UMIN試験ID | UMIN000054156 |
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受付番号 | R000061843 |
科学的試験名 | 筋肉量がハーフタイム中のアイススラリー摂取およびクーリングベスト着用による身体冷却効果に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/04/16 |
最終更新日 | 2024/04/15 16:17:48 |
日本語
筋肉量がハーフタイム中のアイススラリー摂取およびクーリングベスト着用による身体冷却効果に及ぼす影響
英語
Effects of muscle mass on physiological and performance responses to ice slurry ingestion with a cooling vest in the heat
日本語
筋肉量と身体混合冷却
英語
Muscle mass and mixed-method body cooling
日本語
筋肉量がハーフタイム中のアイススラリー摂取およびクーリングベスト着用による身体冷却効果に及ぼす影響
英語
Effects of muscle mass on physiological and performance responses to ice slurry ingestion with a cooling vest in the heat
日本語
筋肉量と身体混合冷却
英語
Muscle mass and mixed-method body cooling
日本/Japan |
日本語
中程度の高体温症
英語
Moderate hyperthermia
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
冷却ベスト・アイススラリーの摂取が、直腸温とサイクリングのタイムトライアルパフォーマンスに及ぼす影響を筋肉量の異なる男性間で比較すること。
英語
Comparing the effect of ice slurry ingestion with a cooling vest on rectal temperature and cycling time-trial performance between males with different muscle masses.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
直腸温とサイクリングのタイムトライアルパフォーマンス
英語
rectal temperature and cycling time-trial performance
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food | その他/Other |
日本語
体重当たり5.0gのスポーツ飲料の摂取
英語
5.0 g per body mass of fluid ingestion
日本語
体重当たり5.0gのアイススラリー摂取と冷却ベストの着用
英語
5.0 g per body mass of ice slurry ingestion with a cooling vest
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | より上/< |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
運動習慣のある健康な方
英語
Healthy individuals with exercise habits
日本語
選択基準に該当しないもの
英語
Humans who do not meet the inclusion criteria
16
日本語
名 | 拓磨 |
ミドルネーム | |
姓 | 柳岡 |
英語
名 | Takuma |
ミドルネーム | |
姓 | Yanaoka |
日本語
広島大学
英語
Hiroshima University
日本語
人間社会科学研究科
英語
Graduate School of Humanities and Social Sciences
7398524
日本語
広島県東広島市鏡山一丁目1番1号
英語
1-1-1, kagamiyama, Higashi-Hiroshima, Hiroshima, Japan
0824246846
yanaoka@hiroshima-u.ac.jp
日本語
名 | 拓磨 |
ミドルネーム | |
姓 | 柳岡 |
英語
名 | Takuma |
ミドルネーム | |
姓 | Yanaoka |
日本語
広島大学
英語
Hiroshima University
日本語
人間社会科学研究科
英語
Graduate School of Humanities and Social Sciences
7398524
日本語
広島県東広島市鏡山一丁目1番1号
英語
1-1-1, kagamiyama, Higashi-Hiroshima, Hiroshima, Japan
0824246846
yanaoka@hiroshima-u.ac.jp
日本語
広島大学
英語
Hiroshima University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Japan Society for the Promotion of Science
日本語
独立行政法人日本学術振興会
日本語
その他の国の官庁/Government offices of other countries
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
広島大学大学院人間社会科学研究科における研究倫理審査委員会
英語
Research Ethics Review Board in the Graduate School of Humanities and Social Sciences
日本語
東広島市鏡山一丁目1番1号
英語
1-1-1 Kagamiyama, Higashi-Hiroshima City, Hiroshima
+81-82-424-6705
ed-ken-zai@office.hiroshima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 16 | 日 |
https://yanaokalab.hiroshima-u.ac.jp/
未公表/Unpublished
https://yanaokalab.hiroshima-u.ac.jp/
16
日本語
休憩時(-0.19±0.15℃、p=0.013)と後半(-0.32±0.21℃、p=0.007)の直腸温の低下は、高群では観察されたが、低群では観察されなかった。休憩時の直腸温の低下(rp=-0.514、p=0.050)と後半(rp=-0.602、p=0.018)は、体脂肪率調整後の除脂肪体重と相関していた。後半における心拍数、体感疲労度、温熱感覚の改善は、High群でLow群より高かった(p<0.05)。High群では、COOLは2回目のタイムトライアルにおける平均出力低下を1回目のタイムトライアルと比較して緩和した(CON:-18±26W、COOL:-6±18W、p=0.024)。
英語
Reductions in rectal temperature during the break and second half were observed in the High group, but not the Low group. In the High group, COOL mitigated the decline in mean power output during the second time-trial relative to the first time-trial.
2024 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
日本語
採用基準通り
英語
As per the inclusion criteria
日本語
無作為クロスオーバーデザインで、男性16名が、最大酸素摂取量の55%で25分間サイクリングした後、暑さ(35℃、相対湿度50%)の中で5分間のタイムトライアルを行い、30分間のサイクリングを2回行った。競技は15分間の休憩で区切られた。休憩時間中、参加者は対照試験(CON:5.0g-kg-1の水分摂取 [28.5±2.7℃])または冷却試験(COOL:5.0g-kg-1の氷スラリー摂取 [-1.4±0.2℃]、冷却ベスト着用)に割り付けられた。
英語
In a randomized and counterbalanced crossover design, 16 males completed two 30-min cycling bouts comprising a 25-min cycling at 55% of maximal oxygen uptake followed by a 5-min time-trial in the heat. The bouts were separated by a 15-min break. During the break, participants were assigned to control trial (CON: 5.0 g of fluid ingestion) or cool trial (COOL: 5.0 g of ice slurry ingestion with a cooling vest).
日本語
なし
英語
No
日本語
直腸温とサイクリングのタイムトライアルパフォーマンス
英語
rectal temperature and cycling time-trial performance
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 02 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000061843
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000061843
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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