Persons with infectious diseases
-Persons with psychiatric disease
-Persons with dietary restrictions
-Persons who are not eligible for the intervention in this study.
12
日本語
名 | 玄 |
ミドルネーム | |
姓 | 戸原 |
英語
名 | Haruka |
ミドルネーム | |
姓 | Tohara |
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental university
日本語
摂食嚥下リハビリテーション学分野
英語
Division of dysphagia Rehabilitation
113-8549
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5750
harukatohara@hotmail.com
日本語
名 | 祐季 |
ミドルネーム | |
姓 | 長澤 |
英語
名 | yuki |
ミドルネーム | |
姓 | nagasawa |
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental university
日本語
摂食嚥下リハビリテーション学分野
英語
Division of dysphagia Rehabilitation
113-8549
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5559
y.nagasawa.swal@tmd.ac.jp
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental university
日本語
東京医科歯科大学
日本語
日本語
英語
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental university
日本語
東京医科歯科大学
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京医科歯科大学
英語
Tokyo Medical and Dental University
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5560
y.nagasawa.swal@tmd.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2024 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061869
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061869